ZGO 7. r.

POSEBNO OBVESTILO: 

NEKATERI ME OBVEŠČATE, DA VAŠIH NOVIH KOMENTARJEV VEČ NE VIDITE. TO JE ZATO, KER SMO S KOMENTARJI ŽE ZAPOLNILI OSNOVNO STRAN 7. RAZREDA. VSI VAŠI IN MOJI KOMENTARJI, KI JIH NE VIDITE, SO VIDNI, VENDAR BOSTE MORALI ZA NJIHOV PRIKAZ OD ZDAJ DALJE VSAKIČ- ČISTO NA DNU STRANI-KLIKNITI NA NAPIS:
 Naloži več...IN SE VAM BODO PRIKAZALI. KAR VESELO NAPREJ S KOMENTIRANJEM.

TEDEN: 1. 6. 2020 - 7. 6. 2020
URA: 19, 20

Pozdravljeni,
Dočakali smo zadnji teden učenja na daljavo in sedaj se res kmalu vidimo. V uvodu pa še prav vsem čestitam za uspešno reševanje kviza ocenjevanja. 
Ker imate učenci in učenke 7. b razreda ta teden še obe uri na daljavo, vam bom za danes še podala navodila za obe uri, čeprav bom eno uro z učenci in učenkami 7. a razreda že izvedla v petek v šoli. 
Najprej si s klikom na spodnjo povezavo lahko ogledate zanimivo PPT predstavitev vašega sošolca 
Rimski alpski zid
Za prvo šolsko uro v tem tednu želim, da pregledate delovne zvezeke in jih uredite (to ne pomeni, da morate rešiti vse naloge, pač pa da pregledate, kaj je narejeno, popravite in še kaj dodate, če je potrebno ter naredite še kakšne naloge, za katere vam je zmanjkalo časa, volje, znanja...). Delovne zvezek OBVEZNO prinesite s seboj v šolo, ker jih bom pregledala in boste z njimi tudi nadaljevali svoje delo.  To je za učence in učenke 7. a razreda vsa obveznost, učenci in učenke 7. b pa boste drugo šolsko uro izkoristili že za uvod v novo snov Srednji vek, tako da boste prebrali besedila na straneh v DZ od 146 do 150 in rešili pripadajoče naloge. 
Zahvaljujem se vam za zelo uspešno delo in sodelovanje v času učenja na daljavo in se veselim, ko vas bom spet videla v šoli. Dobrodošli pri urah zgodovine V ŽIVO:)
Bernarda

TEDEN: 25. 5. 2020 - 31. 5. 2020
URA: 17, 18

Pozdravljeni, večina vas je zelo uspešno rešila kviz preverjanja o Rimljanih, celo bolje kot o starih Grkih, nekateri pa ste nanj  pozabili. Nikakor pa ne smete pozabiti na kviz ocenjevanja, ki bo potekal v ponedeljek, 25. 5 2020 od zgodnjih jutranjih ur pa do 23.00.  Glede na to, da ste pisali že dve preverjanji znanja in ste tudi utrjevali snov, sem prepričana, da vam bo šlo dobro. Zberite se in natančno preberite vprašanja, preden boste kliknili odgovor. Na začetku kviza se vpišite z VZDEVKOM, ki ste ga do sedaj uporabljali na blogu ali IMENOM IN PRIIMKOM. Časa imate dovolj tudi za premislek in ne hitite brez potrebe. Na levi strani vas bo čas opozarjal, kdaj morate zaključiti posamezno vprašanje, na desni pa s klikom na puščico izberete naslednje vprašanje. Čas, ki razvršča učence glede na hitrost reševanja in se vam bo prikazoval, je popolnoma nepomemben in v nobenem primeru ne bo vplival na vašo oceno. Štejejo samo pravilno rešeni odgovori, torej procent uspešnosti reševanja. Kviz ocenjevanja lahko rešite kadarkoli tekom dneva, vendar OBVEZNO danes, v ponedeljek, 25.5.2020 do 23.00, ker kasnejše reševanje ne bo več mogoče. Računalnik je v preteklosti zaznal, da ste nekateri poskušali reševati kvize preverjanja večkrat, kar sicer lahko predstavlja vajo, danes pa, ko predstavlja kviz ocenjevanje, večkratno reševanje ni dovoljeno in bom upoštevala samo prvi poskus. Vaše pisne ocene boste že jutri videli v e-asistentu. Bodite pošteni do mene in do sebe in brez bližnjic pokažite znanje, ki ste ga pridobili. Zanesite se nase in ne uporabljajte pripomočkov. Želim vam zelo uspešno reševanje kviza ocenjevanja, ki vas danes že čaka na spodnji povezavi. 

KVIZ OCENJEVANJA ZGO 7. r 

Ocena, pridobljena iz kviza je lahko edina ocena v času na daljavo in tudi edina ocena pri ZGO v šolskem letu. Kdor bi želel izboljšati oceno, lahko do 8. 6. 2020 v skladu z zapisanimi kriteriji izdela katerikoli dodatni izdelek, ki sem vam jih ponudila na blogu.
BernardaNALOGA: 

Prvi kristjani, njihovo preganjanje in krščanstvo kot edina uradna vera rimskega imperija.
V DZ preberite besedila in rešite pripadajoče naloge od strani 110 do 113.
Danes bomo zaključili z antiko, zato si lahko med izbirnimi temami od strani 119 do 145 vsak neobvezno izbere eno izmed tem, ki ga najbolj zanima in jo prebere ter reši pripadajoče naloge (prva, antična kultura, je še posebej zanimiva in jo priporočam).

TEDEN: 18. 5. 2020 - 24. 5. 2020
URA: 15, 16

Pozdravljeni,

danes je že odprt 2. kviz preverjanje znanja o Rimskem imperiju, ki ga boste lahko reševali do četrtka 21. 5. 2020 zvečer do 23.00. Povezava do njega vas čaka na koncu današnje snovi za vprašanji za ponavljanje. Priporočam vam, da si vzamete čas za ponovitev in utrjevanje, zato vam v pomoč pri ponavljanju in pripravi na kviz prilagam vprašanja, ki sem jih konec tedna že naložila na blog. Da boste imeli dovolj časa za utrjevanje znanja, vam ta teden ne bom posredovala nove snovi, saj boste imeli dovolj dela s ponavljanjem s pomočjo vprašanj. 

Opozarjam vas še, da naslednji ponedeljek, 25. 5. 2020 pišete kviz ocenjevanja, ki bo potekal samo tisti dan, od jutra do 23.00 in ga ne smete pozabiti rešiti, ker bo predstavljal vašo pisno oceno iz zgodovine v času učenja na daljavo. Na kviz ocenjevanja se pripravite s pomočjo obeh setov vprašanj, ki sem vam jih posredovala za ponavljanje pred kvizi preverjanja, saj bodo vprašanja zanj tudi sestavljena s pomočjo njih.

Za danes pa svetujem, da si lahko ogledate privlačno PPT predstavitev HANIBAL vaše sošolke Moko.
Želim vam uspešno ponavljanje ter uspešno pisanje 2. kviza preverjanja iz zgodovine. 

Bernarda 

S klikom na spodnjo povezavo boste odprli PPT predstavitev. Pod njo vam prilagam še besedilo, ki ga je Moko zapisala ob slikah. Izvedeli boste kar nekaj zanimivosti.
HANIBAL


1.HANNIBAL ANTE PORTAS ali HANIBAL JE PRED VRATI je latinski pregovor, ki se še danes uporablja in pomeni bližajočo se nevarnost oziroma drugače rečeno: zapravljanje časa, ko je sovražnik že tu.
2.
Hannibal Barka, sin kartažanskega generala Hamilkarja Barka, se je rodil leta 247 p.n.š. in umrl leta 182 p.n.š. Torej, živel je v 3. in 2. stoletju p.n.š. Eno stoletje po Aleksandru Makedonskem in eno stoletje pred Julijem Cezarjem. Odraščal je v času prve punske vojne in je že kot otrok, med obredom darovanja bogovom pred vojaško odpravo, zaprisegel, da bo Rim njegov večni sovražnik. Pri samo 9ih letih je spremljal očeta, ki se je s svojo armado odpravil proti Španiji.
3.
Ker kartažanski viri niso ohranjeni, je vse kar danes vemo o Hanibalu rimsko izročilo. Toraj ga po opisih lahko spoznamo samo kot Rimskega sovražnika. Rimljani so ga označili kot izjemno okrutnega človeka, hkrati pa so ga cenili kot izjemnega vojskovodjo. Hanibal naj bi s svojo samozavestjo in pogumom tako spodbujal čete, da so bili vojaki zanj pripravljeni storiti vse, kar je zahteval. Hanibal ni imel svoje domače vojske ampak je poveljeval večjezičnim najemniškim četam. Zaradi želje po maščevanju Rimu se je odločil napasti Španijo. Njegov znameniti pohod čez Alpe pa se je začel v pozni jeseni leta 218 p.n.š. Bojevanje v Italiji je trajalo 15 let. To obdobje imenujemo druga punska vojna.
4. 
Iz Kartagine se je Hanibal s svojo vojsko najprej odpravil proti Španiji. 1500 kilometrski pohod se je začel s približno 50.000 vojaki, 9000 konjeniki, 40 sloni in mulami. Da bi Rimljani obranili svojega zaveznika, so Kartagini napovedali vojno.
5.
Hanibal se je tako odločil, da izvede za tiste čase popolnoma nemogoč pohod čez Alpe do Italije. Ta pohod sodi med največje vojaške dosežke in velja kot ena največjih mojstrovin antičnega vojskovanja. Posebnost, ki je presenetila Rimljane je bila njegova smer, saj ga nihče ni pričakoval iz neprehodne severne strani, to je iz strani Alp. Prečkanje Alp je trajalo 15 dni.
Čas vzpona pa je bil poln muk, trpljenja in lakote, zadnje 4 dni so porabili za spust iz gora. Na cilj naj bi prišlo le 26.000 vojakov. Težka pot je terjala velike izgube, vendar naj bi po rimskih virih veliko mož med potjo tudi dezertiralo. Zaradi strahu, izčrpanosti in lakote, naj bi ponoči preprosto pobegnili iz Hanibalovih čet. Veliko presenečenje pa je število preživelih slonov. Hanibal naj bi veliko časa zapravil prav za utiranje poti za slone. Na cilj naj bi jih prišlo 37.
6.
Namen uporabe slona je v bil v tistih časih podoben kot je danes uporaba tanka. Prednost je bila tudi to, da so se nasprotnikovi konji zelo bali slonov in jih je bilo v boju lažje premagati. Bili pa so tudi dobra izhodiščna točka za lokostrelce.
7.
V 15 letih bojevanja je Hanibal uničeval rimska mesta in podeželja ter pobil veliko prebivalcev. Med svojim sovražnim napadom na Italijo pa je pozabil na domači kraj. V tem času so Rimljani osvojili kartažanska ozemlja na Iberskem polotoku in že napadli Kartagino. Kartažani so pozvali Hanibala, naj pride branit domovino. Sledila je velika bitka in Kartažani so bili leta 202 p.n.š. premagani. Premagala ga je rimska vojska, ki jo je vodil general Publius Cornelius Scipio Africanus.
 
VPRAŠANJA ZA PONAVLJANJE IN UTRJEVANJE PRED 2. PREVERJANJEM ZNANJA IZ ZGODOVINE »RIMSKA DRŽAVA« (DZ, STR. 92-109 TER 114-118)
1. DZ, str. 93. Kako se je imenovala pokrajina na področju Rima, ki je že v 8. st. pr. n. št. poleg Rima razvijala še druga velika mesta? Kdo so bili njeni prebivalci in kateremu ljudstvu so pripadali? Kateri jezik so govorili? Oglej si zemljevid Apeninskega polotoka v viru 1 na strani 93 in zapiši, katera ljudstva so v starem veku poleg Italikov še živela na njem. Na kratko opiši legendo o Romulu in Remu.
2. DZ, str. 93, 94. Arheološke najdbe kažejo, da je Rim nastal sredi 8. stoletja pr. n. št. na griču Palatin. Še danes se Rim razprostira po številnih gričih. Oglej si vir 2 in zapiši število gričev, na katerih leži. Naštej 3 prednosti, ki jih je lega že od nekdaj omogočala prebivalcem Rima. Koliko časa je obstajala rimska država?
3. DZ, str. 94. Kaj je bila posebnost rimskih kraljev v zgodnjem  obdobju Rima? Kdo jim je pomagal pri odločitvah?
4. DZ, str. 94. Okrog leta 600 pr. n. št. so v Rimu zavladali etruščanski kralji. Pojasni, kako se je razvil Rim pod njihovo vlado in navedi vsaj 3 dejavnosti ali stavbe, po katerih so bili poznani Etruščani. 
5. DZ, str. 95. Kaj se je zgodilo z zadnjim etruščanskim kraljem Tarkvinijem Ošabnim in zakaj? Kaj so se Rimljani takrat odločili? Kako so zasnovali svojo novo državo, ki so jo poimenovali republika? Pojasni, kaj je značilno za državno ureditev, imenovano republika. Navedi, kateri prebivalci rimske države niso imeli pravice sodelovanja v političnem življenju. Kateri državni organ je svetoval konzuloma in kakšen je bil njegov vpliv? V DZ si oglej prizor iz zasedanja senata. Na kaj te spominja?
6. DZ, str. 95. Kaj je bilo delo magistratov in kako sta se imenovala najpomembnejša med njimi?
7. DZ, str. 95. Pojasni, kaj pomeni izraz veto, s katerim je en konzul lahko ugovarjal drugemu. V kakšnem primeru so Rimljani zvolili diktatorja?
8. DZ, str. 95. Katerim plastem družbe so pripadali patriciji in katerim plebejci? Kdo je pomagal plebejcem braniti njihove interese?
9. DZ, str. 95. Kaj je zagotavljal Zakonik na dvanajstih ploščah?
10. DZ, str. 96. Naštej 3 vrednote, na katerih je temeljil Rim in so pripomogle k širjenju države.
11. DZ, str. 97. Naštej 3 razloge za širjenje Rima in pojasni, kaj je kolonija ter kaj se je zgodilo z ljudstvi, ki so jih premagali Rimljani.
12. DZ, str. 98. Navedi, koliko je bilo vse punskih vojn.
13. DZ, str. 99. Kako bi v par stavkih opisal/a mesto Kartagina? Kje leži in zakaj je bila po tvoje tako cvetoče mesto?
14. DZ, str. 100. Kje je bilo krizno žarišče 1. punske vojne in med kom se je odvila? Katera posebnost v tehniki bojevanja z ladjami je bila uporabljena v tej vojni in komu je prinesla zmago. Zakaj?
15 DZ, str. 100, 101. Kdo je bil najpomembnejši vojskovodja v 2. punski vojni, od kod in kam se je odpravil (oglej si njegovo pot na zemljevidu na strani 99). Katere živali je Hanibal uporabil za boj in z njimi prečkal Alpe? Do kod je prišel Hanibal in kdo je zmagal? Navedi zelo pomembno posledico te vojne –komu se je moč zmanjševala in kdo je pridobival na njej?
16. DZ, str. 101. Kakšen je bil rezultat tretje punske vojne? Kaj je to pomenilo za Rim?
17. DZ, str. 102. Navedi vsaj 4 razloge, zakaj so bile ceste, ki so jih gradili za Rimljane velikega pomena.
18. DZ, str. 103. V Rimu so se še bolj krepili vojaški poveljniki in trije izmed njih so se povezali v triumvirat. Razloži kaj triumvirat predstavlja.
19. DZ, str. 103, 106. Izberi in poimenuj vsaj 5 trditev, ki veljajo za Julija Cezarja oziroma njegovo življenje ali vladanje.
20. DZ, str. 104. S katerim vladarjem začnemo govoriti o rimski državi kot o cesarstvu? Pojasni zakaj.
21. DZ, str. 105. Pojasni izraz »pax romana« - rimski mir in zapiši koliko časa je trajal.
22. DZ, str. 106, 107. Naštej vsaj tri težave, s katerimi se je spopadalo rimsko cesarstvo proti koncu svojega obstoja. Naštej vsaj 3 rimske cesarje, izberi enega in opiši, po čem je poznan.
23. DZ, str. 108. Oglej si zemljevid obsega rimske države v DZ na strani 108. Naštej čim več držav, ki jih je rimska država obsegala, ko je bila na višku razcveta.
24. DZ, str. 114. Katero pleme je živelo na današnjem slovenskem ozemlju pred prihodom Rimljanov. Kako so shajali z Rimljani po njihovem prihodu?
25. DZ, str. 114, 115. Naštej vsaj 4 spremembe, ki jih je rimska osvojitev prinesla na naše ozemlje. Navedi katera štiri pomembna rimska mesta so nastala na današnjem slovenskem ozemlju. Kakšna so bila njihova latinska imena?
26. DZ, str. 116. Naštej nekaj rimskih ostankov mesta Ljubljana , izberi enega in ga opiši.
27. DZ, str. 117.  Pojasni, kaj je alpska zapora, kdo in kdaj jo je postavil in čemu je služila.
28. DZ, str. 118. Kaj se je dogajalo v Evropi med 4. in 7. stoletjem n. št.? Kaj je to pomenilo za mesta starega veka? Kako misliš, da omenjeni dogodki tega obdobja lahko vplivajo tudi na nas danes - ali smo na kakšen način povezani s tedanjem preseljevanjem ljudstev?

 S klikom na spodnjo povezavo se vam bo odprl 2. kviz preverjanja. Srečno!

TEDEN: 11. 5. 2020 - 17. 5. 2020

URA: 13, 14

Dober dan,

danes boste izvedeli, kaj se je z rimskim imperijem dogajalo po punskih vojnah, kateri so bili njegovi znani voditelji in kakšen je bil vpliv zasedbe današnjega slovenskega ozemlja s strani Rimljanov. Uživajte v novih dogodivščinah.
Bernarda

NALOGA:

Izguba republike, Julij Cezar in Rimsko cesarstvo
Življenje na današnjem slovenskem ozemlju v času Rimljanov

Porast Rima po punskih vojnah zanj hkrati tudi vzrok težav, saj so dejavniki, kot npr. vladanje veliki državi, stalna vojaška pripravljenost in dejstvo, da so imeli od osvajanj največ koristi patriciji, povzročali državljanske vojne, politične krize in družbene nemire. Vojaški poveljniki so pridobivali na vojaški in politični moči in trije najvplivnejši so se povezali v zvezo enakovrednih vladarjev-prvi triumvirat

Eden izmed njih je bil Julij Cezar, ki velja za največjega vojskovodjo in politika starega Rima. Njegova priljubljenost je še narasla, ko je bil poslan v Galijo (v današnji Franciji) pokoriti uporne Galce, ki so Rimljanom povzročali veliko težav. Kako je bil zaverovan vase nam govori znani stavek, ki mu ga pripisujejo v enem izmed govorov senatu, s katerim je dal vedeti, da je tako uspešen, da zlahka opravi s še tako težavnimi nasprotniki. Stavek, s katerim je oznanil zmago nad močnimi sovražniki, se kar malo vzvišeno glasi: »VENI, VIDI, VICI« ali v prevodu iz latinščine: »Prišel, videl, zmagal.« V prenesenem pomenu ta izraz še vedno pomeni neko z lahkoto opravljeno nalogo.
Leta 49. naj bi se Julij Cezar odločil, da ne bo razpustil svoje vojske in je prečkal reko Rubikon v Italiji ter krenil v boj proti svojima nasprotnikoma in s tem začel državljansko vojno. Takrat naj bi domnevno izrekel znameniti stavek "Alea iacta est" ali "Kocka je padla". Tako prečkanje reke Rubikon kot izjava o kocki še danes v prenesenem pomenu označujeta točko odločitve, po kateri ni več vrnitve.

Ko je v državljanski vojni premagal nasprotnike, ga je senat imenoval za dosmrtnega diktatorja, s čimer je imel v rokah popolno moč.

Na strani 103 preberite vir 1 ter rešite naloge za pogovor in razmišljajte, glede na znanje o rimski republiki, kaj je gnalo Rimljane, da so kljub preteklim izkušnjam in prisegi, naenkrat položili vodenje države v roke enega samega človeka.

V nadaljevanju na isti strani preberite o njegovem vodenju države in usodi. Pravijo, da naj bi Julij Cezar domnevno srečal starca, ki naj bi ga opozoril, naj se boji marčevskih id (tako imenovanih dni v marcu), ki so v letu 44 pr. n. št.  postale zanj v resnici usodne. Ko so ga zarotniki v senatu prav na ta dan napadli in drug za drugim zabodli z noži, naj bi bile njegove zadnje besede, ko je zagledal svojega, po njegovem mnenju, prijatelja: "Et tu Brute?" ali "Tudi ti, Brut?" To vprašanje se še danes v prenesenem pomenu nanaša na izdajalca. 

Na strani 104 naredite nalogo 2, naloga 3 pa ni obvezna.
V rubriki Že veš da… je na kratko opisano ljubezensko razmerje Julija Cezarja in egipčanske kraljice Kleopatre oziroma njena kasnejša ljubezenska zgodba z Markom Antonijem.

Na strani 104 preberite o Cezarjevem posvojencu Oktavijanu, ki ga je nepričakovano nasledil in sprva vodil državo s sovladarjema v drugem triumviratu, kasneje pa se je znebil nasprotnikov in postal najpomembnejša oseba cesarstva in leta 27. pr. n. št. mu je senat v strahu pred ponovno državljansko vojno podelil ogromno moč in naziv Avgust (vzvišeni). Za Rimljane se republika uradno ni nikoli končala, a kljub temu, označujemo ta dogodek kot začetek cesarstva. Izraz cesar, ki se navezuje na ime Julija Cezarja, pa se od tedaj dalje uporablja za vladarja. Z njim sta povezana tudi julijanski koledar, ki ga je uvedel in ime za mesec julij.

Na strani 105 rešite naloge 5, 6 in 7 ter v viru 2 poiščite odgovor na vprašanje, kaj je rimski mir. Branje besedila vira 2 ni obvezno v celoti.
Preberite si besedila na straneh 106, 107 in 108 o rimskih cesarjih ter rešite pripadajoče naloge.
S klikom na spodnjo povezavo si lahko podrobno ogledate širjenje rimske države.S klikom na spodnjo povezavo si lahko neobvezno podrobno ogledate širjenje rimske države. Z dodatnimi kliki lahko pohitite posnetek, ga zaustavite ali pa se vrnete nazaj.


Naloge na strani 109 so neobvezne, lahko pa katero izmed idej v prvi nalogi rubrike Razišči ob upoštevanju kriterijev izkoristite za izdelavo izdelka in pridobitev dodatne ocene.Življenje na današnjem slovenskem ozemlju v času Rimljanov

Kot že veste, je bilo današnje slovensko ozemlje pomembno že v prazgodovini. Verjetno se še spomnite, da je preko njega od Balkanskega do Jadranskega morja potekala pomembna trgovska - jantarjeva pot. Rimljani so ob svojem prihodu na to ozemlje naleteli na Kelte, s katerimi so se dobro razumeli. V 2. stoletju  pr. n. št. je rimski vpliv rasel in do začetka 1. stoletja n. št. (v času cesarja Avgusta) so Rimljani postopoma osvojili celotno slovensko ozemlje. Postalo je del velikega, dobro organiziranega rimskega sveta z visoko razvito civilizacije.  Po propadu Zahodnorimskega cesarstva pa se je začel srednji vek.

V DZ na strani 114 rešite nalogo 1 in preberite, katere pomembne spremembe je na današnje slovensko ozemlje prinesla rimska osvojitev.
Na strani 115 naredite naloge 2 in 3 in 4 ter preberite besedilo o štirih rimskih mestih na današnjem slovenskem ozemlju.

S prvim klikom si boste ogledali igrano uprizoritev dogodkov in običaje mesta Poetovia leta 69 n.št. , ko je bil v takratnem rimskem taboru zbor vojskovodij Podonavskih legij. Sestanek je vodil Marcus Antonius Primus, ki je zbrano vojsko popeljal proti Rimu, ga osvojil in predal poveljstvo izvoljenemu cesarju Vespazianu. Takratni Ptuj je bil največje mesto daleč naokrog in je imel več kot 40000 prebivalcev, od tega 10.000 vojščakov. Rimske igre so tako obudile zgodbe iz življenja takratnih veljakov, vojščakov, svobodnih ljudi in sužnjev.


S klikom na spodnjo povezavo si oglejte rekonstrukcijo Emone.

S klikom na naslednji posnetek se boste sprehodili po nekaterih, vam že znanih, krajih v bližini naše šole na Viču in v centru mesta.


S klikom na naslednjo povezavo s oglejte predstavitev znanega rimskega nagrobnega spomenika v Ljubljani.


Naloga 5 na strani 116 je DODATNA naloga, ki jo lahko naredite tudi za oceno, če se boste držali že objavljenih kriterijev. Naloga naj vsebuje: ime in priimek; naslov predstavitve;  najmanj 300 besed; smiselno tematiko, ki ni dobesedno prepisana iz virov, ampak samostojno delo in prirejeno po virih; zapis vseh virov za fotografije, filmčke in besedila (v primeru internetnih virov zadostuje povezava). Lahko izberete 3 najdbe ali pa le eno in jo podrobneje opišete. Besedilu priložite skice ali fotografije ter zapišete, kaj predstavljeni predmet pove o življenju na Slovenskem pod Rimljani. Nalogo lahko naredite tudi v obliki PPT predstavitve.

Na strani 116 naredite povzetek s pomočjo izpolnjevanke.

Na str. 117 in 118 preberite besedilo o nemirih v času zatona rimskega cesarstva, ki so Rimljane tudi na današnjem slovenskem in hrvaškem ozemlju spodbudili k zavarovanju meja in izgradnji obrambnega sistema - alpske zapore ter o preseljevanju ljudstev proti koncu 4. stoletja.

DODATNA NALOGA 
S klikom na spodnjo povezavo boste z malo raziskovanja na spletnih straneh našli na zemljevidu Slovenije področja ostankov rimskih obrambnih sistemov ter mnogo zanimivosti o Rimljanih na našem ozemlju. S klikom na zastavico Slovenije na desni strani zgoraj boste besedila lahko brali v slovenščini.


Rešite a in b nalogi rubrike Povzemi.  
Bitka pri Mrzli reki je ena izmed svetovno znanih bitk Rimljanov, ki je odločilno vplivala na dokončno uveljavitev krščanstva v rimskem imperiju. O bitki so takrat nekateri poročali, da se je zgodil čudež in da naj bi se puščice, ki jih je izstreljevala sovražna vojska, v zraku obračale in letele nazaj na sovražnika. Ker je izredno zanimivo, da se je ta pomembni dogodek iz rimske zgodovine odvijal prav na naših tleh, v krajih, ki ji boste s pomočjo interneta sami poiskali, naj vam dam samo namig, da nekateri pravijo, da je k vračanju puščic pripomogla burja.

Naloga c je DODATNA NALOGA, ki jo tudi lahko naredite za oceno, tako da upoštevate vsebinska navodila te rubrike skladno s kriteriji, ki smo jih že omenili pri nalogi 5 na strani 116. Nalogo lahko opravite v vaši okolici v dogovoru z vašimi starši in skladno z navodili za varovanje zdravja s strani Republike Slovenije v času pandemije ali pa poiščete podatke rimskih ostankov v vaši bližini na spletu in si pomagate z njimi. Če so ohranjene ruševine ali drugi materialni ostanki, vključite slike oziroma fotografije.  


Na strani 117 rešite nalogo, povezano z virom 2Navodila so na strani 118.

Glede na to, da od ponedeljka 18. 5. 2020 do četrtka 21. 5. 2020 pišete 2. kviz preverjanja znanja pri zgodovini, sem vam na to mesto danes - v petek, 15. 5. 2020 posredovala vprašanja za ponavljanje in utrjevanje pred 2. preverjanjem znanja. S pomočjo oznak strani za posamezna vprašanja poiščite odgovore in utrdite snov in tako boste dobro pripravljeni na 2. kviz preverjanje znanja.TEDEN: 4. 5. 2020 - 10. 5. 2020
URA: 11, 12

Pozdravljeni,
prvomajski prazniki so za nami in prav je, da sedaj  nadaljujemo s polnim elanom do uspehov v mesecu maju. Glede na to, da ste dobili prve informacije o tem, da boste letošnje šolanje najverjetneje končali na daljavo, se mi zdi pomembno, da nadaljujete z istim tempom dela, ki ga imate in ne izgubljate dragocenih trenutkov, saj bo šolskega leta zelo hitro konec.
Kot sem vam obljubila, vam bom sedaj natančneje razložila način in kriterije ocenjevanja za 7.r. Glede na vaše v večini primerov marljivo in vestno delo pričakujem, da boste z enakim tempom dela dosegli zelo dobre rezultate in s tem tudi visoke ocene. 18. maja 2020 bomo pisali še eno preverjanje v obliki kviza, zato vam bom v naslednjem tednu posredovala vprašanja za pripravo, ki jih bo manj kot pred zadnjim preverjanjem, da se boste pri pripravi nanj koncentrirali le na najpomembnejše. Drugi kviz preverjanja znanja bo odprt od jutranjih ur v ponedeljek, 18. 5. 2020 do poznega večera v četrtek, 21. 5. 2020.
Pisno ocenjevanje bo potekalo na enak način kot preverjanje znanja v obliki kviza, vendar samo en dan in sicer v ponedeljek 25. 5. 2020. Do kviza boste dostopali preko povezave na koncu vprašanj za ponavljanje in bo 25. 5. 2020 aktiven od jutra do poznega večera
V kvizih sem podaljšala čas pisanja, tako da boste v miru prebrali vsa vprašanja in odgovore in imeli čas za razmislek
Kriteriji pisnega in ustnega ocenjevanja ostajajo do konca šolskega leta enaki kot ob začetku, kriteriji ocenjevanja za dodatna dela pa veljajo samo za večji del obdobja v času pandemije v sklopu učenja na daljavo in sicer do vključno 8. 6. 2020

Pragovi med ocenami pri pisnem ocenjevanju znanja

0 - 44%
1
45 - 59%
2
60 - 74%
3
75 - 89%
4
90 - 100%
5

Do 8. 6. 2020 ostajajo na voljo različne možnosti dodatnih del, ki jih bom ocenila s samostojno oceno, če bodo ustrezala naslednjim kriterijem:

·     PPT predstavitev, ki vsebuje: ime in priimeknaslov predstavitvenajmanj 6 drsnic z obsegom besedila najmanj 300 besed, (brez naslovne in strani z viri); smiselno tematiko, vezano na obravnavano temo, ki ni dobesedno prepisana iz virov, ampak samostojno delo in prirejeno po virihzapis vseh virov za fotografije, filmčke in besedila (v primeru internetnih virov zadostuje povezava).

·     Izdelava kviza ( izdelek vsebuje naslovnajmanj 15 vprašanj in ne ponavlja vprašanj že obstoječih kvizov in križank ter vključuje vse podatke: gesla, vprašanja, rešitve in je interaktiven ali pa napisan v Wordu- brez strokovnih in večjih pravopisnih napak).

·     Izdelava plakata. Plakat mora imeti naslov, biti razdelan na več krajših, preglednih besedil s ključnimi besedami in mora predvsem zadostiti vsebinskim ciljem ter vsebovati fotografije in risbe ter vse vire. Lahko si izberete katerokoli izmed tem, ki smo jih letos obravnavali. Plakat fotografirate in mi ga pošljete po e-mailu.

·     Glede na to, da v času dela od doma verjetno veliko preko različnih medijev komunicirate s sorodniki, vam predlagam, da s pomočjo narisane ali skopirane sheme ali pa s pomočjo ene izmed brezplačnih spletnih strani sestavite rodovnik svoje širše družine (čim dlje nazaj)Zapišite imena in priimke članovdatum rojstva (in smrti, če je oseba že umrla), sorodstvena razmerja, če se vam zdi potrebno (npr. oče, sin). Lahko dodate tudi krajeod kod so prišli ali kam so se preselili, da boste sledili migraciji vaše družine. Osebe lahko tudi narišete ali nalepite njihove fotografije oz. kopije. Morda vas tako navduši, da boste z raziskavo nadaljevali v Nadškofijskem arhivu v Ljubljani ali kakšnem drugem  izmed cerkvenih arhivov v Sloveniji. Glede na to, da je veliko zapisov že digitaliziranih, je včasih delo lažje, kot bi pričakoval.

·     Pri zaključni oceni bom upoštevala tudi vašo aktivnost in tedenska javljanja ter poročanja o delu, druga manjša dodatna dela, ki ste jih v času pandemije opravljali in mi jih pošiljali in izpolnjen ter urejen delovni zvezek, ki ga bom pregledala na daljavo po potrebi, predvsem, če bo kdo med oceno.

·     Načrtujem, da boste večinoma imeli v maju že pridobljene ocene pri predmetu zgodovina, pričakujem pa vaš trud do zadnjega dne. Želim vam lep teden, BernardaNALOGA:
Rimsko kraljestvo in rimska republika
Rim ali Kartagina?

Pred prazniki smo spoznali legendo in zgodovinska dejstva o nastanku antičnega mesta Rim na sedmih gričih ter različna ljudstva , ki so poseljevala Apeninski polotok. Posebej ste se posvetili Etruščanom in spoznali njihov razvoj in propad ter vpliv na Rimljane. Več si lahko o njih preberete še v DZ v viru 3 na strani 94, kjer rešite tudi nalogo 4.
Najprej so Rimu vladali izvoljeni kralji. To je nekaj posebnega, saj dandanes poznamo kralje kot naslednike svojega rodu, ne pa kot izvoljene od ljudstvaKralju so svetovali vodje rimskih rodov - senatorji, ki so se zbirali v senatu. Rimsko ljudstvo, ki so ga sestavljali svobodni odrasli moški državljani, je tudi sodelovalo pri političnih vprašanjih. Volili so kralje in na kraljev poziv izražali mnenje glede državnih zadev. Okrog leta 600 pr. n. št. so Rimu zavladali kralji iz rodu Etruščanov. Pod njihovo vlado se je Rim močno razvil, napredovali sta obrt in trgovina, zgrajeni so bili pomembni rimski templji in javne zgradbe. Postavili so rimski forum - trg, ki je postal središče rimskega družabnega in političnega življenja. Ravno etruščanski kralj Tarkvinij Ošabni pa si je želel pridobiti vedno več moči in Rimljani so se mu leta 509 pr. n. št. uprli in ga izgnaliRazglasili so, da več ne želijo ene same osebe, ki bi jim vladala in državo zasnovali tako, da posameznik ni mogel pridobiti preveč oblasti ali je zlorabiti. Poimenovali so jo republika iz latinskega izraza »res publica«, ki pomeni javna stvar.

S klikom na spodnjo povezavo lahko v sklopu medpredmetnega povezovanja z angleščino dostopate do dodatne, neobvezne naloge-kratkega filma v angleškem jeziku, ki podrobneje prikazuje rimsko družbo in njeno ureditev. 


V samostojnem delovnem zvezku za zgodovino na strani 95  si preberite imena prvih kraljev Rima, nato pa še spodnje besedilo, ki opisuje ureditev in delovanje rimske republike. Odgovorite na vprašanje št. 5 na strani 96 in dopolnite shemo o državni ureditvi rimske republike na strani 97.

Po izgonu Etruščanov je Rim postal vodilna sila v pokrajini Lacij in širil svojo moč s pogodbami in vojnami. Z razširitvijo je Rim želel zavarovati svoja mejna področja, zaščititi zaveznike ter pridobiti čim več vojnega plena in prostora za naselitev. Izven svojih meja so na osvojenih ozemljih Rimljani ustanavljali mesta - kolonije. Za razliko od mnogih drugih napadalnih ljudstev Rimljani ob osvojitvi ozemlja tamkajšnje prebivalce niso prodali v suženjstvo, ampak so jih vključili v svojo državo, njihovim veljakom ponudili državljanske pravice, hkrati pa zahtevali, da so prispevali vojake za rimsko vojsko, ki je postajala vse številčnejša.
Rešite nalogo 9 na strani 98, povzetek pa boste rešili, ko bomo končali s poglavjem o Rimljanih.

Rim ali Kartagina?
Po osvajanju Apeninskega polotoka, se je Rim zapletel v spor na Siciliji s Kartagino, pomorsko in trgovsko velesilo v Sredozemlju.  Kartagina je bila poleg Aten in Rima eno glavnih središč bogastva in moči v Sredozemlju v starem veku in najnevarnejši tekmec Rima. Ustanovili so jo Feničani, starodavni prebivalci sedanjih sirskih in libanonskih obal vzhodnega Sredozemlja. Rudna bogastva so vlekla Feničane na zahod, kjer so vzpostavljali nova trgovska oporišča. Izvor mesta Kartagina ni popolnoma jasen-grški zgodovinopisec Timaj navaja kot datum ustanovitve leto 814 pr. n. št.. Nedavna odkritja iz 8. st. pr. n. št. se res približujejo temu datumu. Govori se, da naj bi Kartagino ustanovila skupina izgnancev iz feničanskega mest Tir -  v današnjem Libanonu (gotovo se še spomnite mesta po pridobivanju škrlatne barve iz morskih polžkov), pod vodstvom kraljeve sestre Elise ali Didone, kot ji pravi rimski pesnik Vergil. V njegovih zapisih se zaljubita Didona, ustanoviteljica Kartagine in trojanski princ Enej, ki beži iz goreče Troje, a si Didona kasneje vzame življenje, ker Enej uboga navodila bogov in odpluje proti Italiji in svoji usodi, kjer ga Vergil navaja kot prednika Romula in Rema.
Kartažani so tako kot Grki in Rimljani verjeli v več bogov in boginj, glavni božanstvi sta bila boginja Tanit in bog Baal. Po arheoloških odkritjih in pisnih virih pa so si Kartažani prislužili tudi neslavno prepoznavnost po tem, da so prakticirali posebne verske obrede s človeškim žrtvovanjem za vrhovno božanstvo.
Kartagina je razvijala tudi svoje kolonije in v 4. st. pr. n. št.  so bile naselbine s feničansko govorečimi prebivalci že posejane po obali severne Afrike. Poseljeni so bili tudi deli Španije, Sardinija in zahodna Sicilija. Vrhunec mesta se označuje kot pozno punsko obdobje (med 300 in 146 pr. n. št.). Beseda Punci označuje na zahodu živeče Feničane.
Lahko si preberete opis razkošnega mesta Kartagina v DZ v viru 1 na strani 99. Posebej znano je bilo njihovo nenavadno grajeno ogromno pristanišče, ki je bilo sestavljeno iz dveh delov. Trgovskega in notranjega - vojaškega pristanišča. S klikom na spodnjo povezavo si lahko ogledate njegovo virtualno predstavitev.


Katon Starejši, rimski ambasador v Kartagini v 2.st. pr. n. št., naj bi bil tako prevzet nad njeno lepoto in hkrati tako zavisten, da je ob vrnitvi v Rim menda vsak govor zaključil z besedami: »Kartagino je treba uničiti
Rimljani in Kartažani so bili prvotno zavezniki v vojnah proti Grkom, a so se kasneje  sprli glede nadzora nad z žitom bogato Sicilijo. Spor je sprožil prvo od treh velikih punskih vojn.
V prvi vojni boste spoznali posebne kljukaste mostove - vrane, s katerimi so rimske ladje pripojile kartažanske in s hitrim prodorom preko mosta napadle sovražnika in z bojem mož na moža naenkrat spremenile pomorsko taktiko, v kateri so blesteli Kartažani, v kopensko, kjer so se odlikovali Rimljani.
V drugi punski vojni boste spremljali hrabrega kartažanskega mladeniča Hanibala, ki je svojo vojsko, ki je vključevala tudi slone, popeljal iz Španije, preko Francije v Italijo in močno ogrožal Rimljane s svojim prihodom tik pred Rim, kjer naj bi prestrašeni Rimljani kričali danes znane latinske besede »Hannibal ante portas« oziroma po prvotnih zapisih »Hannibal ad portas« (Hanibal pred vrati). Izraz še danes pomeni bližajočo se nevarnost.
V zadnji, tretji punski vojni boste priča propadu Kartagine in izživljanju Rimljanov nad mestom in prebivalci. Da bi Kartagino za večno uničili, so jo popolnoma porušili, nato pa zemljo preorali in posolili, da nikoli več nič ne bi zraslo na njej. Ironično pa so sami Rimljani prav tam kasneje postavili novo mesto.
V DZ na strani 99 si oglejte zemljevid punskih vojn in rešite nalogo 2. V nadaljevanju preberite besedila na straneh 100-102 o treh punskih vojnah in rešite pripadajoče naloge ter povzemite svoje znanje v preglednici na strani 102.

Antični bogovi. Vir: Athos


TEDEN: 20. 4. 2020 - 26. 4. 2020
URA: 9,10
NALOGA


Rimska država

Dobro jutro,
sedaj smo pa že zelo blizu prvih resnejših počitnic po skoraj že pet tedenskem učenju na daljavo. Najprej bi vas rada zelo pohvalila, saj ste skoraj čisto vsi pisali prvo preverjanje znanja iz zgodovine in ste se odlično odrezali. Če bi ocenjevala, bi zapisala veliko petic in prav nobene negativne ocene, kar me zelo veseli in vam čestitam za zelo dobro opravljeno delo. Odlično ste se pripravili, nekateri pa ste verjetno ugotovili, da zmorete več in se boste prihodnjič še bolj potrudili.  Za naslednjič vas prosim, da se podpisujete IZKLJUČNO z vašim vzdevkom ali imenom IN priimkom.
V kratkem vam bom na blog posredovala naslednji datum preverjanja za zgodovino (na stran DKE pa tudi datum za DKE za 7.a, kjer vas danes že čakajo naloge za ta teden in kviz preverjanja) ter datum pisnega ocenjevanje znanja, ki ga bomo prav tako meseca maja izvedli na podoben način v obliki kviza. Zato je zelo pomembno za vas, da vse kvize preverjanja pišete, saj boste v prvih dveh spoznali način preverjanja in vaše trenutno znanje, v zadnjem kvizu pa vas bom ocenila in bo predstavljal vašo oceno v tem polletju. Ko bom napovedala datume, vam bom zapisala še kriterije ocenjevanja in možnosti in roke za pridobitev dodatne ocene z dodatnim delom, tako da si te stvari zelo dobro oglejte.
Želim vam krasne počitnice in veliko časa za vaša zanimanja.

Bernarda

Tako, sedaj pa v današnjo akcijo. Ker imate v petek kulturni dan, imamo danes za nekatere skrajšano uro, zato se bom za vse skupaj prilagodila in vam dala malo več časa-7.a ga lahko izkoristi za ponavljanje snovi pri DKE.

Začeli bomo z novo, zanimivo snovjo - rimsko državo. Na strani 92 si  preberite strip o zgoščeni zgodovini rimskega cesarstva oziroma njegovih pomembnejših dogodkih ali značilnostih. Tako kot grška, je tudi rimska zgodovina polna bojev in vojn, pomembnih bojevnikov in vladarjev, hkrati pa tudi cvetoče kulture, znanih mislecev in umetnikov ter govornikov, znanosti, umetnosti, vere itd., ki našo kulturo in civilizacijo zaznamujejo še danes. Spoznali boste, kako je iz majhne, kmečke naselbine nastala visoko civilizirana in največja država starega veka, kako so živeli prvi kristjani in seveda tudi kaj se je dogajalo v času Rimljanov na naših tleh.

Najprej si bomo ogledali legendo o nastanku Rima. Nastavite si slovenske (žal tokrat niso najboljši, a boste razumeli) ali pa angleške podnapise in si oglejte zgodbo, ki kot večina legend obstaja v takih in drugačnih različicah z eno skupno vsebino.

Nekaterim Rimljanom se je zdela zgodba o ustanovitvi mesta Rim resnična in še danes je volkulja, ki doji Romula in Rema navdih za mnoge kipce, ki prikazujejo to mitsko podobo in navdušujejo obiskovalce Rima. Arheološke najdbe pa izkazujejo zgodovinska dejstva o mestu na sedmerih gričih ob reki Tiberi malo drugače. Preberite si besedilo na strani 93 in spoznajte prve prebivalce na tem področju in razlago za ustanovitev mesta prav na tem kraju.

Na desni strani spodaj si oglejte sedem gričev in si skušajte zapomniti njihova imena. Sedaj pa vas bom popeljala v čas antičnega Rima skozi zelo zanimivo 3D predstavitev in skušajte se vživeti v sestavo mesta ter življenje v njem.V delovnem zvezku na strani 94 rešite naloge za pogovor in kratke odgovore zapišite kar zraven ali pa na prejšnjo stran ob strani delovnega zvezka.
Za zaključek si boste še ogledali kratki film o Etruščanih, zanimivemu ljudstvu, ki je že pred Rimljani prebivalo na tem ozemlju in katerega predstavniki so nekaj časa vladali Rimu. 

TEDEN: 
13. 4. 2020- 19. 4. 2020URA: 7, 8

Dobro jutro,
po praznikih spet začenjamo novi krog in za ta teden vam bom najprej predstavila vaje za ponavljanje. Kviz je že odprt, vendar imate na voljo par dni za reševanje, zato naj se vam nič ne mudi in preden se lotite kviza za preverjanje znanja, ki bo odprt do nedelje zvečer do okrog 22.00, vam svetujem, da počasi ponovite snov.
Pripravila sm vam sklop vprašanj, ki jim lahko po vrsti po delovnem zvezku sledite in preverjate odgovore. Ne ustrašite se prosim, ker je vprašanj s krajšimi besedili nastalo malo več, zato vam dajem to kot neobvezno, a vam svetujem, da se vsak po svojem občutku in času odloči, v kakšni meri in kako bo preletel vprašanja in poiskal morebitne odgovore. 

Prilagam še Athosov krasni plakat grških in rimskih bogov ter odlično izdelek z interaktivne razstave o starogrški znanosti in tehnologiji v Cankarjevem domu v Ljubljani, ki je učenko z vzdevkom Moko tako navdušila nad starogrško tehnologijo, da nam je pripravila predstavitev. Za njo sem dodala še povezavo, ki vas bo vodila po Britanskem muzeju, kjer lahko samostojno raziskujete po starogrških eksponatih.


Na koncu vsega pa vas čaka link do kviza, ki ima 20 vprašanj tipa a, b,c, d ali pa T/F, se pravi resnične in neresnične trditve. Na levi strani boste videli sekunde, ki se vam bodo odštevale, tako da boste lahko merili čas. Časa sem vam dala dovolj, da boste lahko tudi malo razmislili-30 sekund za tip naloge T/F in 60 sekund za izbirni tip med štirimi odgovori. Ne pozabite vpisati vaših vzdevkov ali imena in priimka, da bom vedela, kdo je kviz rešil.
Želim vam uspešno ponavljanje in še uspešnejše reševanje kviza.  Rezultate kviza boste dobili sproti.

Bernarda


Plakat starogrških in rimskih bogov. Vir: Athos

Predstavitev Antična Grčija Vir: Moko
Britanski muzej: Stara Grčija

Vprašanja za ponavljanje in utrjevanje snovi pred kvizom 1 STARA GRČIJA
1. DZ, str. 65-66. Staro Grčijo imenujemo tudi zibelka zahodne kulture. Pojasni, zakaj jo tako poimenujemo?
2. DZ, str. 66. Na katerem ozemlju so se razvile prve civilizacije v Evropi in postavile temelje naši, zahodni civilizaciji?
3. DZ, str. 66. Grki niso nikoli ustvarili enotne države , kakršne so bile značilne za Mezopotamijo in Egipt.  Obrazloži to trditev tako, da zapišeš vzroke, zakaj se to ni zgodilo in navedeš primer.
4. DZ, str. 66. Oglej si zemljevid Grčije in napiši tri njene naravne značilnosti, za katere misliš, da so vplivale na razvoj grške civilizacije.  Za vsako izbrano naravno značilnost pojasni, na kakšen način je vplivala na razvoj grške civilizacije.
5. DZ, str. 67.  V prazgodovini  so se prebivalci na ozemlju današnje Grčije ukvarjali z lovom, nabiralništvom in preprostim kmetovanjem. Grki pa so se razvili kot potomci plemen, ki so se na območje današnje Grčije priselili kasneje, v 2. tisočletju pr. n. št.. Navedi, katera 3 plemena so bila to in pojasni, kaj se je zgodilo s staroselskim prebivalstvom, ki je na tem prostoru bivalo že pred njimi.
6. DZ, str. 67.  Zapiši imena vseh 4 obdobij v zgodovini starih Grkov.  Kdaj se je približno začelo prvo obdobje in kdaj se je končalo zadnje?
7. DZ, str. 67.  S katero besedo poimenujemo čas grške in rimske civilizacije? S katero grško dobo se  začne in s katerim dogodkom se to obdobje konča?
8. DZ, str. 67. Kdo je bil Homer in po čem ga poznamo?
9. DZ, str. 68. V 3. tisočletju pr. n. št. se je na Kreti razvila prva civilizacija v Evropi. Kako se je imenovala?
10. DZ, str. 68. Naštej 3 izmed številnih ugodnosti lege otoka Kreta, ki so omogočale njen razvoj.
11. DZ, str. 68, 69. Vrhunec je minojska civilizacija doživela okrog leta 1900 pr. n. št. Značilna zanjo je tudi velika vloga ženske, tudi v verskem življenju (kačja boginja). Pomen trgovine in rast palač kot upravnih centrov sta povezana z razvojem prve pisave v Evropi. Z gradnjo palač, ki so postale središče političnega (državnega), gospodarskega, verskega in umetniškega življenja. S  pomočjo slike palače v Knososu , ki priča o visoki ravni minojske kulture in življenja, podrobneje opiši njeno sestavo ter ob posameznem konkretnem primeru gradnje pojasni način življenja v njej.
12. DZ, str. 68, 69. Iz mitološkega izročila sklepamo, da je v palačah  vladal kralj.  Najpomembnejši kralj naj bi bil Minos. Na kratko opiši legendo o atenskem kraljeviču Tezeju in pošasti Minotauru, ki naj bi živela pri kralju Minosu v labirintu.
13. DZ, str. 70. V 2. tisočletju pr. n. št. so s severa na ozemlje Grčije prišla prva grška plemena in v celinski Grčiji razvila civilizacijo, ki se je poimenovala po mestu, ki se je imenovalo………………. Njegovi prebivalci so bili trgovci, obrtniki in mojstri obdelovanja kovin, pogumni bojevniki in gradbeniki, ki so gradili izjemna gradbena dela. Primerjaj urejenost mikenske palače z kretsko gradnjo, ki spominja na labirinte.
14. DZ, str. 71 Uspehi mikenske civilizacije so temeljili na vojaški moči. V bojih so uporabljali bojne vozove in bronasto orožje. Kakšno vlogo je imela v mikenski civilizaciji ženska v primerjavi z minojsko? Konec 13. stoletja pr. n. št. je iz neznanega razloga prišlo do zatona mikenskih palač, umika prebivalstva in propada civilizacije.
15. DZ, str. 72. Preglej trditve o Minojski in  Mikenski civilizaciji.
16. DZ, str. 73.  Opiši mestno državico polis.
17. DZ, str. 73.  Grki so zunaj svojega ozemlja ustanavljali grške naselbine , imenovane kolonije.  Naštej vsaj 3 vzroke za njihov nastanek.
18. DZ, str. 74. Kaj pomeni izraz kolonizacija? Oglej si zemljevid grških kolonij. Kje so se raztezale in k čemu je pripomogla grška kolonizacija?
19. DZ, str. 74,75. Kjub vdani pripadnosti polisom in njihovim vrednotam pa so imeli vsi Grki tudi veliko skupnega. Naštej vsaj tri področja. Kako so poimenovali svojo deželo?
20. DZ, str. 75, 76. V 5 st. pr. n. št. sta bila v Grčiji najpomembnejša polisa Atene in Sparta. Poimenuj  3 sloje spartanske  družbe in pojasni njihove razlike.
21. DZ, str. 76. Na kratko opiši življenje moških in žensk v Sparti od rane mladosti dalje.
22. DZ, str. 77. Pojasni vodenje države in sprejemanje odločitev v Sparti.
23. DZ, str. 77. Kaj je omogočalo Atenam, da so se razvile v pomorsko velesilo? Pojasni delitev atenske družbe na aristokrate, demos in sužnje.
24. DZ, str. 77. Pravimo, da se je v Atenah rodila demokracija. Pojasni, kakšno spremembo je omogočila demokracija in kdo je lahko sodeloval v politiki.
25.  DZ, str. 78. Na kratko pojasni delovanje atenske demokracije.
26.  DZ, str. 79, 80. V razpredelnici si oglej družbene, politične, vojaške , gospodarske in kulturne razlike med Sparto in Atenami.
27. DZ, str. 81. Katera dva epa predstavljata največji doseže grške literature, kdo jih je napisal in o čem govorita? Katera dva tipa dramatike so razvili stari Grki?
28. DZ, str. 81. Razvoj filozofije (študija vprašanj o resničnosti in človekovem obstoju) je den največjih dosežkov starih Grkov. Naštej  3 njihove najbolj znane filozofe.
29. DZ, str. 82. Stari Grki so postavili temelje znanstvenemu raziskovanju, kot ga poznamo danes. Verjeli so, da lahko naravni svet razložimo z zakoni narave in da vse lahko razumemo z natančnim opazovanjem in sklepanjem. Bili so tudi prvi , ki so se resno lotili zgodovinopisja, se še spomnite koga imamo za očeta zgodovine?
30. DZ, str. 83-86. Kljub pogostim sporom med mestnimi državicami, so stari Grki znali stopiti skupaj proti zunanjemu sovražniku. Kdo je bil njihov največji sovražnik? Poimenuj 4 pomembne bitke iz 5. st. pr. n. št, v katerih so se Grki pomerili z Perzijci. Kako so prebivalci Aten izvedeli, da je njihova vojska na Maratonskem polju premagala Perzijce? Kdo so bili glavni junaki bitke pri Termopilah in zakaj so bitko izgubili? Na kakšen način se je odvila bitka pri Salamini in kaj je Grkom prineslo zmago? Katera je bila zadnja, odločilna kopenska bitka, ki je Grkom prinesla dokončno zmago nad Perzijci? Kaj predstavlja Atiško-delska pomorska zveza? Zakaj se je začela peloponeška vojna, ki je trajala med 431 pr. n. št.  in 404 pr. n. št in kaj je prinesla?
31. DZ, str. 88. Kdo je bil Filip Makedonski in po čem je poznan?
32. DZ, str. 89-90. Kakšne lastnosti je imel Aleksander Makedonski in kakšne cilje si je zastavljal? Kateri znani starogrški mislec je bil njegov učitelj v mladosti? Aleksander Makedonski je ustvaril prvo svetovno državo, v kateri je želel povezati in poenotiti različna ljudstva. Na kakšen način je poskušal to doseči? Kaj se je zgodilo v kraju Gordij in kakšno povezavo ima s sedanjostjo?
33. DZ, str. 90-91 Kaj je helenizem in kaj je zanj značilno?

PREVERJANJE: kviz Stara Grčija


TEDEN: 6. 4. 2020 - 12. 4. 2020
Ura: 5, 6

NALOGA

Aleksander Makedonski  
Helenizem


Dober dan!
Naše vrste se širijo in na blogu smo že skoraj v popolni postavi. Sedaj že postajate mali mojstri učenja po spletu in tudi s komentarji v glavnem nimate težav. Včasih je sicer treba zamenjati brskalnik, npr. namesto Google Chrome uporabite Internet Explorer ali Firefox, včasih kdo še resetira, ampak načeloma je to to. Vseeno ni odveč, da vas še enkrat spomnim, da se mi oglašajte vsak teden in da vedno preverite, če je komentar, ki ste ga oddali, tudi res objavljen in da ste se podpisali z vzdevkom in ne z imenom. Če se kdaj zgodi, da komentarja ne morete oddati, takrat pa mi poročajte o vašem delu kar po elektronski pošti. Tja mi tudi pošljiate vsako dodatno nalogo, za katere naj vas spomnim, da nikoli niso obvezne in zato to vaše delo še dodatno ovrednotim.
Sedaj ste tudi že tisti najbolj pridni verjetno ugotovili, da vam ob ponedeljkih pošiljam naloge za cel teden, saj sta na začetku naloge zapisani dve številki in dva naslova, kar pomeni, da sta mišljeni za dve šolski uri. Tisti, ki ste ob petkih morda pričakovali še več dela, si lahko oddahnete.

Zadnjič ste lahko in po vaših sporočilih tudi ste, uživali ob prikazih znanih bitk iz starogrškega obdobja in se spoznavali z njihovimi vojščaki, opremo, vrednotami, razmišljanjem, vojaškimi postavitvami, načinom boja, izrazi kot so hoplit, falanga in še kaj.
Že v prejšnjih urah ste spoznavali življenje starih Grkov, njihove polise, filozofe, pisce, umetnost, arhitekturo, znanost, trgovino, sestavo družbe, demokracijo itd., v zadnjih pa ste se podrobneje spoznali z rivalskima polisoma Atenami in Sparto, pregnali napadalne Perzijce z grškega ozemlja in v večen ljudski spomin zapisali poveljnika, kot sta bila Leonidas in Miltiad ali pa vztrajnega tekača Fedipija, ki je v Atene ponesel glas o zmagi Grkov na Maratonskem polju ter od izmučenosti umrl in se ga še danes spominjamo ob vsakem maratonskem teku.

Danes se bomo v prvi uri podali na pot v spoznavanje še enega izjemno cenjenega in svetovno poznanega junaka tega obdobja, vojskovodjo in vladarja, ki nam je morda še bližje, ker je povezan z današnjo državo Severno Makedonijo, ne tako dolgo nazaj članico naše pretekle skupne države. Izvedeli bomo, zakaj nekateri prebivalci današnje Grčije še danes nočejo slišati o tem, da je Aleksander Makedonski povezan z današnjo državo Severno Makedonijo in zakaj si tega antičnega heroja lastita obe omenjeni državi.

V drugem delu pa se bomo posvetili najprej obdobju po smrti Aleksandra Velikega, imenovanem Helenizem.
Ogledali si bomo tudi nekaj originalnih predmetov iz starogrškega obdobja
V naslednjih dneh vas prosim, da si vzamete malo več časa za ponavljanje zgodovine in da vsaj na hitro preletite in ponovite poglavja iz delovnega zvezka od strani 65 do 91. Ni vam potrebno prebirati vsega, pač pa se predvsem  osredotočite na odebeljene besede in tiste stvari, ki ste jih sami podčrtali kot pomembne.
Pri ponavljanju in utrjevanju vam bom še dodatno pomagala z nekaterimi vprašanji, na katera lahko med ponavljanjem odgovorite. Vprašanja bom postavila v istem zaporednem vrstnem redu, kot je zapisana snov v delovnem zvezku, da jim boste lažje sledili z delovnim zvezkom.

V ponedeljek 13. aprila ne bomo skupaj, ker nas čaka v tem tednu podaljšani, praznični velikonočni vikend, vključno s ponedeljkom, za katerega vam želim, da ga preživite brez šolskih skrbi v miru v krogu svojih domačih.

Zato vam bom naslednje naloge posredovala šele v torek, 14. aprila. To bodo večinoma naloge, namenjene ponavljanju in utrjevanju snovi - za ponavljanje 7 enote v vašem delovnem zvezku-Stare Grčije.  Hkrati bom tedaj dodala povezavo, ki vas bo vodila do kviza o stari Grčiji, ki ga je potrebno rešiti do nedelje 19. aprila zvečer. V ponedeljek, 20. aprila ta povezava ne bo več aktivna in kviza ne bo več možno rešiti. Kviz bo predstavljal preverjanje znanja, tako da boste vi in jaz videli in dobili občutek, koliko ste se v zadnjih tednih naučili. Kviza ni potrebno začeti reševati takoj v torek, lahko se nanj počasi pripravljate tekom tedna in večkrat ponavljate snov. Ko se boste čutili pripravljene za "spopad" s staro Grčijo, ga odprite in rešite. Vprašanja bodo tokrat izbirnega tipa odgovorov: a, b, c, d ali pa izbira trditve med "da" ali "ne".Vsak odgovor ima časovno omejitev, ki se vam bo sproti prikazovala, da boste vedeli, kako hitro morate odgovarjati. Dobro razmislite o vprašanju in si natančno oglejte odgovore, preden se odločite za tistega, ki ga smatrate za pravilnega.Igrali ga boste lahko samo enkrat in odgovorov ne boste mogli več popravljati. Točke se vam bodo na koncu seštele in takoj boste lahko videli vaš rezultat, ki ga bom istočasno dobila tudi jaz. Če boste zelo dobri, vas bo sistem morda celo uvrstil na stopničke in vas odlikoval s čim pomembnim, tako kot so npr. prave starogrške zmagovalce, ki so jih , kot ste videli v kratkih filmih, okronali z oljčnimi venci in jim izkazali velike časti.
V kviz se lahko vpisujete z vzdevki, ki jih že imate ali pa vašim imenom in priimkom, ne pa samo imenom, ker se ta lahko ponovi. To bo naš prvi kviz in nič se ne bojte, vprašanja ne bodo pretežka, morate pa se vseeno dobro pripraviti.
No, pa se vrnimo v 4. stoletje pred n. št..

Bernarda


Aleksander Makedonski  (Aleksander Veliki)

Vojaški in politični vpliv grških polisov je po peloponeških vojnah v 5. st. pr. n.št. zelo oslabel. Položaj je izkoristil makedonski kralj Filip II, ki je želel imeti oblast nad celotno GrčijoMakedonija je bila dežela na severu GrčijeMakedonci so živeli v gorskih vasehGrki pa so nanje gledali kot na neizobražene barbare, ki nimajo filozofov, kiparjev in umetnikov. Filip II Makedonski je imel odlične vojaške in voditeljske sposobnostiPrenovil je makedonsko vojsko, da je postala ena najboljših v vzhodnem Sredozemlju. Po grškem zgledu je organiziral falange, strnjene čete vojakov, oboroženih z ostrimi kopji.Odločil se je za pohod proti Grčiji in z vojsko premagal združeno grško vojsko ter skupaj z diplomatskimi potezami osvojil Grčijo .
Makedonija je tako sredi 4. st. pr. n. št. postala najvplivnejša in vojaško najmočnejša država v okolici, makedonski dvor pa vodilni center grške kultureFilip II je načrtoval vojaški pohod proti Perziji, vendar je bil na poroki svoje hčere umorjen.
8.novembra 1977 je grški arheolog Manolis Andronikos med kraljevimi grobovi v Vergini na severnem delu današnje Grčije odkril neoskrunjen grob. Čeprav so arheologi že prej domnevali, da so v Vergini pokopavali makedonske kralje, je novoodkriti grob še vedno predmet razprav ali je to res grob Filipa II ali ne.

Domnevna grobica makedonskega kralja Filipa II in zakladi kraljevskih grobnic v Vergini
Fotografije: Bernarda Avsenik
                                                                                  Vhod v  domnevno  grobnico Filipa II v Vergini

Domnevni posmrtni ostanki makedonskega 
kralja Filipa II
                   
                               Daritveni predmeti ob pokopu Filipa II


Domnevni oklep in orožje Filipa II


Pella je antično mesto v današnji severnogrški regiji, imenovani Centralna Makedonija. V antični zgodovini je kraj poznan kot glavno mesto makedonskega kraljestva in domnevni rojstni kraj Aleksandra Velikega. Ker so se meje današnjih držav Severne Makedonije in Grčije skozi zgodovino precej spreminjale in niso bile enake današnjim ter je v preteklosti prihajalo tudi do množičnih nasilnih preseljevanj,  področje omenjenega severnega dela Grčije pa je še vedno poseljeno z velikim številom potomcev prebivalcev današnje  Severne Makedonije, se lahko lažje razume, zakaj obe mejni državi smatrata področje antične Makedonije za svoje in obe častita in si lastita tudi Aleksandra Velikega. 
                                                                          Zlata krona iz ene izmed grobnic v Vergini

Arheološke najdbe v antični Pelli na severu današnje Grčije
Fotografije:Bernarda AvsenikFilipa II je nasledil njegov 20 letni sin Aleksander, na katerega je vplival njegov učitelj, veliki grški filozof Aristotel. Z njegovo pomočjo je spoznal filozofijo, geografijo in književnost. Preučil je Homerjeve opise del grških junakov v trojanski vojni. Že kot deček se je uril v ježi, uporabi orožja in poveljevanju. Bil je izobražen, odločen, pogumen in priljubljen voditelj ter eden največjih vojskovodij vseh časov.Odločil se je dokončati načrt svojega očeta in odpravil se je na vojaški pohod proti Perziji. V Mali Aziji na ozemlju današnje Turčije se je blizu Troje pri reki Granik prvič srečal s perzijsko vojsko in jo porazil. 


Makedoncem se je tako odprla pot v notranjost Male Azije, vendar se je Aleksander odločil, da najprej zavzame obmorska mesta.Pozimi se je umaknil s svojo vojsko v Gordij, kjer je nameraval prezimiti. Tu je videl znameniti voz, privezan na oje z drenovim lubjem. Po legendi naj bi tisti, ki bi razvozlal ta vozel, postal kralj vesoljnega sveta. Po eni izmed zgodb naj bi Aleksander vozel razvozlal tako, da ga je presekal z mečem. Izraz "presekati gordijski vozel" ima še danes s tem povezan pomen in sicer z odločnim, drznim posegom rešiti težko zadevo.Perzijski kralj Darij III je zbral velikansko vojsko in se kasneje spopadel z Aleksandrom pri kraju Isos, kjer je Aleksander spet premagal nasprotnika.Po hudem porazu Perzijcev so vsa feničanska mesta brez boja sprejela Aleksandra, upiralo se je edino mesto Tir. Aleksander je zatem zasedel Egipt, kjer so ga pozdravili kot osvoboditelja izpod perzijske nadoblasti  in ga kronali za farona.V delti Nila je ustanovil mesto in ga poimenoval Aleksandrija.331. pr. n. št. je Aleksander krenil preko Tira v Mezopotamijo, kjer je prečkal Evfrat in Tigris. V Gavgamelah, blizu Niniv sta se spet srečali Aleksandrova in Darejeva vojska in spet je slavil Aleksander.Aleksander pa je nadaljeval pohod proti Babilonu, katerega je nato osvojil brez boja. Z vojsko je nadaljeval pot, dokler niso prišli pred Perzepolis - center perzijskega imperija ter ga zavzeli. Perzija je bila dokončno premagana.Po Darejevi smrti so makedonski vojaki želeli domov, a jih je Aleksander nagovoril vojake in navdušil za nadaljevanje vojaških pohodov. Da bi zmanjšal domotožje med svojimi Grki in Makedonci, je vojakom prigovarjal, da se poročijo s Perzijkami, kar je storil tudi sam. To je pripomoglo tudi k spajanju kultur. V času osvajanj je pridobil ogromno zakladov, zgradil pa je tudi več kot 70 mest, ki so postali centri širjenja grške kulture.327 pr. n. št. je z vojsko krenil proti Indiji in prišel do reke Ind.Preden je Aleksander s svojo vojsko odrinil ob reki Hidasp v današnjem Pakistanu, je dal postaviti dve mesti: Nikajo in BukefalijoPrvo je posvetil zmagi, drugo pa svojemu konju Bukefalu, ki je tam poginil od starosti.

Bukefal, konj Aleksandra Makedonskega
Vir: učenka 7. razreda z vzdevkom MOKO

Izmučena vojska se je po vseh bitkah tedaj že upirala in želela domov.Po vrnitvi v Babilon je Aleksander Veliki delal nove načrte za okrepitev države, a je 323 pr. n. št. v Babilonu umrl. Nekateri znanstveniki še danes zanikajo, da bi umrl za malarijo, saj se njegovi bolezenski simptomi ne skladajo popolnoma s to boleznijo. Trdijo, da simptomi bolezni najbolj ustrezajo virusu Zahodnega Nila, ptičji bolezni, ki jo prenašajo komarji, kar bi lahko potrdila tudi Aleksandrova opažanja ptic, ki so pred njegovimi očmi padale z neba.

HelenizemAleksandrovim pohodom so sledili umetniki, trgovci, uradniki. Prevzel je perzijski način oblačenja in navade in v vojsko vključeval tudi pripadnike drugih ljudstev.Tudi grški naseljenci v veliki Aleksandrovi državi so sprejeli nove vzhodne običaje. Novo kulturno obdobje, ki je nastalo po smrti Aleksandra Velikega imenujemo helenizem. Nova kultura je mešanica grških, egiptovskih in vzhodnih vplivov.Največje središče je bilo egipčansko mesto Aleksandrija, kjer so zgradili nekakšno kulturno znanstveno središče, muzeon.Posvečen je bil muzam, grškim boginjam znanosti in umetnosti. Aleksandrijska knjižnica je bila največja knjižnica v Sredozemlju. Hranila je preko pol milijona papirusovih zavitkov, med katerimi so bila tudi velika dela antične literature. S pomočjo zapisov so znanstveniki in njihovi učenci spoznavali antično zgodovino, kjiževnost in filozofijo. Na žalost je ta veličastna zgradba v času Rimljanov pogorela in v požaru je bila uničena večina zvitkov.


Med Aleksandrovimi generali se je vnel boj za dediščino in velika država je razpadla. Aleksandrovi nasledniki Diadohi, rivalski generali. niso bili zadovoljni z delitvijo ozemelj, zato so se vnele vojne, ki so trajale več kot 20 let in se končale okoli leta 281 pr. n. št. Nastale so tri večje države: Egipt, Sirija in Makedonija. Imperija Aleksandra Velikega je bilo dokončno konec.Novonastale države pa so se kmalu soočile z novo veliko silo v Sredozemlju, rimskim imperijem.imperij razdelil generalom

V delovnem zvezku si na strani 88 oglejte makedonsko falango in preberite besedila na straneh 90 in 91 ter rešite naloge.


Cankarjevem domu v Ljubljani je že skoraj celo leto odprta interaktivna razstava o starogrški znanosti in tehnologiji. S klikom na povezavo si boste lahko ustvarili hitri vtis o izjemnem razmišljanju in pomenu starih Grkov.Razstava o starogrški znanosti in tehnologiji


DODATNA INFORMACIJA IN DODATNE NALOGE:

(če si boste lahko vzeli več časa in si ogledali ali prebrali katerega od prispevkov na spodnjih povezavah, mi lahko pošljete po elektronski pošti nekaj stavkov vaših vtisov ali razmišljanja o razstavi starih Grkov v Ljubljani ali pa kakšno skico ali sliko)

Ker je zaradi pandemije Cankarjev dom zaprt, so nam v želji, da nam razstavo vseeno približajo, omogočili virtualni ogled razstave, ki traja skoraj 50 minut. Seveda to ni enako kot obisk razstave, vendar če imate čas, si jo lahko v celoti ali pa delno ogledate na tej povezavi CD Virtualna razstava ali pa kombinirate z odličnimiaudio posnetki, ki vas s klikom nanje, nato pa še na spodnjo modro črto z napisom "nadaljuj", pripelje do zelo zanimivih 14 kratkih audio posnetkov starogrške miselnosti in iznajditeljstva- znanstvenih in tehnoloških odkritij in umetniških dosežkov. 

Tu pa je še povezava za tiste, ki bi v zvezi  z razstavo v Cankarjevem domu želeli še kaj dodatno prebrati o idejah starih Grkov

TEDEN: 30. 3. 2020 - 5. 4. 2020
Ura: 3, 4
NALOGA

Dobro jutro!
Naj vas najprej pohvalim za dobro opravljeno delo v prvem tednu učenja na daljavo. Objavili ste veliko komentarjev, v katerih izkazujete svoj odnos do predmeta in dela in po njih vidim, da ste bili večinoma zelo uspešni. Dobila sem tudi nekaj zanimivih nalog, plakatov, miselnih vzorcev, ki ste jih nekateri opravili za dodatno delo. Spodbujam vas, da boste še naprej tako aktivni, ne pozabite pa tudi ta teden vpisati vaših komentarjev (tokrat vsi z vzdevkom, prosim!). Vsak teden ne pozabite prebrati glavne strani bloga z novimi informacijami, naj vas pa še spomnim na natečaj za 6 slični stripi o preživljanju časa v obdobju korona virusa, ki ga razpisuje Muzej novejše zgodovine in sem ga objavila na glavni strani bloga.
Želim vam prijetno učenje zgodovine na daljavo, veliko ustvarjalne energije in vas lepo pozdravljam,

Bernarda


Kako so Grki spremenili svet
Grško-perzijske vojne

Dosežki starih Grkov
so odmevali že v njihovem času, občudovali, prevzemali in nadgrajevali pa so jih nato Rimljani, njihovo znanje je kasneje slovelo daleč preko meja in se širilo ne le v evropskem prostoru, ampak tudi na vzhod, tako v mnoge arabske in druge dežele. Ponoven razcvet v Evropi sta antično znanje in umetnost doživela v 15. in 16. stoletju v času humanizma in renesanse in še danes veljajo njihovi znanstveniki, umetniki, govorci, pisci, filozofi in drugi za začetnike mnogih idej in dosežkov ter se čudimo globini in pomembnosti njihovih spoznanj in jih občudujemo.

Preberite si besedila in rešite naloge na str. 81 in 82,  ki vas bodo popeljale skozi razmišljanja starih Grkov.

Za DODATNO nalogo se lahko v tem tednu posvetite rubriki RAZIŠČI in mi po elektronski pošti pošljete vaše ugotovitve, lahko opremljene tudi s fotografijami ali risbami.

V preteklosti smo ugotovili, da so bili stari Grki zelo dobri vojščaki, a so se na žalost bojevali drug proti drugemu. Toda imeli so tudi zunanje sovražnike. Največji med njimi so bili Perzijci. Z njimi so se bojevali večkrat in mnogo teh slavnih bitk se je zapisalo v zgodovino. Ena izmed njih je bila na Maratonskem polju.

Preberite si več o tem na straneh 83-85 in rešite naloge.

Sedaj ste že izvedeli, kaj je predstavljala Helenska zveza in najpomembnejši zgodovinar tistega časa-Herodot vam je poročal o legendarni bitki pri Termopilah. V kratkem jo boste s pomočjo računalniške animacije doživljali še v živo. Pripravite si podnapise, naslonite se nazaj in uživajte.

Preberite besedila in rešite naloge v DZ na strani 86 do bitke pri Salamini.


DODATNO si lahko, če želite, pogledate še bitko pri Maratonu.

Po bitkah pri Maratonu in Termopilah je perzijska vojska prišla do Aten in jih požgala. Prebivalci so se umaknili na otok Salamina, v bližini katerega je potekala pomorska bitka. Okretne manjše grške ladje so spretno izkoristile svojo prednost in Perzijci so bili poraženi. Odločilna kopenska bitka, ki je združila vse Grke pa je potekala pri Platajah, kjer so Perzijcem zadali končni udarec. 449 pr. n. št. je bil končno sklenjen mir. Grški svet je postal središče sveta in Atene so kot najpomembnejši tedanji polis doživljale zlato dobo.
Nesoglasja in boj za prevlado med Atenami in Sparto so pripeljala do peloponeške vojne. Uničila je politično in gospodarsko življenje grških polisov in popolnoma spremenila grško zgodovino. Prebivalstvo je obubožalo in Grčija je postala nepomembna dežela.

Preberite si besedila v DZ od bitke pri Salamini na str. 86 do Aleksandra Makedonskega na str. 88.

Če vas bosta umetnost in znanost stare Grčije ali pa kakšna bitka oziroma njeni vojščaki navdušila do te mere, da bi ustvarjali, bom za DODATNO nalogo vesela vsake risbe, stripa, dialoga ali pa vašega razmišljanja. Potrudite se in če vam ob obilici filmov zmanjka časa, lahko dodatne naloge dokončate tudi še v naslednjem tednu.
Želim vam veliko uspeha in lep teden.

Bernarda

TEDEN: 23. 3. 2020 -29. 3. 2020
Ura: 1, 2
NALOGA

Vojaška Sparta in demokracija v Atenah

Dobro jutro!

Pri pouku zgodovine smo se v obeh razredih, tako v 7. a, kot v 7. b, nazadnje pogovarjali o življenju v Stari Grčiji in se dotaknili dveh najpomembnejših polisov Sparte in Aten. V prvi uri se boste učenci v obeh razredih poenotili v snovi in vsi v DZ prebrali besedila vezana na oba omenjena polisa od str.76-78. Za nekatere bo tematika predstavljala v glavnem ponovitev snovi, za druge pa bo več novega. Prepričana sem, da boste zmogli. Do konca tedna boste rešili še naloge v samostojnem delovnem zvezku na strani 79 in 80. Za dobro opravljeno delo prvega tedna učenja na daljavo, boste v naslednjem tednu dobili nagrado v obliki linka, ki vas bo popeljal do vrhunsko izdelanega animiranega filma, ki sem vam ga že obljubila v šoli in ki bo pred vami oživil spartanske bojevnike in njihovo iznajdljivost in pogum in jih prikazal v akciji ene najbolj znanih bitk v zgodovini.

Za boljše razumevanje vam danes prilagam štiri kratke filme. V prvem boste ponovno videli razcepljenost grške države in kratek prikaz posameznih polisov


V drugem boste opazovali življenje v Sparti in bili priča idealom, za katere so živeli njeni prebivalci, ki so bili predani državi


Tretji video predstavlja demokracijo, ki je nastala prav v Atenah. Podrobno si oglejte predstavitev, da si boste lažje predstavljali, kako je delovala atenska družba. Ne pozabite nastaviti podnapisov.

Četrti video predstavlja življenje v Atenah.


Veliko uspeha vam želim. Se vidimo naslednji teden, ko bomo priča, da so grški polisi, ki so se vojskovali med seboj, znali tudi stopiti skupaj in se povezati, kadar jih je napadel zunanji sovražnik. Podali se bomo v center nekaterih najbolj znanih bitk v zgodovini.
Pozdrav, 

Bernarda

NAVODILA IN PRIPOROČILA ZA UČENJE ZGODOVINE NA DALJAVO

Pozdravljeni dragi učenci in drage učenke 7. a in 7. b razreda!

Dobrodošli nazaj k uram zgodovine, ki že nekaj časa potrpežljivo čaka, da jo osvojite. Glede na to, da je obdobje zgodovine človeštva zelo doooooooooooooooooooooolgo, še niste veliko zamudili in boste z vestnim in rednim delom lahko uspešno nadaljevali tam, kjer smo ostali. Kot sem vam že večkrat povedala pri rednih urah, smo lahko zelo veseli, da imate izredno kvaliteten samostojni delovni zvezek, ki vam bo, tako kot do sedaj, pomagal pri kvalitetnem, tokrat še bolj samostojnem učenju. Uporabljajte ga na podoben način kot prej, tako da si ob prebrani snovi podčrtavate pomembne besede in dele besedila, ki vam bodo kasneje omogočila lažje in hitrejše utrjevanje in ponavljanje snovi. Tako kot do sedaj nadaljujte s tisto tehniko učenja, ki vam najbolj ustreza. Lahko delate tudi miselne vzorce ali pa si ob straneh v delovnem zvezku izpisujete pomembne besede in podatke, oziroma dodajate nove.
Osnovne informacije in zanimivosti za tekoči teden si vsak teden poglejte na osnovni strani bloga, kjer se vam bo vedno takoj odprlo besedilo tedna (v primeru, da se ne bi, kliknite na gumb domov na osnovni strani, ki vas bo povezal), natančnejša navodila za delo v 7. razredu pa boste našli v vašem označenem zavihku za 7. razred.
Ker vam žal ne bom mogla v živo približati in oživeti dogodkov iz zgodovine, jih umeščati v časovna obdobja in delati z materialnimi, pisnimi, ustnimi, avdiovizualnimi in abstraktnimi viri, ki predstavljajo temelj za spoznavanje preteklosti, se bomo morali vsi skupaj potruditi, da prenesemo naše odlično sodelovanje v razredu tudi v učenje na daljavo, oziroma v spletno obliko. Kot ste opazili sem za vas ustvarila svoj blog z željo, da vas bom preko njega čimbolj motivacijsko in uspešno usmerjala k vašemu samostojnemu delu, hkrati pa imela stik z vami preko »komentarjev«. Vitrine v ozadju razreda z materialnimi in pisnimi viri vse od prazgodovine do 21. stoletja, ki so nam popestrile pouk, bodo še nekaj časa samevale. Zato bodo morali predmeti nekako oživeti preko virov v vaših samostojnih delovnih zvezkih ter na spletnih straneh in glede na brezmejne možnosti internetnih povezav računam na vašo radovednost in željo po zanimivostih ter delu s pomočjo spleta in z interaktivnimi materiali, tako da se bodo na tem področju za vas odpirale številne raziskovalne priložnosti. Sedaj boste postali samostojni zgodovinski in arheološki raziskovalci in v tem vas bom vodila in podpirala. Pri vašem delu vas bom motivirala še z dodatnimi kratkimi filmčki in drugimi avdio-vizualnimi viri, oziroma vsebinami. Tudi delo z ustnimi viri ne bo trpelo, saj obdobje antike, skozi katero trenutno potujemo, kar kliče po raziskovanju mitov in legend iz obdobja Stare Grčije in Rimskega cesarstva. Ob branju in poslušanju legend o antičnih junakih boste spoznavali tudi navade in značilnosti antičnega življenja . Tako raziskovanje antike, kot tudi srednjega veka sta tudi lepa priložnost za poglobitev v abstraktne vire in raziskovanje »neoprijemljivih virov« jezika, priimkov, krajevnih imen, imen mesecev… Kadar boste v svojem raziskovanju virov na spletu ali vaših domačih knjižnicah naleteli na kakšen zanimiv vir, bom vesela, če me  boste opozorili nanj in ga na kratko predstavili in bom vaš prispevek upoštevala kot vaše dodatno delo.
Vaš samostojni delovni zvezek je sestavljen tako, da ponuja več vsebin, kot se jih lahko v enem šolskem letu obravnava in zato nam ponuja v enotah, označenih z »izbirna tema« možnost odločanja, katero od izbirnih tem bomo obravnavali v celoti, katero delno in katero izpustili. Vsa tista besedila in naloge, za katere vam bom vnaprej sporočila, da so za vas izbirna in jih bomo preskočili, vam jih ni potrebno prebrati in reševati nalog. Kdor pa si bo na lastno željo vzel več časa ali ga bo tema podrobneje zanimala in prebral in si označil besedila ali pa opravil naloge, bom to upoštevala za dodatno delo tudi pri zaključnem ocenjevanju, tako kot do sedaj.
Hkrati vas še naprej spodbujam, da lahko, kdor želi, pripravi predstavitev  (PPT, kratek video, fotografijo vira ali manjši plakat-glede na trenutne razmere lahko tudi izdelek na A4 ( iz zgodovinske tematike, vezane na obravnavano snov 7. razreda, ni pa nujno). Vsak dodatni izdelek, ki ga boste izdelali v času učenja na daljavo, prosim fotografirajte in mi pošljite fotografijo na moj elektronski naslov, ki je objavljen na šolski spletni strani. Če se boste strinjali, bom nekatere izmed njih objavila tudi na našem blogu za spodbudo drugim. Verjamem, da razumete, da vseh izdelkov ne morem objaviti, se pa bom trudila, da bo prišel na vrsto vsak, ki bo želel in se bo za izdelek potrudil. Če mi boste poslali fotografijo samo v pregled in ne želite, da bi jo objavila, mi to prosim zraven napišite (tudi, če želite, da objavim samo izdelek, ne pa imena, mi to sporočite). Vsa dela, ki jih boste opravili doma, tako branje in učenje iz delovnega zvezka, reševanje nalog in dodatno delo bom skrbno tedensko beležila v obliki:  a) prebral/a besedilo, b) rešil/a naloge c) naredil/a dodatno delo ali izdelek. Zato bom potrebovala vašo povratno informacijo preko komentarjev, ki jih boste vedno podpisali z imenom in razredom.  Če od katerega izmed vas večkrat ne bom dobila povratnega komentarja, za katerega vas bom prosila, bom smatrala, da niste dostopali do spletnih strani in opravljali nalog, zato bom to preverila pri vaših starših. Zaupala bom vašim komentarjem o opravljenem delu, ki ga boste ob ponovnem  prihodu v šolo takoj potrdili tudi z izpolnjenim in urejenim delovnim zvezkom. Vaše skrbno in redno delo bo razvidno iz mojih zapisov in vaših fotografij in urejenih delovnih zvezkov. Da bomo znanje, ki se ga boste naučili še dodatno sprotno preverjali, bomo to naredili tudi v obliki zabavnega kviza, ki bo pokazal, koliko truda ste vložili v vaše delo in kako vam gre. Datum, kdaj bomo igrali kviz bom napovedala vnaprej. Rezultati kviza ne bodo predstavljali ocenjevanja, pač pa preverjanje, ki lahko kasneje pripomorejo do hitreje pridobljene lepe ocene, podobno kot do sedaj, kadar sem si zapisala samo vaše znanje, ne pa neznanje.
Glede na to, da morate sedaj večino prostega časa koristiti doma, naj vas še spomnim na veliko izbiro interaktivnih igric za zgodovino, ki vas bodo navduševale in vas čakajo na spletnem portalu Mladinske knjige ucimse.com. Preverite ali ste se že registrirali na začetku šolskega leta s kodo, ki je priložena vašemu delovnem zvezku, sicer naredite to zdaj. Tudi, če ste izgubili kodo ali ste pozabili vaše kapitansko ime, lahko to naredite ponovno s pomočjo elektronske pošte vaših staršev. Ob registraciji si v delovni zvezek obvezno zapišite vašo kodo in kapitansko ime, ki si ga boste izbrali. Če ga boste pozabili ali napisali kakšno črko narobe, povezava ne bo delovala. Pri registraciji pazite tudi na to ali ste izbrali velike ali male črke.
V letošnjem šolskem letu sem bila z vašim delom v šoli in doma ter aktivnim sodelovanjem velike večine učencev zelo zadovoljna in sem vas za to tudi pohvalila. Nenazadnje je vaše aktivno šolsko in dodatno delo prineslo mnogo zapisov v mojem bloku, tako pri preverjanju, kot tudi pri ocenjevanju, kar vam je prineslo tudi precej lepih ocen. Želim si, da se ta vaša aktivnost, vedoželjnost in ljubezen do zgodovine nadaljuje tudi v naslednjih tednih, saj vam bo vaše samostojno delo prineslo na dolgi rok veliko novega znanja in splošne razgledanosti. Verjamem, da ne boste izpustili iz rok priložnosti, da v teh dneh namenite učenju zgodovine vsaj toliko časa, kot ste ga, ko ste obiskovali šolo, saj se  izgubljena priložnost nikoli več ne vrne.
Zgodovina je veda, ki se neprestano razvija in nadgrajuje in na njenih spoznanjih in znanjih stojijo vse naše civilizacije. Izvedeli smo že, da je zgodovina tudi učiteljica življenja in da se še kako navezuje na sedanjost. Tudi v trenutni situaciji  bi nam njena bogata spoznanja in modrosti morala koristiti.

Želim vam prijetno učenje zgodovine na daljavo in veliko zanimivega raziskovalnega in ustvarjalnega samostojnega dela! Ostanite zdravi!

Bernarda
POMEMBNO!

Nekateri učenci in učenke ste mi sporočili, da odkar ste si izbrali vzdevek, ne morete več objavljati komentarjev. Verjetno ste naredili kakšno napako v postopku, ker ste želeli spreminjati vaše ime v vzdevek. To ni potrebno. Tisti, ki ste že prej bili aktivni na blogu in ste se prijavljali kot anonimni, naredite vse enako kot prej, samo na koncu vašega komentarja se ne podpisujete z imenom, pač pa z vašim vzdevkom, ki ste mi ga poslali po elektronski pošti. To je vse. Tisti, ki se ne znate prijaviti kot anonimni, mi pišite po elektronski pošti in vam bom poslala navodila.Tisti pa, ki imate gmail, vas prosim, da pri komentiranju pazite, da vas google ne poveže neposredno z imenom z gmail-a, pač pa se morate pokazati kot unknown. Morda ga boste morali prej izključiti. Kdor mi še ni poslal vzdevka na elektronsko pošto naj to čimprej stori. Če imate še kakršnekoli težave okrog objave komentarjev ali česa drugega, me prosim kontaktirajte. V primeru težav najbolje kar na email, da vam pošljem ustrezna navodila.

Vse, ki ste že objavljali v komentarjih ponovno prosim, da vse svoje komentarje čimprej prekopirate in jih ponovno vnesete v nove komentarje, tako da se ne podpišete z imenom, pač pa z vzdevkom.Vse komentarje, ki vsebujejo ime, bom v tem tednu izbrisala, zato vas res prosim, da jih ČIMPREJ ponovno vnesete.

Vsi linki na desni strani glavne strani bloga so interaktivni in povezave delujejo. Če komu ne deluje, naj mi to sporoči po elektronski pošti in mu bom poslala navodila, kako na svojem računalniku odblokira vtičnik, da mu bo delovalo. 
Tam vas poleg interaktivnih delovnih zvezkov čakajo še druge koristne interaktivne povezave- npr spletna stran Fran, kjer boste lahko v trenutku našli vse tujke in druge neznane besede, ki se pri pouku zgodovine in DKE ali verstvih in etiki lahko pogosto pojavljajo. 
V rubriki ucimse.com lahko dostopate do vseh interaktivnih igric, ki so namenje učenju zgodovine za vse razrede od 6 do 9 in so v tem času idealne za učenje in utrjevanje snovi, hkrati pa za zabavo. Brez težav se boste registrirali, če se še niste in dostopali do njih. 
Morda vas bo radovednost zamikala in boste pogledali, kaj se skriva pod linkom Na današnji dan, kjer boste vsak dan našli druge vsebine pomembnih zgodovinskih dogodkov, ki se vam bodo ob klikih odpirale druga za drugo in boste naenkrat priča dogodkom, ki so se zgodili točno na današnji dan v bližnji ali daljni preteklosti.

407 komentarjev:

 1. pozdravljena,

  povezava na vaš Blog deluje.

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala za obvestilo. Lep pozdrav, Bernarda

  OdgovoriIzbriši
 3. Jernej Prah 7.a: Prebral sem snov iz učbenika, podčrtal pomembnosti, pogledal filmčke in rešil naloge v zvezku.
  Lep pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
 4. Krasno Jernej. Vesela sem, da si bil že prvi dan tako uspešen, vesten in hiter. Pa saj si vedno... Vidim, da sva že nekako povezana. V petek pred zaprtjem šole sva bila zadnja kandidata za učenje v 7. razredu, sedaj sva pa prva... Upam, da so ti bili filmčki všeč in so ti še dodatno pomagali pri razumevanju snovi, hkrati pa popestrili učenje. Bodi zdrav in se čuvaj. Lep pozdrav, Bernarda

  OdgovoriIzbriši
 5. Pozdravljena, ker se mi zdi zgodovina o stari Grčiji zanimiva bom mogoče tudi izdelala plakat
  7.b Pia

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja, prima Pia. Sem vesela za tvoj izkazani interes za zgodovino stare Grčije in komaj čakam tvoj plakat. Ko ga boš naredila, ga čim bolj kvalitetno fotografiraj in mi ga pošlji na email in ga bom z veseljem objavila na našem blogu. Lep pozdrav tebi in tvojim in se čuvaj. Bernarda

   Izbriši
  2. Saj res, Pia. Glede na tvojo aktivnost in zanimanje ter ustvarjalnost, me zanima ali kaj razmišljaš, da bi v tem sodelovala na natečaju za strip, ki sem ga objavila ta teden in bo trajal le do konca meseca? Pozdrav, Bernarda

   Izbriši
 6. Prebrala sem si snov iz učbenika, podčrtala pomembne podatke, rešila naloge ter si ogledala filmčke.
  Lep pozdrav! Julija Krebelj 7.B

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super Julija, da se bila tako hitra in učinkovita. Le tako naprej. Pozdrav tebi in tvojim in želim vam, da bi bili zdravi.

   Izbriši
  2. Pozdravljena učiteljica jaz sem prebral iz učbenika in podčrtal,pogledal videe in se trudim po svojih najboljši močeh ,da vse uredim za šolo in vaš predmet zgodovine ,ker mi je zgodovina zanimiva.

   Izbriši
 7. Prebral sem si snov iz učbenika, vse pomembne informacije tudi podčrtal, naredil naloge in pogledal filmčke.
  Lep pozdrav. Svit Čelik

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zelo pohvalno Svit, da si tako hitro in uspešno opravil vse naloge. Le tako naprej. Glede na to, da te velik stvari zanima, lahko še sam malo raziskuješ po internetu o Stari Grčiji in nam posreduješ kakšno zanimivo informacijo, ki bi jo rad delil z nami.Tebi in tvojim vse dobro. Bernarda

   Izbriši
 8. Prebral sem snov, podčrtal vse pomembno, rešil naloge in si ogledal filmčke.

  lep pozdrav vsem

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super! Ker pa ne vem, kdo si, te prosim, da se podpišeš z imenom in razredom, da bom lahko spremljala tvoje delo in da bomo vsi lahko sprejeli tvoje pozdrave. Vse dobro, Bernarda

   Izbriši
 9. Prebrala sem snov iz učbenika, podčrtala pomembne podatke, rešila naloge ter si ogledala filmčke.
  Lep pozdrav! Anja, 7.B

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pohvala za učinkovito in skrbno delo. Le tako naprej, Anja. se veselim tvojih prihodnjih prispevkov.Tebi in tvojim želim, da ostanete zdravi. Pozdrav, Bernarda

   Izbriši
 10. Prebrala sem snov, podčrtala ključne besede, naloge sem rešila in ogledala sem si filmčke.
  Lep pozdrav, Nina, 7.B

  OdgovoriIzbriši
 11. Prima Nina. Bila si zelo uspešna. Glede na to, da si v preteklosti rada sodelovala na natečajih, te še posebej spodbujam, da se udeležiš natečaja, ki sem ga objavila na blogu ta teden in bo odprt le do konca meseca. Upam, da ste doma vsi zdravi in vam želim vse dobro. Lep pozdrav, Bernarda

  OdgovoriIzbriši
 12. Prebrala sem snov, pogledala filmčke in naredila naloge.
  Lep pozdrav, Laura 7.B

  OdgovoriIzbriši
 13. Pozdravljena, hvala za tvoje obvestilo in uspešno opravljeno delo. Prosim te, da prebereš sporočilo o komuniciranju na blogu in v prihodnje ne zapisuješ v blog svojega imena, ampak se mi oglašaš pod vzdevkom. Lepo te pozdravljam in ti želim veliko veselja pri učenju zgodovine na daljavo. Tako tebi kot tvojim želim veliko zdravja. Pozdrav, Bernarda

  OdgovoriIzbriši
 14. Snov sem predelala in rešila naloge.

  Lp!

  OdgovoriIzbriši
 15. Snov sem predelal,pogledal filemčke in podčrtal v učbeniku.Lep pozdrav.
  Armin7.A

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super! Prosim te pa, da se v prihodnje pospisuješ z vzdevkom, ki mi ga pošlji na email.

   Izbriši
 16. Snov sem predelala,prebrala,podčrtala,rešila in pogledala sem filmčke.
  Lep pozdrav.Vampirka

  OdgovoriIzbriši
 17. Besedila v delovnem zvezku sem si kar se da podrobno prebrala,nekaj v ponedeljek in nekaj danes. Pri tem sem podčrtavala pomembne podatke in tudi rešila dane naloge. Zelo so mi bili všeč tudi filmčki,ki so mi tudi pomagali pri razumevanju trenutne snovi. Lp, Palčica

  OdgovoriIzbriši
 18. Že v ponedeljek sem vse prebrala, poslušala in resila v delovnem zvezku. Najbolj mi je bilo zanimivo ogled filmčkov. Lp

  OdgovoriIzbriši
 19. Pozdravljeni, seznanjam da sem snov predelal,jo prebral v blogu, delovnem zvezku rešil vse naloge.

  OdgovoriIzbriši
 20. Odlično. Prosim pa, da se javiš še enkrat in zapišeš svoj komentar še z vzdevkom.

  OdgovoriIzbriši
 21. Prebrala sem snov,rešila naloge in si ogledala filemčke.

  OdgovoriIzbriši
 22. Prebrala in podčrtala sem si snov v zvezku, rešila naloge in is ogledala fimčke.
  Lp

  OdgovoriIzbriši
 23. Prebrala sem snov in podčrtala v delovnem zvezku pomembne podatke ter pogledala filmčke. Rešila sem tudi naloge.
  Lep pozdrav,
  Pandora

  OdgovoriIzbriši
 24. Povezava za blog deluje.V delovnem zvezku sem podčrtala snov in naredila dane naloge ter pogledala sem odlične filmčke. LP. Tia 7.b

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Me veseli, da si bila uspešna. Trudi se še naprej. V prihodnje se prosim v komentarje ne podpisuj z imenom in priimkom ter razredom, ampak z vzdevkom, ki mi ga pošlji po elektronski pošti.

   Izbriši
 25. Naredil,kot sem vam sporočil že preko maila.
  LP

  OdgovoriIzbriši
 26. Naredila sem vse strani v učbeniku,ki ste nam jih dali za deleti ter si pogledala filmčke.

  lolipop 7.A.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zelo dobro si opravila prvo nalogo. Le tako naprej!

   Izbriši
 27. Prebrala sem snov, podčrtala ključne besede, naloge sem rešila in ogledala sem si filmčke.
  Lep pozdrav,
  Ninči

  OdgovoriIzbriši
 28. Opravila vso delo potrebno
  Lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To je bio pa ekspresno. Kaj ti je bilo najboj zanimivo? A li ti bo uspelo naredilti plakat o starih Grkih
   ? Bilo bi namreč super! Pa še nekaj, ne smeš se podpisovati z imenom in prvo črko priimka. Prosim te, če si izbereš vzdevek in mi ga sporočiš.

   Izbriši
 29. Za prejšni teden sem opravil delo in pogledal filmčke. Nisem imel nobenih težav.

  OdgovoriIzbriši
 30. Opravila sem vse delo in si ogledala filmčke. Lp!

  OdgovoriIzbriši
 31. Opravila sem vse naloge in prebrala besedilo
  Lp.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odlično! Si izjemno hitra. Prosim te pa še, da nujno spremeniš ime na komentarjih in komentiraš z vzdevkom, ki mi ga pošlji na email. Preberi si navodila na glavni strani. Lepo bodi.

   Izbriši
 32. Pozdravljeni!
  Opravila sem vso potrebno delo,ter si ogledala filmčke!
  Lp!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima, samo tako nadaljuj.Ali so ti bili všeč?

   Izbriši
 33. POŠILJAM ENE LEPE POZDRAVE IZ ZASNEŽENE GORENSKE. DANES SEM NAREDILA VSE NALOGE IN SI OGLEDALA SUPER FILEMČKE. ME PA ZANIMA KAKO PRIDEM NA GLAVNO STRAN BLOGA. HVALA ZA ODGOVORE.
  ITA:)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ene lepe pozdrave tudi na prelepo zasneženo Gorenjsko. Zelo si bila marljiva in uspešna. Naslovna stran je tista, ki se ti odpre prva in na njej izbereš zavihek predmeta, da sploh dobiš navodila za delo. Sicr pa jo boš dobila vedno tudi, ko boš kliknila DOMOV. Moraš pa se po njej malo sprehoditi z miščo, da se bo premikala navzdol. Bernarda

   Izbriši
 34. prejšnji teden sem naredil vse naloge in pogledal vse filmčke.
  Lp
  Vidx

  OdgovoriIzbriši
 35. Prebrala sem snov, ogledala sem si videoposnetke in rešila naloge.
  Lp, Ninči

  OdgovoriIzbriši
 36. Prima, to je pa s hitrostjo rakete. Kako so ti bili všeč?

  OdgovoriIzbriši
 37. Danes mi je ponovno uspelo narediti vse.LP Ita:)

  OdgovoriIzbriši
 38. Snov sem predelala. Dve dodatni nalogi pa še pripravljam...to je zanimivejši del, ki mi bo vzel malo več časa :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima! Me veseli, da so ti všeč ideje za dodatne naloge in se že veselim izdelkov.

   Izbriši
 39. Prebrala sem snov, ogledala sem si videoposnetke in rešila naloge.
  Lp. Vampirka

  OdgovoriIzbriši
 40. Vse sem prebral, prepisal, pogledal filmčke in naredil vse naloge.

  lp, Mihič

  OdgovoriIzbriši
 41. Odgovori
  1. Odlično! Vesela sem, da si se oglasil. Kaže pa, da nisi prebral mojih obvestil, da se ne smeš podpisovati v komentarje z imenom, ampak z vzdevkom, ki se ga izmisli in mi ga čimprej pošlji po elektronski pošti, ker moram tega izbrisati. Lep opozdrav.

   Izbriši
 42. Že v ponedeljek sem vse prebral, rešil naloge in si ogledal video.
  Lep pozdrav, karantenček

  OdgovoriIzbriši
 43. Prebrala sem snov, pogledala filmčke in rešila naloge v delovnem zvezku
  Lp, zvonček

  OdgovoriIzbriši
 44. vse sem naredil, prebral in pogledal filme.
  LP,
  Mtko

  OdgovoriIzbriši
 45. Naredila sem vse kar ste poslali, za zdaj nimam problemov amapk če jih bom imela, vam sporočim, LP dariosa

  OdgovoriIzbriši
 46. Ups, hotela sem napisati da za enkrat nimam težav pri reševanju nalog, če pa kaj nebom razumela, vas obvestim. LP dariosa

  OdgovoriIzbriši
 47. Zelo sem vesela tvojega javljanja in komentarja. Seveda me obvesti, če kaj ne bo šlo. Pridno rešuj naloge v zvezek in lahko rešitve preveriš na glavni strani bloga v elektronskem delovnem zvezku za 7 razred zgoraj desno. Te spet kmalu pričakujem na komentarjih.

  OdgovoriIzbriši
 48. Naredila sam vse naloge do zdaj brez težav.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super, sedaj pa še enkrat objavi komentar, tokrat s svojim vzdevkom, ker moram tega izbrisati.

   Izbriši
 49. naredil sem vse naloge in pogledal vse filme o bitkhah in življenja grkov

  lp, Erči

  OdgovoriIzbriši
 50. Naredil sem vse naloge, prebral gradivo in si ogledal filme. Najbolj mi je bil všeč This is Sparta: Fierce warriors, všeč mi je njihova disciplina.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super. Sem vesela, da si spet z nami in da si uspešen.

   Izbriši
 51. Naredil sem vse naloge katere smo imeli brez težav

  LP.Itachi

  OdgovoriIzbriši
 52. Naredila sem vse naloge in pogledala vse filmčke za oba tedna.L.P.Hrček

  OdgovoriIzbriši
 53. Opravila vse delo.
  Pia Bojkovski

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odlično! Sedaj pa še čez teden utrjuj snov. Prosim te ponovno, da se ne podpisuješ s polnim imenom, ker moram vse takšne komentarje izbrisati zaradi varovanja podatkov.

   Izbriši
 54. Opravila sem vse delo in si ogledala filmček.
  L.P.

  OdgovoriIzbriši
 55. Opravila sem vse potrebno in si ogledala filemcek.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Me veseli. Sedaj pa kar nadaljuj s ponovitvijo stare snovi za kviz.

   Izbriši
 56. Prebrala sem si snov, pogledala filmček in rešila naloge v delovnem zvezku
  Lp, zvonček

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odlično, sedaj pa utrjuj še za nazaj za kviz.

   Izbriši
 57. Rešila sem naloge in si pogledala filmčke.
  Lp.
  Pandora

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima, sedaj začni ponavljati še preteklo snov za kviz.

   Izbriši
 58. Vse naloge sem naredil in pogledal vse filmčke


  Lp. mtko

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bil si uspešen, sedaj pa utrjuj snov še po DZ za nazaj.

   Izbriši
 59. Opravila sem vso potrebno delo in si z veseljem ogledala filmčke.
  l.p. anci

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To me veseli. Ta teden izkoristi še za utrjevanje snovi za nazaj.

   Izbriši
 60. predelala sem vso snov,ter si ogledala filmčke.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima, ta teden pa utrjuj snov tudi za nazaj za kviz v prihodnjem tednu.

   Izbriši
 61. Spoštovani!
  Prebrala sem besedilo in si ogledala filmček
  Lp😁 Maya

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Dobro, reši še naloge v DZ in začni utrjevati snov za nazaj.

   Izbriši
 62. Vse snovi do sedaj sem lepo razumel in v DZ sm podčrtal glavne stvari.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To je lepa novica, ta teden pa utrjuj še staro snov za preverjanje v naslednjem tednu.

   Izbriši
 63. Vse snovi sem naredil in pogledal filmčke ter v DZ-ju podčrtal pomembne stvari.

  Lp Arko

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima, reši še naloge v DZ in nadaljuj s ponavljnjem snovi za nazaj za kviz v naslednjem tdnu.

   Izbriši
 64. Moje delo je ponovno uspešno končano. Ita:)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ponovno ti čestitam za uspešno delo:) Ta teden pa utrjuj tudi staro snov za kviz v naslednjem tednu.

   Izbriši
 65. Opravil sem vso potrebno delo in pogledal filmckeツ

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odlično, drugič še napiši vzdevek, da te bom lahko prepoznala. Ta teden izkoristi za pponavljanje za nazaj za kviz, ki te čaka prihodnji teden.

   Izbriši
 66. Dober dan, danes sen naredila vse naloge in pogledala vse filmčke, LP dariosa

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odlično, zelo si uspešna. Preglej, če je vse urejeno tudi v delovnem zvezku, ki mi ga boš v prihodnosti enkrat pokazala na daljavo. Za ta teden ti svetujem, da ponavljaš tudi staro snov iz zvezka in bloga, da se pripraviš na kviz, ki te čaka v naslednjem tednu.

   Izbriši
 67. Dober dan, danes sem predelala današnjo snov, pogledala filmčke in podčrtala pomembne podatke v dz.
  Lep dan še naprej

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima, preglej, če si rešila tudi naloge v DZ in začni s ponavljanjem snovi za kviz v naslednjem tednu.

   Izbriši
 68. prebral sem snov ter predelal snov in pogledal film.

  OdgovoriIzbriši
 69. Odlično! Sedaj pa začni ponavljati snov antične Grčije tudi po delovnem zvezku za nazaj.

  OdgovoriIzbriši
 70. Prebral, pogledal in naredil naloge v sdz. Se opravičujem za pozno javljanje na blogu. Vsebine so mi bile zanimive saj mi je ta tema všeč.
  M-city

  OdgovoriIzbriši
 71. Prebral sem vso snov ki smo jo obravnavali danes. Izvedel pa sem tudi veliko novega o Aleksandru Mkedonskem čeprav smo se že v šoli malo pogovarjal o njem.
  Lp M-city

  OdgovoriIzbriši
 72. Pozdravljeni!
  Nisem še predelala vse snovi, ker jo je kar veliko. Sem si pa ogledala posnetke in povezave. Izbrala sem si zelo zanimivo temo za dodatno delo, ki ga pa za zdaj še ne izdam.
  Lp.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kar nadaljuj tvojemu tempu primerno. Sem pa že radovedna, kaj bo za dodatno delo. Komaj čakam, da ga dobim.

   Izbriši
 73. Naredila sem vse naloge od marca, lp, Zolna3

  OdgovoriIzbriši
 74. Sem pogledal videe, naredil naloge in prebral besedilo. Na spletni strani sem si ogledal virtualni muzej in tudi malo prebral.
  Lpp
  Vidx

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Krasno, da si lahko poleg osnovnega dela, vzameš čas tudi za dodatno. Ne pozabi na ponavljanje za kviz v naslednjem tednu.

   Izbriši
 75. prebrala sem in si ogledala in sla cez naloge v dz

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Krasno, sem vesela, da si bila uspešna. Če bo kaj večjih težav, mi piši na email in ti bom pomagala.

   Izbriši
 76. Prebrala sem si vse potrebno, ogledala filemcke in naredila zapiske za danes in tudi za nazaj.
  lp.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zelo si marljiva in uspešna. Potrudi se še, da boš do kviza ponovila snov.

   Izbriši
 77. Danes sem opravila vse potrebno za danes
  Lp😎 Maycika

  OdgovoriIzbriši
 78. Rešila sem naloge in si pogledala filmčke.
  Lp.
  Vampirka

  OdgovoriIzbriši
 79. Sla sem cez naloge,si pogledala filmčke in vse prebrala

  Lp.Hrček

  OdgovoriIzbriši
 80. Pozdravljena, predelal sem današnjo snov. Lotil se bom ponavljanja snovi za prihajajoči kviz. Lep pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 81. Odlično! Naslednjič se pa samo še podpiši z vzdevkom, da bom vedela, kdo si. Lahko pa objaviš še en komentar, da te zavedem.

  OdgovoriIzbriši
 82. delam sproti in vse pozdravljam,
  Athos

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bravo Athos! Glede na poročila in izdelke, ki jih dobivam od tebe si vzameš veliko časa za zgodovino in poglabljaš znanje in si širiš obzorja. Le tako naprej!

   Izbriši
 83. Prebral sem vse in je zelo zanimivo

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super, da te zanima. Sedaj pa začni malo utrjevati snov za preverjanje v naslednjem tednu.

   Izbriši
 84. Pozdravljeni
  ponovil sem vse in še malo

  OdgovoriIzbriši
 85. To je pa potem več kot odlično!

  OdgovoriIzbriši
 86. Prebrala sm si snou pogledala slikice

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odlično! Vesela sem, da si na tekočem s snovjo. Predlagam ti, da po praznikih, preden se lotiš kviza v naslednjem tednu, še ponoviš snov.

   Izbriši
 87. Pozdravljeni snov sem prebral,pogledal filmčke in vse ponovil.

  L.p
  Stevan
  7.a

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super! Zelo si bil uspešen. Prosim te, da mi na email čimprej pošlješ izmišljeno ime, s katerim se boš od sedaj dalje podpisoval v komentarje.

   Izbriši
 88. Vse sem prebral, naredil naloge.
  LP
  karantenček

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima, vzami si sedaj čas za počitek , po praznikih pa začni ponavljati snov.

   Izbriši
 89. Pozdravljeni, prebrala sem snov in pogledala filmčke.
  Lp. Termometer

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odlično! Prosim pošlji mi še prosim svoj vzdevek na email, ker ga še nisem dobila.

   Izbriši
 90. Prebrala sem vsa besedila in naredila naloge, nekaj v ponedeljek in nekaj danes. Tudi za etiko sem prebrala vse.

  OdgovoriIzbriši
 91. Super. Bila si zelo vestna in marljiva. V prihodnje pa prosim komentiraj delo za DKE na blog za DKE. Lep in miren praznični vikend.

  OdgovoriIzbriši
 92. Vse sem si prebrala in pogledala videe. Kasneje sem novo znanje še ponovila.
  Lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima, zelo si bila vestna in marljiva. Le tako naprej.

   Izbriši
 93. Pozdravljeni😎
  Danes sem že opravila z nalogo
  Lp Maycika

  OdgovoriIzbriši
 94. Pozdravljeni! Jaz sem ravnokar zaključila. LP Ita:)

  OdgovoriIzbriši
 95. Pozdravljeni!
  Prebral sem snov, pogledal filmčke in rešil naloge v delovnem zvezku.
  Lep pozdrav.
  Mili56

  OdgovoriIzbriši
 96. Naredila sem vse naloge in pogledala vse filmčke , LP Dariosa

  OdgovoriIzbriši
 97. Danes sem že opravila z nalogo.
  Lp. Vampirka

  OdgovoriIzbriši
 98. ponovil sem ter opravil s kvizom
  Lp

  OdgovoriIzbriši
 99. Čestitam za vrhunski rezultat na kvizu!

  OdgovoriIzbriši
 100. Odgovoril sem na oba kviza.
  LP
  karantenček

  OdgovoriIzbriši
 101. Naredil sm vse naloge brez težava
  Lp, Erči

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima, ne pozabi rešiti še kviza za preverjanje na linku pod vprašanji na blogu,ki je obvezen za vse, ker se bo v nedeljo končal.

   Izbriši
 102. Odgovoril sem na vprasanja
  Lp Arko

  OdgovoriIzbriši
 103. kviz sem rešila uspešno.

  OdgovoriIzbriši
 104. resil sem kviz in prebral snov

  OdgovoriIzbriši
 105. Opravil sem vse naloge in kviz tudi resil.
  Lp,Filip Mrsic

  OdgovoriIzbriši
 106. Rešila sem kviz in odgovorila na vprašanja za vajo.
  L.p.

  OdgovoriIzbriši
 107. Rešila sem kviz. Zdel se mi je zanimiv.
  Lp, zvonček

  OdgovoriIzbriši
 108. Opravila sem današnje delo. :)
  Lp, Katkica

  OdgovoriIzbriši
 109. Rešila sem naloge in si ogledala filmčke.
  Pandora

  OdgovoriIzbriši
 110. ogledala sem si vse filmčke,rešila naloge ter prebrala besedilo

  OdgovoriIzbriši
 111. Opravila sem današnje naloge in si pogledala videa.
  lp.

  OdgovoriIzbriši
 112. Resil sem vse naloge in pogledal filmcke.
  lp,Fiki

  OdgovoriIzbriši
 113. prebral sem snov in si pogledal videe.
  lp
  karantenček

  OdgovoriIzbriši
 114. Opravila sem vse naloge in si ogledala fimčke.
  Za danes nimam nobenih vprašanj in vse mi je razumljivo.
  Lp Maycika

  OdgovoriIzbriši
 115. naredil sem vse naloge in pogledal vse videoposnetke.
  lp
  mtko

  OdgovoriIzbriši
 116. vse sem prebral, pregčedal videe in naredil naloge!
  lp,
  Mihič

  OdgovoriIzbriši
 117. Prebrala sem snov in si podcrtala pomembne podatke v delovnem zvezku.
  Lp, zvonček

  OdgovoriIzbriši
 118. Prebral sem novo snov, vse pomembno podčrtal, pogledal filmčke in rešil naloge za pogovor.
  Lep pozdrav, Ahil

  OdgovoriIzbriši
 119. Končala sem za danes. Zdej pa žurkaaaa. lp Ita :):):)

  OdgovoriIzbriši
 120. Opravila sem vso potrebno delo.
  Lp.

  OdgovoriIzbriši

Veselim se vaših komentarjev. Prosim, da upoštevate spoštljiv odnos in pozitivno naravnanost.