VERSTVA IN ETIKA

TEDEN: 25. 5. 2020 - 31. 5. 2020
URA: 9
NALOGA:
Pozdravljene ,
danes vam posredujem nalogo, posebej za osmošolke, glede na to, da so devetošolke že opravile svojo kvoto ur, a bom seveda zelo vesela, če se bo katera izmed devetošolk še vedno vseeno pridružila. Danes naj bi izvedeli ali boste pouk nadaljevali na daljavo ali se morda že naslednji teden vidimo v šoli, tako da naj bo ogled današnjih posnetkov in razmislek o njih neke vrste morebitnega poslavljanja z učenja na daljavo. Morda na posnetkih celo prepoznate kakšnega bivšega učenca. Želim vam prijeten ogled in si želim, da bi se naslednji teden že videle  v šoli. Počakajmo navodila in bomo videli. Do tedaj vas lepo pozdravljam, Bernarda

 Migrant, moj prijatelj
 We all make the world beautiful
Spoštujmo različnost 

TEDEN: 18. 5. 2020 - 24. 5. 2020
URA:8
NALOGA:

Dekleta pozdravljena,
danes je za devetošolke zadnja šolska ura pri predmetu Verstva in etika. Ker končete prej kot ostali in imate zato manjše število letnih ur, se je vaš urnik tega predmeta z današnjim dnem zaključil. Pravzaprav sploh ne morem verjeti, da se je to zgodilo. Nekatere ste obiskovale predmet od takrat, ko sem ga prvič razpisala in sem zelo vesela in ponosna na vas, da ste mu ostale "zveste" in ste tudi preko njega raziskovale sebe, svojo notranjost, vrednote, soljudi, etiko in moralo, zgodovino, verstva in narode ter materialni in duhovni svet okrog nas. Ne bom se še posebej poslavljala od vas, saj se vidimo naslednji teden v šoli, z osmošolkami pa še nadaljujemo na blogu, kamor vabim seveda naslednje 3 tedne še vedno tudi vas. Vedno boste dobrodošle v moji učilnici (ne samo spletni) in bom tudi v prihodnosti vesela vsakega vašega obiska. Sporočam vam, da ste vse devetošolke opravile obveznosti do predmeta Verstva in etika in sem vam danes tudi že vpisala ocene.
Ker ste mi že večkrat sporočile, da vas zanima zgodovina in verstva in etika povezana z njo, sem za danes za vas izbrala dokumentarni film o eni izmed največjih osebnosti na svetu-Mahatma Gandhiju, ki je živel to, v kar je verjel in to tako močno, da je s svojo vztrajnostjo omajal največji imperij sveta in pomagal ne samo pri osamosvojitvi Indije, ampak še sedaj, mnogo let po svoji smrti pomaga mnogim, da v njem črpajo energijo za pravično življenje in pomoč drugim. Marsikateri človek je spreten z besedami, njegova dejanja pa govorijo drugače. Pri Gandhiju pa ni bilo tako. Zame izjemno navdušujoča izjava, ki joje izrekel in za katero bi si vsak želel, da bi jo lahko izrekel zase je: "My life is my message." ("Moje življenje je moje sporočilo"). Vsem vam želim, da greste hrabro čez življenje in da skrbite zase in delate dobro sebi, hkrati pa da ne prezrete drugih v vaši okolici, da imate trdna etična stališča in je tako vaše življenje tudi vaše sporočilo družbi okrog vas.
Vso srečo!
Bernarda
    
TEDEN: 11. 5. 2020 - 17. 5. 2020
URA:7
NALOGA:

Etika medčloveških odnosov 

Danes bomo malo nadaljevale pogovore o etiki in etičnih odločitvah. Začnejo se že v otroških letih pri vzgoji. Nekateri so prepričani, da se vedejo etično, dokler ne pridejo v skušnjavo, ko se pojavi priložnost, da se z neetičnim vedenjem okoristijo. Takrat ste lahko ponosne, da so vaše odločitve etične, ne zato, ker vas nekdo vidi ali pa ne, ampak zato, ker je tako prav in se tega zavedate. Moč etičnega delovanja v družbi daje tudi osebno zadovoljstvo posamezniku, ki ve, da dela dobro zase, za družbo in je na svoja dejanja lahko upravičeno ponosen. 

Žal nam družba ni vedno vzgled, smo pa lahko mi njej. Trditev, da tudi drugi to počnejo, ni na mestu in samo kaže na nestabilno osebnost, ki se pusti voditi v katerokoli smer, ne da bi uporabljala lastno pamet in etične smernice. Poiščimo si vzornike iz preteklosti ali sedanjosti, preberimo njihove biografije in stališča in vedno bolj bomo razumeli, zakaj je etični pristop tisti, ki lahko ohrani družbo pred propadom in jo osreči.

Oglejte si posnetek primerov neetičnih potez v velikih poslih današnjega sveta, ki se v navednih primerih sicer nanšajo na ZDA, a so žal že v veliki meri razširjeni tudi drugod po svetu. Nesprejemljivo je, da se nedopustna dejanja v družbah začenjajo tolerirati, samo zato, ker se ponavljajo in jih nihče ne ustavi.

S klikom si oglejte prispevek mladih in njihovo razmišljanje o etičnem oziroma neetičnem ravnanju na delu.

NEETIČNO VEDENJE ZAPOSLENIH

Aktivno državljanstvo in pozitiven pristop do življenja in soljudi sta gonilni sili, ki jih ljudje dnevno pospešujemo ali zaviramo. Nekateri mislijo, da je vseeno, kako razmišljajo ali kaj delajo oziroma kakšen vzgled dajejo okolici. Ne zavedajo se moči vsakega posameznika, ki vpliva na druge in soooblikuje družbo. Lastna, zavestna odločitev posameznika, kako bo pomagal sebi, da izboljša svojo življensko situacijo in ne išče sreče od drugih, pač pa jo ustvarja sam zase ter za druge ima neizmerno moč. Moč, ki se ne pozna samo njemu, ampak okolici in dolgoročno človeštvu. Odločitve o etičnem ravnanju in pokončni, pošteni drži posameznika, ti nihče ne more vzeti. V nekaterih podjetjih, npr. v ZDA že začenjajo učiti vodilne osebe in druge, kako pomemben je odnos, ki ni usmerjen samo vase in v materialno ali končno produktivnost podjetja, pač pa v odnose okrog sebe in šele tak način lahko prinese tudi uspeh podjetju.

Aktiven odnos do sebe in drugih ter način življenja, o katerem govorimo, se lahko prenese v vsako situacijo v družini, razredu, podjetu, ulici, mestu, državi, svetu. Povsod gre za isto stvar, le dimenzije so drugačne.

Oglejte si posnetek predavanja o uvajanju aktivnega državljanstva v odnose med sodelavci v podjetju in zlahka boste ideje prenesle na druga področja življenja.


Tako v svetu, kot tudi pri nas, žal lahko v medijih redno spremljamo neetične odločitve, tudi znanih, javnih oseb, ki pogosto bazirajo na želji po materialnem osebnem okoriščanju na račun drugih in se ne sprašujejo po vrednotah in etičnih usmeritvah, ki bi jih ravno oni morali s svojimi dejanji dnevno kazati družbi, da bi jim sledila in se razvijala v dobrobit vseh. Zato je še toliko bolj pomembno povezovanje enako mislečih ljudi, ki s svojimi angažiranimi potezami aktivnega državljanstva opozarjajo na napake v družbi ali državi in skušajo z zgledom spremeniti svet na bolje.

Mi smo tisti, ki ustvarjamo svet in ustvarili bomo to, kar bomo dali ne samo sebi, ampak tudi družbi. Končajmo s koncertom, ki so ga znani glasbeniki pred več leti organizairali za zbiranje pomoči v Afriki.TEDEN: 4. 5. 2020 - 10. 5. 2020
URA:6
NALOGA:
Šola in izzobraževanje

Pozdravljene,
danes se bomo družile malo drugače in sicer si boste pogledale enega najbolj gledanih TEDTalks in razmišljale o njegovi vsebini ter mi kot vedno poslale svoja razmišljanja. Gre za 20 minutne nastope govorcev iz različnih področij življenja, ki v živo pred občinstvom na tematiko, ki je za tisti dogodek predpisana. Tokrat gre za drugačen pogled na šolo, šolstvo, ustvarjalnost, učence, napake, prihodnost... Glede na to, da je to področje, ki se navezuje na vsa ostala področja in da ravno te tedne tudi sami doživljamo eno izmed njenih drugačnih oblik, vam posredujem govorca in želim, da ob njegovem načinu komuniciranja in vsebini razmišljate, lahko pa seveda njegove besede prenesete tudi na Slovenijo ali našo šolo ali na vas same .

Glede na to, da se ocenjevanje približuje, sem za druge predmete ta teden, vam pa že prej objavila načina glede ocenjevanja predmeta Verstva in etika. Nekatere izmed vas ste se že odzvala in mi pisale ter mi redno, bolj ali manj vsak teden pošiljate razmišljanja, druge ne. V tem in naslednjem tednu bom vsako od vas posebej kontaktirala, da se z vsako posebej dogovorim, kako se je odločila in dorečemo datume, če ne bo ocena skupek vaših razmišljanj ali predstavitev, ampak ustno spraševanje.
Želim vam prijeten ogled posnetka ter dober razmislek in odziv glede ocenjevanja. Se veselim vaših razmišljanj in vas lepo pozdravljam.
Bernarda

TEDEN: 20. 4. 2020 - 26. 4. 2020
URA:5
NALOGA

Majski prazniki, vera, tradicija, obeleževanje dosežkov delavcev

Pozdravljene,
Bližajo se počitnice in z njimi prazniki. V mesecu aprilu smo se posvetile različnim verskim ali pa preprosto praznikom pomladi, ki jih praznujejo ljudje širom sveta, z mesecem majem pa se praznovanja še ne bodo zaključila. Še vedno bi lahko govorili o mnogih starodavnih pomladnih ali verskih praznovanjih, a danes se bomo posvetili prav praznovanju 1. maja. 

Slovesnosti, povezane z majskim dnem izvirajo iz stoletja starih tradicij iz vsega sveta. Tudi ta dan bi lahko povezali s festivali cvetja in podobnimi antičnimi festivali ali morda praznikom »Lei Day«, ko Havajci praznujejo svojo kulturo in se obdarujejo z raznovrstnimi leji-venci, spletenimi iz rož, kjer se vsak havajski otok predstavi z drugo cvetico oz. drug drugemu predajajo, kot sami pravijo »aloha spirit« - duha dobrote in lepih želja. Ponekod po Evropi še vedno kronajo majsko kraljico ali pa vidimo mlaje ter svečane procesije.Majski dan je prvotno slavil pomlad ali preporod, ki ga v tem času spremljamo tudi v naravi. Tradicionalno majski dan obeležujejo zbiranje rož in obredi, kot je plesanje okrog mlaja, s katerim se slavi plodnost. V Sloveniji na predvečer prvega maja zakurimo kresove. Že po poganskem, staroslovanskem verovanju je boginja plodnosti Maja potrebovala za preporod narave tudi moškega in zato je tu Kresnik, moški simbol ognja in kresa. Kasneje se je razvijalo tudi vraževerje, da na ta dan z neba priletijo čarovnice, ki so jih naši predniki preganjali s kurjenji kresov in pokanjem možnarjev.Na hribu Rožniku zadnja leta na kresno noč, 23 rožnika, ko so naši poganski predniki ob spoznanju o pojemanju svetlega dela dneva skušali s prižiganjem kresov pomagati sončnemu bogu Kresniku, da njegova moč ne bi bila usahnila, podeljujejo nagrado kresnika, ki ga od 1991 dalje podeljuje časnik Delo za najboljši slovenski roman preteklega leta.  V zadnjih desetletjih pa je, posebno v socialističnih in komunističnih državah, majski dan postal delavski festival. Mi se mu bomo posvetili kot mednarodnemu prazniku dela, ki se nam bliža in ga pri nas praznujemo ravno na ta dan. Je državni praznik ter dela prost dan, praznujejo pa ga v mnogih državah sveta, le da se datum praznovanja razlikuje od države do države. Praznik dela izhaja iz prizadevanj delavskega gibanja, da bi obeležili težko in krvavo pridobljene ekonomske in socialne dosežke delavcev in tudi v Sloveniji ima že dolgo tradicijo, ki jo ljudje včasih različno doživljajo, a mnogi redno slavijo in praznujejo.

Ker ste mi v preteklosti sporočile, da je bil velik razlog, da ste se vpisale in da še vedno rade obiskujete predmet Verstva in etika tudi to, da imate rade zgodovino, sem za vas tokrat malo drugače, na spodnji povezavi pripravila originalni zgodovinski dokument, ki so ga nedavno posredovali iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in predstavlja originalni zapis iz leta 1983. Kot primarni vir iz obdobja socialistične Jugoslavije se mi zdi zanimiv dokument časa, s pomočjo katerega boste  izvedele več o izvoru praznovanja 1. maja kot delavskega praznika, po drugi strani pa boste prepoznale okoliške predele Ljubljane, saj med drugim vključuje besedilo tudi zelo zanimive zapise pohoda Vičanov in Šiškarjev na vrh Rožnika, ki so si ga vsi od nekdaj lastili za svojega.

Vzemite si čas in besedilo v celoti preberite, to bo vaš prvi poklon prazniku, hkrati lahko s kritičnim očesom razmišljate o sistemu države tega obdobja, ki se odraža tudi v zapisih. To bo zadnja naloga za vas pred prvomajskimi prazniki oziroma vašimi že težko zasluženimi počitnicami, zato si želim, da preden tudi ve odletite v majske radosti svobode, pošljete na moj email svoja razmišljanja o današnji temi, ne glede na to, kateri del si boste izbrale.
Želim vam čudovite počitnice in brezskrbno praznovanje "majskega dneva" oziroma vseh prostih dni, ki vas čakajo.

Bernarda 

ZGODOVINA-ROŽNIKTEDEN: 13. 4. 2020 - 19. 4. 2020
URA: 4
NALOGA

Dober dan,

prejšnji teden smo ugotovile, da je pomlad že od nekdaj letni čas praznikov, prebujenja, očiščenja, novih pogledov, tako na fizičnem kot duhovnem nivoju. Ogledale ste si nekaj pomladnih praznovanj po svetu in se posvetile simbolom velike noči v katoliški cerkvi. Danes pa si bomo ogledali, kako ta največji praznik krščanstva praznujejo v eni od grških pravoslavnih cerkva. Kot že veste, se tudi pravoslavne oziroma ortodoksne cerkve med seboj razlikujejo in nimajo skupnega vrhovnega verskega voditelja, kot npr. katoličani papeža, ampak ima vsaka cerkev (npr. srbska, ruska, grška, svoje pravoslavno vodstvo). Poglejmo si nekaj razlik med obema krščanskima verama.Ker katoličani in pravoslavni uporabljajo različni koledar, pride tudi do krajšega zamika med prazniki. Tako velika noč v pravoslavju nastopi en teden kasneje kot v Rimokatoliški cerkvi. Komaj smo prejšnji teden govoili o prazniku prve, že smo pri istem prazniku druge cerkve, ki praznuje v tem tednu. Oglejte si zanimivo praznovanje velike noči v grški pravoslavni cerkvi.
Ta mesec pa ni izjemno pomemben samo za kristjane, pač pa tudi za muslimane. Že v naslednjem tednu se tudi za njih začne zelo pomembno obdobje. Ramadan je čas praznovanja po vseh delih sveta med muslimanskimi skupnostmi. Predstavlja deveti mesec islamskega koledarja in je mesec posta, molitve, darovanja, samoocenitve ter traja 30 dni in je vezan na vzhajajočo luno.

Najprej film za uvod v Ramadan..

V drugem kratkem filmu boste spoznale nekaj dejstev o praznovanju Ramadana.
V  tretjem kratkem filmu boste spoznale različna mnenja, občutke in izkušnjo muslimanskih otrok v šoli v času Ramadana v eni izmed četrti Berlina.
V četrtem kratkem  filmu boste na zabaven način spremljali odgovore muslimanov na včasih že kar nenavadna vprašanja nemuslimanov glede posta v času Ramadana.V petem kratkem filmu boste nastopile ve, ko boste razmišljale o razlikah in skupnih elementih vseh treh verstev v pomladnem času aprila in svoja globoka , a ne prekratka razmišljanja o njih in lahko tudi na splošno o stvareh, o katerih ljudje razmišljamo pomladi, ko se celo budi narava in vsak na nek svoj način doživlja čudež prebujenja sveta in ga skuša povezati s samim sabo. 
Zadnje čase opažam, da ste nekatere zelo redne s pošiljanjem svojih, čeprav krajših, a zanimivih in globokih razmišljanj, nekatere pa sploh ne. Razmišljala sem, da bi vaša razmišljanja preko vseh tednov strnila v eno skupno oceno, ki jo moram od vas pridobiti v tej konferenci. Vendar je to odvisno od vas. Če mi boste vse redno pošiljale razmišljanja oziroma prispevke za katere vas prosim in oddajale tedenske komentarje na tem blogu, potem se bom odločila za takšen način ocenjevanja, Če pa temu ne bo tako, potem bom za vas sestavila krajši test s pregledom obravnavane snovi tega polletja in vam ga bom v maju posredovala. Odločitev je vaša, prosim sporočite mi na email, kaj vam bolj ustreza, z zavedanjem, da se boste morale potem svoje izbire držati. Naj vas še spomnim, da je danes 16. april, praznik svete Bernardke iz Lurda in da je to dan, ko smo se dogovorile, da bo zadnji dan vaših predstavitev, s katerimi me boste razveselile. Zato se že vnaprej veselim še zadnjih predstavitev, ki jih danes pričakujem. Da boste pa spoznale še sv. Bernardko iz Lurda, pa vam pošiljam še krajši filmček o njej.
Vsem, ki v tem in naslednjem tednu praznujete želim lepe praznike.
Bernarda
TEDEN: 6. 4. 2020 - 12. 4. 2020
URA: 3
NALOGA

Ta vikend se praznuje najpomembnejši krščanski praznik Velika noč. Krščanstvo slavi Jezusovo vstajenje od mrtvih, potem ko so ga na veliki petek križali in je tretji dan po tem, na nedeljo, vstal od mrtvih. Velika noč predstavlja za kristjane praznik veselja in upanja. Kristjani verujejo, da je Jezus Kristus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje-za kristjane upanje na vstajenje po smrti.Velika noč prinaša mnogo simbolike, čas praznovanja pa sovpada z mnogimi verovanji in običaji, ki so jih ali pa jih še različne kzulture,vere in narodi praznujejo po svetu. Za danes sem vam pripravila nekaj kratkih filmov, ki si jih boste pogledale, potem pa vas prosim, da si izberete enega ali več izmed njih in se navežete na njegova sporočila ter mi pošljete vaša kratka razmišljanja.Želim vam prijeten in umirjen podaljšan vikend, lepo preživljanje praznika v družinskem krogu oziroma prehod v novo, pomladnioenergijo, ki za vse simbolično tudi odpira novo upanje, novo rojstvo in osebno preobrazbo.HOLY FESTIVAL

JEWISH PASSOVER

TEDEN: 30. 3. 2020 - 5. 4. 2020
URA: 2
NALOGA

Vrednote in samozaupanje

Pozdravljene,

spet smo skupaj. Sicer oddaljene, ampak skupaj. Razmišljala sem, o čem bi se pogovarjale danes, če bi sedele v šoli in bi lahko govorile v živo. Mogoče o korona virusu? Mogoče bi izbrale kakšno temo, povezano s svetovnimi verstvi. Mogoče. Mogoče bi celo katera od vas pripravila predstavitev. Mogoče. Mogoče bi katera spet vprašala glede ekskurzije. Razmišljala sem o času, v katerem živimo. Razmišljala sem o tem, kako bo korona virus nekaterim in njihovim najbližjim spremenil življenje, za druge pa bo čas, ko se bodo spomnili, samo kako so se brezdelno zabavali in niso upošteval navodil, ki bi jih morali. 
Spraševala sem se, ali se ljudje res zavedamo bolečine drugega, šele ko jo doživimo sami? Gledala sem mlade fante, ki so igrali košarko in se zabavali in po mislih mi je rojilo vprašanja, ali res niso pomislili, da njihovo druženje lahko ogrozi nekoga izmed njih, njihove starše, dedke, babice? Gledala sem prijatelje na pikniku, medtem ko je bila narava okrog njih opustela, saj so bili vsi drugi doma. Ali je res tako težko razumeti, da pride v življenju trenutek, ko nisi samo ti in tvoje dobro počutje, ampak so v igri še drugi, lahko najbližji, lahko neznanci? Ali je res tako težko razumeti, da je v življenju še kaj več, kot pa samo ti in ti in ti in ti. 
Pridejo trenutki, ko se človek usede sam s sabo in razmišlja o sebi, svoji preteklosti, svojih dejanjih, svojem odnosu in se vpraša, kaj bi storil, če bi on bil v težki situaciji, ko bi se res moral odločiti kaj pomemembnega. Zakaj nekateri v takih trenutkih nikoli ne pomislijo najprej nas in zakaj nekateri vedno in takoj samo nase? 
Tu pa tam se moramo ljudje ustaviti in umiriti in se pogovoriti o sebi in o svojih vrednotah. Kje so? Ali so še tam ali jih moram ponovno poiskati? Ali samo mislim, da so tam, moja dejanja pa govorijo drugače?
Zdaj je eden takšnih trenutkov. Smo v časih, ko se ljudje zbližujejo in presenečeno ugotavljajo, kako slabo so se poznali do sedaj in šele te dni, ko imajo več časa, odkrivajo svojega prijaznega soseda, kolega, družinske člane, sebe...
Danes vam bom dala v razmislek, da malo prevetrite svoje vrednote in po ogledu filmov, vam predlagam, da se prijetno namestite in razmislite, kaj pa vam v resnici tako veliko pomeni,da si teh vrednot ne bi dovolile vzeti in  ste se zanje pripravljene boriti. Ljudje imamo različne vrednote in jih rangiramo različno visoko. Če bi imeli vsi enake na vrhu naše lestvice, bi se čisto drugače razumeli in svet bi izgledal drugače. 
Pa so pomembne. Zelo. In tudi, ko se ti kaj hudega zgodi, je lažje živeti z zavedanjem, da imaš vrednote, ki ti jih nihče ne more odvzeti in ki ti veliko pomenijo in ki so trajne. V trenutkih, ko se znajdeš v situaciji, ko jih potrebuješ, jih prepoznaš. Ker so vedno s tabo. In si ponosen. Ker jih nisi izgubil in ker jim slediš. In si še močnejši.

Ogledale si boste dva posnetka, potem pa razmislite o vaših vrednotah, razvrstite jih od najpomembnejše navzdol in uživajte z njimi...Ne pozabite se mi javiti v komentar in zapisati kakšno vašo misel.
Lep bodite,
BernardaDraga dekleta,

Dobrodošle spet nazaj! 
Vesela sem, da smo spet skupaj v naši mali skupinici pri uri verstva in etika. Kar vidim vas, kako me bo ravnokar ena spet s komaj zadržanim nasmeškom z vso resnostjo vprašala, če že vem, kam bomo šli na ekskurzijo ob koncu šolskega leta v sklopu izbirnega predmeta verstva in etika in upala, da bo sprožila širno debato o zanimivih možnostih enega izmed naših skupnih popotovanj in odkrivanju pestre multikulturne družbe, njenih vrednot in verskih skupnosti. Tudi tokrat vam je uspelo, da ste me speljale na to pot in vam bom razložila, kaj in kako. 
Glede naše tako odlično načrtovane in željene ekskurzije na Hitlerjev nesojeni "brlog" v Orlovo gnezdo in sprehod po Salzburgu, mestu cerkva in več stoletij izjemno pomembnem središču verske moči, jamah, kjer se v 2. sv. vojni v filmu Moje pesmi, moje sanje skrivala družina von Trapp, pravzaprav v tem času nimam kaj povedati. Trenutne je vse povsod vse zaprto, ko pa se bo odprlo bomo videli, ali imamo še kakšne šanse. Vprašanje je tudi, kdaj bodo države tudi po zajezitvi odprle svoje meje. Če se nam slučajno podre, ne vidim hudih preprek, da vas ne bi povabila zraven morda naslednje leto. Ampak zaenkrat še kar upajmo. Kako že, upanje umre zadnje. Pravzaprav se Orlovo gnezdo odpre šele začetek maja in če se bi pandemija proti koncu šolskega leta uspešno zaustavila in če bi bilo seveda popolnoma varno...če bi...kdo ve... 
Glede načrtovanega obiska evangeličanske cerkve in ljubljanske džamije oziroma islamskega kulturnega centra v Ljubljani je ta hip tudi vsaka beseda prenagljena, zato tudi tu upajmo na najboljše in se pustimo, upam pozitivno presenetiti.
Zdaj pa k našim obveznostim. Vse veste, da smo se zmenile za predstavitve v marcu in aprilu in marec in april sta tukaj. Nekatere ste se že malo hitreje aktivirale, druge pa ste malo zaspale...Glede na to, da naj bi vaše predstavitve že vsaj načrtovale, upam, da ste že blizu uresničitve. Za tiste, ki predstavitve še niste pripravile, bom določila rok, ki pa bo res zadnji in ga ne bom več premikala. Glede na to, da predstavitve v teh terminih ne morete več izvesti v razredu, pričakujem, da mi pošljete ppt ali pa vsaj lično napisan, čimbolj samostojno (seveda so vam lahko podlaga tudi različni članki z interneta in video in druge vsebine z ustrezno navedbo virov) napisan članek, na vsebine, ki ste mi jih že sporočile. Vaše predlagane vsebine so bile super in komaj čakam ppt-jev. Zadnji rok je 16. april. To je ravno dan, ko praznuje svoj god krščanska svetnica sv. Bernardka iz Lurda in bo kar pravi termin, da me malo razveselite. Glede na to, da se vam trenutno ne obeta noben test, mislim, da ne boste imele težav.
Sicer bomo naše ure posvetile različnim temam, ki se navezuje tako na vsebino različmih verstev, kot tudi etike in problemov v družbi.

Sedaj smo kar lep del ure porabile za novice, ki ste jih upam natančno prebrale pred mojim uvodom v našo prvo uro, tako da sem se odločila, da vam za danes pokažem nekaj filmov  na aktualno temo, ve pa boste odgovorile na vprašanja. Po vsaki uri verstva in etika vas vabim, da zapišete svoja razmišljanja na vsebine, ki jih bomo obravnavali in mi jih neobvezno pošljete kot dodatno delo, ki ga bom upoštevala ob koncu leta, Glede na to, da so med vami tudi slikarski talenti, bi bila prav vesela, če bi dobila kakšno lepo risbo, s katerokoli vsebino našega predmeta in bi jo z veseljem objavila na našem blogu na strani verstev in etika. Se priporočam. 
Vsak teden pričakujem da se najkasneje do nedelje zvečer javite v komentarjih na blogu, da vidim, da ste bile aktivne in opravile naloge. Ne pozabite mi čimprej poslati vaših vzdevkov. Vesela bom tudi kakšnega drugega komentarja kot le: Sem naredila. Lahko mi pišete tudi o tem, kako ste, kako preživljate čas in kaj vam znese ali pa ne v teh časih. Ali pa, kar želite. Sporočite tudi, če bi kaj potrebovale oz. kaj ne bi bilo jasno.

Sedaj pa si poglejmo prvi film. Kjer so potrebni prevodi, si v desnem kotu spodaj namestite v rubriki samostojni prevod jezik slovenščina ali pa namestite podnapise.

TEDEN: 23. 3. 2020
URA: 1
NALOGA


Ravnanje ljudi in odnos do sočloveka v običajnih in kritičnih situacijah

1. Poglejte si video in razmišljajte o tem, kakšne lastnosti in vrednote je moral imeti Pedro Opeka, da je, ko prišel na Madagaskar začel skrbeti za skupnost ljudi na smetišču in je posvetil svoje življenje pomoči enim izmed narevnejših prebivalcev sveta? Od kod človek pridobi takšne lastnosti? Zakaj mislite, da se je odločil, da se razdaja za druge, ne pa zase? Kaj spodbuja ljudi, da se razdajajo za druge? Kaj mislite, da Pedru daje energijo in od kod jo črpa, ko v mnogih težkih trenutkih vliva moč tistim, ki jo najbolj potrebujejo?

2. Pripravite si papir in svinčnik, preden si boste ogledale video. Ob ogledu,si skušaj zapisati imena držav, ki jih avtor prispevka označuje za najbolj podkupljive države sveta. Poskusite si zapisati čim več področij korupcije ali pa konkretnih primerov, kje se je korupcija pokazala. Po ogledu filma si oglejte svoj spisek. Kaj je tem državam skupno? Razmišljaj, kakšne lastnosti in vrednote so imeli ljudje, ki so bili del korupcijskih verig. Kaj jih je po vašem mnenju gnalo k korupciji? Kateri od naštetih primerov korupcije se ti osebno zdi najhujši? Pojasni zakaj.

https://www.youtube.com/watch?v=YtFWrvTNWLU


3. Pogledale si boste še zadnji video in razmišljali o tem, kje med tema dvem skarjnostma smo mi in s čim lahko sebi in drugim olepšamo trenutek, uro, dan, mesece, življenje...
Vabim vas, da si vzamete dovolj časa za vaše razmisleke, lahko jih izlijete na papir v kakršnikoli obliki in če želite, mi jih lahko pošljete.

Želim vam lep vikend in glejte, da se ne pozabite oglasiti na blogu v komentarjih. Čuvajte se in se kmalu spet dobimo na blogu.

Bernarda

27 komentarjev:

 1. Dekleta pozdravljene! Vem, da imate nekatere od vas težave z objavo komentarja, zato vas prosim, da ko boste lahko, da objavite svoje komentarje tudi v to rubriko. Bilo bi lepo, če boste vanjo delile še kakšno svojo misel, povezano z današnjo uro. Meni npr. se zdi prav zanimivo, kako se zgodovina predvidljivo ponavlja in samo prevzema nove oblike. Komaj ste danes razmišljale po eni strani o dobrotništvu ljudi in njihovih humanitarnih gestah, po drugi pa o zlorabljanju kritičnih situacij s strani posameznikov, ki so pripravljeni narediti vse, tudi ali celo predvsem na račun drugih, da bi se okoristili z nesrečno stuacijo, v kateri so se znašli drugi in si na ta način nemoralno in nezakonito pridobili premoženje. Njihov pohlep samo raste in nima meja in se ne ustavi, niti kadar je v igri človeško življenje. Nedavno in žal še vedno, so nas mediji obveščali o številnih tihotapcih, ki so migrantom pobirali pogosto zadnji denar, ki jim ga je družina prepustila, da bi se rešili iz nemogočih razmer. Danes smo že lahko poslušali po TV o korupciji glede nabave zaščitnih mask-trenutno najbolj iskanega artikla na svetu, ki ga nujno potrebuje aktivno zdravniško osebje in rizične skupine. Kje so meje morale in etike in do kod jim moderni svet razteguje?

  OdgovoriIzbriši
 2. Ali nam boste pokazali predstavitve, ki se še niso zgodile, v šoli/na blogu?
  lp perutnina ptuj

  OdgovoriIzbriši
 3. All done.
  -Alexander Hamilton

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odlično, vesela bom kakšnega vašega razmišljanja na tematiko, ki smo jo obravnavale.

   Izbriši
 4. Prebrala sem besedilo ter pogledala videe.
  lp Perutnina Ptuj

  OdgovoriIzbriši
 5. OK, super. Zdaj te pa prosim, če mi pošlješ na email svoje razmišljanje o tej tematiki, da bom imela kaj konkretnega od vas, kar bm lahko upoštevala pri ocenjevanju. Lahko mi pošlješ tudi na prejšnjo temo.

  OdgovoriIzbriši
 6. ojla, pogledala sem in razmislila. In ugotovila, da sem naredila pravo stvar in, da nesmem odnehat in upam, da bo pravica dosežena. LP nodi

  OdgovoriIzbriši
 7. Odlično!Tudi tebe prosim, tako kot ostale pošlješ na email svoje malo širše razmišljanje o tej tematiki, da bom imela kaj konkretnega od vas, kar bom lahko upoštevala pri ocenjevanju. Lahko mi pošlješ tudi na prejšnjo temo.

  OdgovoriIzbriši
 8. ojla, pogledala sem si videje. in veliko novega sem izvedela, najbolj zanimiv je ta drugi video. lp nodi

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super, se strinjam, res je zelo zanimiv, sploh, ker gre za naše ozenlje in v nekaterih stvareh še ne tako zelo raziskano temo naših prednikov.

   Izbriši
 9. Pozdravljeni,
  prebrala sem si besedilo in pogledala videe. Razmišljanje sem Vam poslala na mail.
  lp perutnina ptuj

  OdgovoriIzbriši
 10. Pogledala sem vse videje.
  -Alexander Hamilton

  OdgovoriIzbriši
 11. Prebrala sem besedilo, pogledala videe ter Vam poslala razmišljanje na mail.
  Lp perutnina ptuj

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Tvoje razmišljanje je bilo zelo zanimivo. Ti bom še napisala na email.

   Izbriši
 12. pogledala sem videe in začela brati tisto besedilo. Zanima me, če ste že poslali odgovor na mail, ker jaz nisem dobila nič.
  lp perutnina ptuj

  OdgovoriIzbriši
 13. pogledala sem posnetek, moje mnenje pa vam kasneje danes posljem na mail.
  Lep pozdrav,
  KIT

  OdgovoriIzbriši
 14. Pogledala sem video.
  -Alexander Hamilton

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Fino, kako kaj napreduje branje knjige? Zdaj me že zelo zanima povzetek uvoda, ki si mi ga obljubljala...

   Izbriši
 15. pogledala sem video. lp nodi

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Lepo, zdaj pa pošlji na email še svoje razmišljanje.

   Izbriši
 16. ojla, pogledala sem videje in prebrala. lp nodi

  OdgovoriIzbriši
 17. Super, zdaj mi pa še pošlji kakšno svoje razmiljanje na email.

  OdgovoriIzbriši

Veselim se vaših komentarjev. Prosim, da upoštevate spoštljiv odnos in pozitivno naravnanost.