FILMSKA VZGOJATEDEN: 1. 6. 2020 - 7 .6. 2020
 
Dragi učenci in učenke 7. b in 8. b razreda,
danes smo še zadnjič skupaj na našem blogu Filmske vzgoje in glede na to, da so vam nekatere ure zaradi počitnic ali pa dejavnosti nekajkrat odpadle, zaključujete predmet z manjšim zamikom glede na učence iz a razredov. Za zaključek vam predlagam, da si pogledate nekaj zadnjih ur na blogu in se posvetite tistim, ki ste jih do sedaj izpustili. Oglejte si še vse filme udeležencev tega predmeta ter si poiščite še kakšen drug zanimiv film iz povezav, ki so naložene na blogu. Najbolj zagreti imate še čas, da na straneh KoronaFESTfulFejstFilma pregledate vabilo na natečaj o filmu na temo korone in ga do roka še posnamete. V tem primeru me kontaktirajte in mi ga pošljite.
Zahvaljujem se vam za uspešno in kreativno sodelovaje v tem šolskem letu in vam želim še veliko ustvarjalnega duha v prihodnosti.
Bernarda
 
 
 
TEDEN: 25.5. 2020 - 31. 5. 2020

Dragi učenci 7.a in 8.a razreda,

Obveščam vas, da ste vsi uspešno zaključili predmet Filmska vzgoja in se vam zahvaljujem za prijetne urice, ki smo jih preživeli skupaj. Upam, da boste tudi v prihodnosti tako ustvarjalni, kot ste bili do sedaj in vam želim uspešen konec šolskega leta ter zaslužene, krasne počitnice. 
Posebej naj še opozorim, da sta se Svit Mežek in Jakob Ahlin s svojima filmoma na temo korona virusa uvrstila na spletni festival KoronaFESTfulFejstFilma, ki je njuna filma izbral za predvajanje na omenjenem festivalu, ki si ga ob naslednjih sobotah ob 17.00 lahko ogledate na njihovi spletni strani. Čestitke obema. Na omenjeni strani boste opazili že njihov novi razpis do srede junija in če bo kdo posnel film na temo korona virusa, mi ga lahko pošlje do roka in ga bom poslala na natečaj. Vso srečo.
Bernarda


TEDEN: 18. 5. 2020 - 24. 5. 2020

URA: 15, 16
NALOGA

Pozdravljeni,

Počasi se naš predmet Filmska vzgoja zaključuje in obveščam vas, da se vidimo samo še enkrat - čez 14 dni. Do takrat uživajte v ogledu dobrih filmov in bodite ustvarjalni, morda ustvarite v času šolanja na daljavo še kakšen film kar tako, iz lastnih želja. 

Danes pa si bomo najprej ogledali kratki animirani film še ene izmed vaših soustvarjalk, filmske režiserke z umetniškim imenom Termometer. Film ima poleg umetniške tudi sporočilno vrednost.


V nadaljevanju si boste ogledali nekaj animacij s sporočilno tematiko.
S klikom na prvo spodnjo povezavo si boste lahko ogledali animirani film, ki se dotika aktualne migrantske problematike in otrok. Bil je predvajan na številnih festivalih in ogledalo si ga je ogromno ljudi. Filmi s sporočilno tematiko so tako lahko izjemno učinkoviti, saj njihovo sporočilo lahko doseže veliko število ljudi.
THE BOX
THE PRESENT
Father and Daughter  

Še eden, ki ni animacija.
DIFFERENT 

Za konec pa še nekaj odlomkov animiranih filmov. Bodite pozorni tudi na njihove raznolike tehnike in vsebine.
Odlomki izbora nekaterih izbranih animacij desetletja

Želim vam lep teden.

TEDEN: 11. 5. 2020- 17. 5. 2020

URA: 13, 14
NALOGA

Pozdravljeni, najprej vse tiste, ki ste se prijavili za naslednje leto na izbirni predmet Filmska vzgoja 2 z veseljem obveščam, da vas je dovolj in krožek bo, tako da se veselim našega prihodnjega sodelovanja. O podrobnostih bomo naslednje leto, tako da zdaj kar preidimo k akciji. V tem tednu vam bom zapisal ocene, ki ste jih prejeli za filme, ki ste jih poslali. večina se je zelo potrudila tudi na tehnične vidike filma, kar je gotovo pomembno za končni izdelek. Seveda pa se še vsi učite in z vsakim filmom boste boljši. Tiste, ki niste opravili vseh obveznosti, bom osebno kontaktirala še ta teden, ostali pa ste "na svobodi" in samo še uživajte ob gledanju različnih filmskih vsebin, ki vam jih bom vsak teden posredovala na blog, dokler vas ne bom obvestila, da smo za letos zaključili.
Želim vam prijeten teden in veliko dobre energije,
Bernarda


Danes objavljam tudi kratki film režiserja pod vzdevkom Arko.


Danes objavljam tudi kratki film režiserja pod vzdevkom Arko.


Baza slovenskega filma / BSF Slovenski filmski ustvarjalci vam v času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma podarjajo na ogled izbor svojih filmov, ki vključuje tudi otroški in mladinski program. Spored bodo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni. Aktualen spored najdete na www.bsf.si.

KUD Mreža in Zavod PETIDA Na spletni strani https://vimeo.com/kudmreza vabljeni k ogledu filmov, ki so jih skupaj z umetniki ustvarili otroci in mladostniki.

TEDEN: 4. 5. 2020- 10. 5. 2020

URA: 11, 12
NALOGA

Pozdravljeni, 
za začetek vam bom danes dala na ogled animirane filme, ki sem jih izbrala za vas, ter nekaj vaših filmčkov, tekom dneva pa bom naložila še ostale vaše filmčke, ki ste mi jih do sedaj poslali, pa še niso bili objavljeni, če bodo že pripravljeni. Naj vas še enkrat spomnim, da na šolski spletni strani že potekajo prijave za izbirne predmete, na izbirni predmet Filmska vzgoja se vas je že nekaj prijavilo, nekateri pa se boste letos preizkusili v novih spretnostih. Vse tiste, ki ste se odločili, da se naslednje leto preizkusimo v snemanju igranega (to ne pomeni, da morate  biti igralci, ampak si bost vloge razdelili, npr. režiser, scenaristi, kostumograf, tonski tehnik, luč, montaža...) ali pa morda, če bo čas tudi dokumentarnega filma vabim, da se čimprej prijavite za predmet Filmska vzgoja.
Želim vam obilo užitkov pri gledanju filmov in prijeten teden.
Bernarda


Mladi umetnik z vzdevkom Maček Muri se predstavlja s svojim filmom Čakam te. Simpatičen, izviren filmček.Tri umetnice (Mehiški aksoloti, Pisec in Simba) so  z natančnim delom in občutkom izdelale naredile tole za oko prijetno umetnijo.


Še en mladi umetnik CR7 in njegov filmu o prijateljstvu.


Še prvi film mladega umetnika SM277, ki je naredil izviren prvenec, posnet iz različnih zornih kotov o situaciji v Ljubljani v času pandemije korona virusa.


Prilagam še nekaj svetovno nagrajenih animacij.

TEDEN: 20. 4. 2020- 26. 4. 2020

URA: 9, 10
NALOGA

Pozdravljeni,

danes boste lahko uživali še ob nekaterih animiranih filmih, ki ste jih izdelali vi ali pa vaši sošolci in sošolke v času obiskovanja izbirnega predmeta Filmska vzgoja in mi jih nedavno posredovali. 
Zelo mi je žal, da nismo mogli do konca šolskega leta ostati skupaj in bi vam lahko pomagala pri izdelavi vaših za večino prvih animiranih filmov, vendar je že življenje poskrbelo za to, da ste jih morali narediti sami, kar pa samo kaže na vašo samostojnost in sposobnost. Nekaterim sem podaljšala rok oddaje, ker ste me za to posebej prosili, da še natančneje zaključite finese in vaše filme si bomo ogledali prihodnjič. V mesecu maju vam bom vpisala ocene. Upam, da vas je izdelava kratkih animacij motivirala, nekateri ste jih naredili in poslali kar več in boste v prihodnosti še z veseljem nadaljevali z lastno izdelavo animacij. Naslednje leto se bomo v sklopu predmeta Filmska vzgoja srečali s snemanjem igranega filma in računam, da bomo skupaj posneli kvaliteten igrani film, v katerem si boste razdelili vloge: scenografa, režiserja, igralcev, snemalca, tonskega tehnika, kostumografa, mojstra luči, montažerja itd.. Če bomo pridni in bomo imeli čas, morda neobvezno posnamemo še skupni dokumentarni film. Verjamem pa, da boste želeli tekom naslednjega leta na osnovi pridobljenih izkušenj, ki jih boste dobili skozi teorijo, obiska kinematografa, predavanj strokovnjakov, delavnic, ogledov različnih filmov in diskusij, predvsem pa praktičnih izkušenj, tudi sami neobvezno snemati kratke ali pa morda celo daljše igrane ali dokumentarne filme. Nekateri med vami ste mi vašo željo in izbiro, da se boste tudi naslednje leto pridružili ustvarjanju znotraj filmske umetnosti že izrazili in jo boste potrdili še z uradno prijavo, drugi ste pozabili, da sem vam pisala in se boste še odločili, tretji pa se boste preizkusili v kakšni novi dejavnostiVsem želim prijeten ogled filmčkov in vam želim zelo lepe počitnice. 
Bernarda


Trije filmski režiserji in umetniki Burek, That One in XX so združili moči in nastala je njihova prva skupna filmska umetniška kreacija:
Mlada umetnica z umetniškim imenom Goska se predstavlja s svojim čisto prvim animiranim filmčkom, ki je že zaradi tega simpatičen.:Mlada umetnica z umetniškim imenom Spuži vas bo začarala s svojo umetniško predstavitvijo.


Predstavljam vam še mladega umetnika z vzdevkom That one, ki se je svojega ustvarjanja lotil malo drugače in je izdelal izredno zanimivo animacijo, kjer ste lahko pozorni tudi na menjavo kotov snemanja. 


Za zaključek sem vam za danes, morda tudi malo kot vaš kakšni naslednji izziv - morda izdelava filma, ki bo sporočilen in bo ozaveščal na različnih področjih- pripravila zelo zanimiv animirani film, ki se ukvarja s problematiko vode in velikih, pogosto tujih družb, ki v običajno manj razvitih dražavah izkoriščajo vodne in druge vire in s tem tudi domačine.

Želim vam krasne počitnice in veliko dobre volje.
BernardaTEDEN: 13. 4. 2020- 19. 4. 2020

URA: 7, 8
NALOGA

Pozdravljeni, 

na začetku bom danes objavila film naše mlade režiserke z vzdevko "hladilnik", ki je s pomočjo obikovanja mase v tehniki stop motion prikazala igro z žogo. 
Naslednja dva filmska režiserja sta se odločila, da se preizkusita v zahtevnejši tehniki in animacijo izdelata preko računalniške oblike. Tu sta njuna izdelka.

Animation by Overlord


Animation by...
Filmska ustvarjalka z umetniškim vzdevkom Ita, je ustvarila naslednji aktualni film življenja v času korona virusa.Precej filmov, ki ste mi jih poslali, še popravljate, zato bom tiste, za katere mi boste dali dovoljenje, naložila na to stran, ko mi boste poslali dokončno verzijo.


Glede na filme, ki jih dobivam zadnje čase, vas še posebej opozarjam, da morate biti pozorni na kvaliteto vaših izdelkov, zato vas še enkrat POSEBEJ OPOZARJAM, da je zelo pomembno, da je fotoaparat ali mobilni telefon v času fotografiranja pritrjen in se ne premika ter da pred začetkom fotografiranja preverite, da je v zornem polju ekrana samo tisto, kar želite posneti, ne pa še ostala okolica. Vzemite si dovolj časa, da za vsako fotografijo preverite ali je ostra, sicer boste imeli zamegleno animacijo. Pomembno je tudi, da vse slike, na katerih so vaši prsti ali drugi nezaželeni elementi, odstranite sproti, še ko so v mobilnem telefonu, preden jih program združi in zmontira, saj je to kasneje precej težje. Vsi tisti, ki ste uprabljali druge programe, si prosim na internetu oglejte video vodiče za izvoz filmov iz vašega programa in mi jih pošljete po možnosti v obliki VLC.
Kdor je že naredil animirane filme, pa je seveda vabljen, da v prostem času naredi še kakšnega dodatno, če želi in mi ga pošlje.
Filmčke, ki mi jih pošiljate vestno pregledujem in beležim, kdo je že izpolnil obveznost ddaje, tisti, ki ste mi poslali tudi odobritev objave in imajo ustrezno kvaliteto, pa sproti objavljam na blog. Naj vas spomnim, da se konec tedna, v soboto 18. 4. 2020 izteče rok oddaje, ko je potrebno, da vsak učenec, ki tega še ni storil, pošlje svoj animirani film, ki ga je dosedaj posnel.(lahko samo par deset sekund).  Izdelava animiranega filma je tudi del ocene in obveza vseh učencev predmeta Filmske vzgoje, zato je potrebno, da upoštevate rok oddaje. Če ima kdo karšnekoli težave, naj me TAKOJ kontaktira na email, da jih rešimo.
Med urami filmske vzgoje ste se vsi učenci naučili, kako posnamete kratki animirani film v programu STOP MOTION STUDIO, ki si ga brezplačno naložijo na telefon. Snemanje kratkega filma traja od 1-3 ure, če so si predhodno pripravite material-plastelin, figurice , izrezane slike in je preprosta, zabavna aktivnost. Vsi učenci ste v šoli že dokazali ali pa potrdili, da postopek obvladate, zato vas prosim, da sedak izdelke tudi posnameteoz. dokončate in mi jih v roku tudi pošljete. Če filma ne boste mogli poslati po elektronski pošti, ga lahko pošljejo preko WeTransfer-ja.
Še enkrat vas informiram in spomnim na neobvezno, a enkratno in zanimivo ponudbo, ki sem jo prejšnji teden poslala vašim staršem, izbrala pa sem lahko le tiste, ki niso starejši od 14 let, kar ustreza starosti, navedeni na prijavnici.Vabilo vam ponuja izkušnjo sodelovanja kot mladinskemu žirantu (ocenjevalcu filma), da bi si med četrtkom, 23. aprila, in soboto, 25. aprila, prek spleta ogledali tri najnovejše evropske filme, ki jih je nominirala komisija vaših sovrstnikov. V nedeljo, 26. aprila, pa bi lahko kot žirant, prav tako prek spleta, glasovali za zmagovalca. Gre za velik dogodek, ki je tokrat glede na situacijo pandemije prvič organiziran preko spleta in pri katerem lahko uživajo in sodelujejo tudi drugi družinski člani.

Prijavnico, ki sem jo, kot sem že zapisala, poslala vašim staršem, v primeru, da se odločite za sodelovanje, NE pošiljate meni, ampak, kot je zapisano DIREKTNO gospe Ani Cerar, in sicer najkasneje do petka 17. aprila, 2020. Za tiste, kise boste odločili za sodelovanje, bom vesela, če mi boste na email posredovali kakšno povratno informacijo, v komentarje na blog pa lahko zapišete vaš komentar.

Ponovno vam pripenjam povezavo do različnih zanimivih filmskih vsebin, ki jih boste našli, če se boste sprehodili po njih in med njimi izbrali tiste, ki si jih jih boste ta teden prebrali ali ogledali.
NOVO SPLETNO FILMSKO DOGAJANJE


Lepo vas pozdravljam in vam želim ustvarjalen teden.
Bernarda
TEDEN: 6. 4. 2020- 12. 4. 2020
URA: 5, 6
NALOGA

Dober dan vsem skupaj,
april se je že dobro začel in verjamem, da ste že vsi v polnem elanu z vašimi animiranimi filmčki. Kdor še ni, naj kar pohiti...
Eni vem, da še divje spreminjate scenarije, drugi iščete materijale, tretji se ne morete odločiti, kje bi začeli, četrti ste film že posneli, pa vam ga je odnesel sošolec, peti ste brez mobitela, šesti še nimate naloženega programa, sedmi čakate, da se zgodi čudež ali pa da se rok oddaje nepričakovano spremeni, osmi sploh še niste opazili roka, deveti še sploh niste bili na blogu, deseti odlično nadaljujete s svojim delom, enajsti imate film doma, pa imate težave, kako bi ga spravili iz mobitela, nekateri ste jih pa že naredili in tudi poslali in si jih bomo nekaj danes in nekaj naslednjič že ogledali. Uživajte in naj vas motivirajo za vaše lastno aktivno ustvarjanje.

Bernarda

Spodnje tri povezave vas vodijo do treh animiranih filmov vam poznane,  a trenutno še anonimne filmske umetnice. 

SPRING STOP MOTION
ŽIVLJENJE DINOZAVRA
HERMIONA PRIČARA TRI HIŠE

S klikom na naslednjo povezavo vas filmska ustvarjalka popelje na prvo srečanje.
Mladi filmski režiser nas je s pomočjo svoje assistentke popejal v zelo aktualno temo pandemije korona virusa
ŠE NEKAJ NOVIH POVEZAV, KI SO ODPRTE POSEBEJ ZA VAS IN LAHKO UŽIVATE V RAZLIČNIH FILMSKIH VSEBINAH:

Še nekaj novih povezav, ki so odprte posebej za vas in lahko v času pandemije uživate v različnih filmskih vsebinah:


NOVO SPLETNO FILMSKO DOGAJANJE


TEDEN: 30. 3. 2020 - 5. 4. 2020
Ura: 3, 4

NALOGA

Pozdravljeni,
minil je prvi teden in nekateri ste se mi oglasili v komentarjih na blogu, nekateri ste mi pisali po elektronski pošti, o nekaterih pa še ni glasu... Torej, vidim, da ste se kar lepo organizirali in se nekateri menite, da boste kljub razdalji uspešno dokončali vaš skupni film, drugi, ki pa tega ne boste uspeli, boste posneli vaš lastni kratki film. Ker čas teče, vas prosim, da ne odlašate, saj bo tri tedne od prejšnjega tedna, ko smo postavili rok, hitro minilo. Ne iščite izgovorov, ampak zavihajte rokave in posnamite nekaj zanimivega. Film, posnet z aplikacijo STOP MOTION STUDIO vam ne bo vzel veliko časa, razen seveda, če se ga boste lotili bolj poglobljeno, V tem primeru mi najkasneje do naslednjega torka 7. 4. 2020 sporočite koliko dodatnega časa bi potrebovali in se bomo zmenili. Naredite film v okviru vaših zmožnosti in ne komplicirajte. Zadovoljna bom tudi z par deset sekundnim filmom, ki ne bo s svetlobno hitrostjo odbrzel mimo mene. Naredite torej čimveč posnetkov in čim manjše premike, da boste zadovoljni z rezultatom. Pazite na svetlobo in sence ter podlago.
Če potrebujete še kakšno informacijo, me lahko kadarkoli kontaktirate na blog ali pa na email.
Če  kdo še ni pogledal animiranega filma iz prejšnjega tedna, si ga lahko ogleda na spodnjem delu bloga pod linkom MARTIN KRPAN. Preberite tudi, kako so ga ustvarjali.

Prilagam obljubljeni link, kamor se lahko vaši starši registrirajo in vsa družina lahko spremlja kvalitetne brezplačne vsebine iz baze Filmska osnovna šola. Registrirajo se v skladu z navodili in ko dobijo odgovor, še potrdijo. V bazo je prišel tud film Dom, ljubi dom, ki je bil posnet v Domu Malči Beličeve tudi z nekaterimi našimi bivšimi učenci in ga priporočam.

http://www.solafilma.si/sl/objava/ucenje-na-daljavo-s-filmsko-bazo-sole-filma

Izkoriste že današnji dve uri za pripravo na vaš film ali dejansko snemanje, pripravila pa sem vam še nekaj kratkih PREPROSTIH animacij, bolj z vidika preproste tehnike, da boste vsi videli, da posneti kratko animacijo res ni težko in morda dobite še kakšno idejo.

STOP MOTION ANIMACIJA 1
STOP MOTION FILM2
STOP MOTION ANIMATION3
STOP MOTION 4

Želim vam veliko uspeha in ustvarjalnega navdiha.
Bernarda

TEDEN: 23. 3. 2020 - 29. 3. 2020
Ura: 1, 2
NALOGA

Priprava na snemanje animiranega filma 
Ogled animacije

Dobro jutro dragi filmski navdušenci in navdušenke!

Kot boste kmalu ugotovili sem malo spremenila navodila, ki sem vam jih nedavno naložila (če jih je kdo že sploh prebral??), zato vas prosim, da jih zelo natančno preberete in si morda kar prepišete tiste ideje in navodila, ki se vam zdijo najpomembnejša za vas osebno. Zapišite si tudi rok oddaje filmov, ki sem vam ga postavila. Čisto na koncu besedila, ko boste že vse prebrali, pa vas čaka link do animiranega filma, o katerem boste več zvedeli ob koncu besedila, oziroma slišali v filmu samem.

Želim vam lep dan in vas pričakujem na blogu!

Bernarda


FILM
NAVODILA IN PRIPOROČILA ZA UČENJE NA DALJAVO


Pozdravljeni dragi učenci in drage učenke 7. a, 7. b, 8. a in 8. b razreda!

Dobrodošli nazaj k uram filmske vzgoje, kjer si boste še naprej lahko ogledovali kvalitetne filmske projekcije in druge vsebine, povezane s filmsko umetnostjo.
Osnovne informacije in zanimivosti za tekoči teden si vsak teden poglejte na osnovni strani bloga, kjer se vam bo vedno takoj odprlo besedilo tedna (v primeru, da se ne bi, kliknite na gumb domov na osnovni strani, ki vas bo povezal), natančnejša navodila za delo v 7. in 8. razredih pa boste našli v vašem označenem zavihku za 7. in 8. razrede.
Glede na to, da imate že vsi določene datume za snemanje vašega animacijskega filma, a se je sistem datumov  in način skupinskega dela podrl, se bomo morali organizirati drugače. Še vedno računam, da boste posneli filme, za katere ste se ali pa se še pripravljate, vendar boste morali sami sedaj še bolj natančno načrtovati delo, še posebej, če delate s kom v paru.  Vsak od para naj doma pregleda ali imate doma vsaj večino materiala, ki ga potrebujete za film in se med seboj natančno dogovorite, kdo, kaj in do kdaj bo pripravil figure, risbe, ozadje itd. Tisti, ki doma pripravljate materiale za vaš film ali pa ga celo snemate, samo nadaljujte z delom. Tisti, ki končujete vaš film na računalniku in ste pred zaprtjem rekli, da je že skoraj končan, ga prosim čimprej končajte in mi ga posredujte na elektronski naslov s spletne strani šole ali uvodnih strani bloga. Odprta sem tudi za vaše predloge glede datumov in načina izvedbe animacijskega filma tistih, ki ga še niso posneli in mi jih lahko pošljete, vendar vam sporočam, da v primeru, da vas trenutna situacija omejuje, da bi pripravili potreben material za vaš film, ga boste končali kasneje in boste izkoristili vmesni čas, da posnamete lasten kratek filmček, pri katerem ne pričakujem vrhunske kvalitete, pač pa da sami enostavno poskusite, kako gre in sami in ne v paru ustvarite končni izdelek. Če ima kdo še kakšno vprašanje, mi sporočite, sicer pa postavimo skrajni rok oddaje, ki je čez 3 tedne, to je torek, 14. april. Film seveda lahko pošljete bistveno prej, takoj, ko ga izdelate. TO JE ZADNJI ROK!
Ker datumov za vaše načrtovane filme ni smiselno prestavljati, saj ne vemo, kdaj se bo pandemija končala in se bomo vrnili v šolo, povzemam zgornje navodilo in dodajam še več predlogov za vse:
1.      V naslednjih 3 tednih bo vsak od vas posnel vsaj en kratki animacijski film –najlažje s pomočjo brezplačne aplikacije Stop Motion Studio, ki jo imate kot vem že vsi na svojih mobilnih telefonih. Če je še kdo nima, naj mi sporoči in mu bom razložila, kako jo namesti. Lahko uporabite kakršen koli material (npr. papir, plastelin), katerekoli figurice ali lutke, kakršenkoli material oz. predmete, ki jih imate doma. Uporabite vašo bujno fantazijo in me presenetite (znotraj meja dobrega okusa in primernosti seveda). Željeno je, da ga opremite z glasbo ali zvoki, ni pa nujno. Vem, da vam snemanje ne bo predstavljalo nobenega problema, saj ste vsi že sodelovali pri izdelavi animiranih filmov, v teoriji ste pa tudi že kar podkovani. Ne komplicirajte, zamislite si čisto preprost scenarij in ga posnemite  čim bolj kvalitetno (brez tresenja in prisotnosti ne željenih elementov v kadru). Zdaj je vsak od vas že strokovnjak vsaj na enem področju izdelave filma. Zelo mi je žal, da trenutno ne morete sodelovati in si pomagati v takšni meri, kot bi si lahko, vendar upam, da boste imeli to priložnost še pred koncem šole.
2.      Naj vsak zase razmisli, kaj bi bilo zanj najbolje, da ne bo držal križem rok in kako se bo učinkovito organiziral, da bo dobro izkoristil čas, ki bo najkasneje 3 tednih eden izmed njegovih filmov končan. Razmislite sami, kaj bi bilo za vas trenutno najlažje in mi do konca tedna sporočite vaš natančni načrt. Eni ste bili zelo marljivi in učinkoviti in sem vaše delo že videla (saj res kdaj bom dobila vaše končne izdelke ???), drugi pa morate zdaj resnično pohiteti z delom in ne iskati izgovorov, pač pa rešitve. Če vas karkoli skrbi ali pa potrebujete, mi pišite (lahko tudi na email).
3.       Predlagam snemanje kakšnega animiranega film, ki bi ozaveščal na katerem koli področju in opozarjal na nujnost sprememb (vem, da vas je kar nekaj začelo delati na tovrstnih filmih in se jih že zelo veselim).
4.       Lahko posnamete tudi različne filmčke o korona virusu.
5.       Lahko za natečaj, ki sem ga objavila na osnovni strani bloga naredite kakšen cool strip v obliki animiranega filma, ki ga lahko potem pošljete na omenjeni natečaj preko mene ali pa kar direktno.
6.       Razmislite tudi, kako bi na koncu čimbolj smiselno in lepo vključili vse animirane filme, ki so že in še bodo nastali tekom našega letošnjega druženja v en sklop, ki bi imel »rep in glavo.«
7.       Naj še enkrat poudarim, da redno komunicirajmo preko bloga (razen kakšne posebne izjeme), saj se boste tam lahko pogovarjali tudi med seboj in se bomo lažje usklajevali, si pomagali in izmenjevali ideje. Sedaj ni več važno, kateri torek na urniku ima kateri razred, ampak kako se boste učinkovito organizirali, da boste uspešni. Jaz bom skrbela za to, da vam bom vsak ponedeljek naložila nove filmske vsebine, ki jih boste lahko gledali, vi pa se organizirajte za delo in mi redno tedensko sporočajte, kako napredujete in če kaj potrebujete.
Če kdo želi, lahko pripravi tudi kakšno predstavitev  o animaciji ali katerem koli drugem filmskem področju (PPT, kratek video, fotografijo vira ali manjši plakat)-glede na trenutne razmere lahko tudi izdelek na A4. Vsak dodatni izdelek, ki ga boste izdelali v času učenja na daljavo, prosim fotografirajte in mi pošljite fotografijo ali pa film na moj elektronski naslov, ki je objavljen na šolski spletni strani. Če se boste strinjali, bom nekatere izmed njih objavila tudi na našem blogu za spodbudo drugim. Verjamem, da razumete, da vseh izdelkov ne morem objaviti, se pa bom trudila, da bo prišel na vrsto vsak, ki bo želel in se bo za izdelek potrudil. Če mi boste poslali fotografijo samo v pregled in ne želite, da bi jo objavila, mi to prosim zraven napišite (tudi, če želite, da objavim samo izdelek, ne pa imena, mi to sporočite).
V času, ko ne moremo skupaj snemati filme, se bomo torej vsak torek dobivali ob ogledu filmov, ki vam jih bom pripravila in bomo o njih kakšno rekli ter prišli še do kakšnih zanimivih teoretičnih spoznanj. Če imate kakšne dobre ideje za ogled kvalitetnih in zanimivih filmov, ki so brezplačno dostopni ali pa ste videli kje kakšne druge zanimive filmske vsebine, mi prosim pošljite konkretne linke. Ker nam je Filmska osnovna šola, kamor sem vključena tudi sama, z namenom, da bi nam olajšala trenutno obdobje, prijazno ponudila nekatere njihove filmske baze brezplačno (samo za tiste, ki so vključeni in sodelujejo z njimi, kot npr. jaz in trenutno tudi vi), prosim obvestite vaše starše, da jim bom preko e-asistenta poslala link in navodilo, kako se brezplačno registrirajo, da jim bodo potem na osnovi moje potrditve to registracijo tudi sprejeli in boste lahko vi in vaši domači v tem času spremljali tudi te kvalitete vsebine.
Če bo naše druženje na daljavo trajalo še dolgo, boste kakšno vaše razmišljanje o gledanih filmskih vsebinah, za katerega se bomo vnaprej dogovorili, fotografirali in mi ga skupaj z vašim imenom in razredom poslali na elektronsko pošto. Če pa bomo imeli zelo veliko časa, lahko rešimo tudi kak zabavni interaktivni kviz, morda na temo, kdo vse je potreben za ustvarjanje filma in kakšne so njihove naloge? Teh vsebin o poklicih filmskih ustvarjalcev smo si že kar nekaj ogledali, nič pa ne bo škodilo, če si kakšnega ogledate še sami, ko se vam bo odprla tudi ta baza filmov.
Vsa dela, ki jih boste opravili doma (ogled filma, razmišljanje o filmu, branje in poslušanje teoretičnih vsebin, priprava materiala za izdelavo animiranega filma, izdelava animiranega filma itd. bom skrbno tedensko beležila v obliki:  a) ogledal/a film, b) zapisal/a razmišljanje c) naredil/a dodatno delo ali izdelek. Zato bom potrebovala vašo povratno informacijo preko komentarjev, ki jih boste vedno podpisali z imenom in razredom.  Če od katerega izmed vas večkrat ne bom dobila povratnega komentarja, za katerega vas bom prosila, bom smatrala, da nimate dostopa do spletnih strani in bom to preverila pri vaših starših. Zaupala bom vašim komentarjem o opravljenem delu, ki ga boste ob ponovnem  prihodu v šolo takoj potrdili tudi z filmi in drugimi izdelki, ki mi jih boste poslali že tekom učenja na daljavo ali pa ob koncu. Vaše skrbno in redno delo bo razvidno iz mojih zapisov in vaših fotografij ali izdelkov.
Glede na to, da morate sedaj večino prostega časa koristiti doma, naj vas še spomnim še na veliko izbiro kvalitetnih filmov, ki si jih lahko v tem času na TV ogledate tudi sami.
V letošnjem šolskem letu sem bila z vašim delom v šoli in doma ter aktivnim sodelovanjem  večine učencev zelo zadovoljna in sem vas za to tudi pohvalila. Nenazadnje vam je vaše aktivno šolsko in dodatno delo prineslo tudi precej lepih ocen. Želim si, da se vaša aktivnost, vedoželjnost in predvsem ustvarjalnost nadaljujejo tudi v naslednjih tednih, saj vam bo vaše lastno ustvarjanje zagotovo  prineslo užitek in olajšalo čas v teh dneh razbilo rutino življenja, ko ste doma. Izkoristite neprijetno situacijo za ustvarjanje nečesa prijetnega.
Vesela bom vsake vaše fotografije ustvarjanja in čakam vaših komentarjev.
Glede na obilico navodil in dela, ki sem vam ga zapisala, vam za danes pošiljam samo en link do krajšega animiranega filma, ki vam ga posredujem v razmislek kot eno izmed dobrih idej, če bi se kdo morda odločil tudi za kaj takega. Film so v enem dnevu posneli učenci, ki so jih vodili profesionalni ustvarjalci tako, da so cel dan ustvarjali in snemali različne zvoke, ki so jih kasneje zmontirali na že obstoječ film in s tem seveda popolnoma spremenili njegovo vsebino in pomen. Meni se zdi zelo zanimiva ideja, lahko bi si izbrali tudi kakšno zgodovinsko risanko in iz nje naredili kakšno smešnico ali pa ravno obratno iz smešne resno ali pa karkoli… Na dan z vašimi idejami, lahko bi morda tudi vprašali kašnega slovenskega avtorja, če nam dovoli takšno predelavo. Torej, oglejte si, razmislite o možnostih, ki se vam ponujajo in me informirajte o vaših namerah.
Lepo vas pozdravljam in vam in vašim najbližjim želim, da bi bili zdravi in se čim lažje prebili čez to za marsikoga zelo težko obdobje.

Želim vam prijetno delo znotraj filmske vzgoje na daljavo in veliko ustvarjalnega elana!

Bernarda


animacija MARTIN KRPAN
POMEMBNO!

Nekateri učenci in učenke ste mi sporočili, da odkar ste si izbrali vzdevek, ne morete več objavljati komentarjev. Verjetno ste naredili kakšno napako v postopku, ker ste želeli spreminjati vaše ime v vzdevek. To ni potrebno. Tisti, ki ste že prej bili aktivni na blogu in ste se prijavljali kot anonimni, naredite vse enako kot prej, samo na koncu vašega komentarja se ne podpisujete z imenom, pač pa z vašim vzdevkom, ki ste mi ga poslali po elektronski pošti. To je vse. Tisti, ki se ne znate prijaviti kot anonimni, mi pišite po elektronski pošti in vam bom poslala navodila.Tisti pa, ki imate gmail, vas prosim, da pri komentiranju pazite, da vas google ne poveže neposredno z imenom z gmail-a, pač pa se morate pokazati kot unknown. Morda ga boste morali prej izključiti. Kdor mi še ni poslal vzdevka na elektronsko pošto naj to čimprej stori. Če imate še kakršnekoli težave okrog objave komentarjev ali česa drugega, me prosim kontaktirajte. V primeru težav najbolje kar na email, da vam pošljem ustrezna navodila.

Vse, ki ste že objavljali v komentarjih ponovno prosim, da vse svoje komentarje čimprej prekopirate in jih ponovno vnesete v nove komentarje, tako da se ne podpišete z imenom, pač pa z vzdevkom.Vse komentarje, ki vsebujejo ime, bom v tem tednu izbrisala, zato vas res prosim, da jih ČIMPREJ ponovno vnesete.

Vsi linki na desni strani glavne strani bloga so interaktivni in povezave delujejo. Če komu ne deluje, naj mi to sporoči po elektronski pošti in mu bom poslala navodila, kako na svojem računalniku odblokira vtičnik, da mu bo delovalo. 
Tam vas poleg interaktivnih delovnih zvezkov čakajo še druge koristne interaktivne povezave- npr spletna stran Fran, kjer boste lahko v trenutku našli vse tujke in druge neznane besede, ki se pri pouku zgodovine in DKE ali verstvih in etiki lahko pogosto pojavljajo. 
V rubriki ucimse.com lahko dostopate do vseh interaktivnih igric, ki so namenje učenju zgodovine za vse razrede od 6 do 9 in so v tem času idealne za učenje in utrjevanje snovi, hkrati pa za zabavo. Brez težav se boste registrirali, če se še niste in dostopali do njih. 
Morda vas bo radovednost zamikala in boste pogledali, kaj se skriva pod linkom Na današnji dan, kjer boste vsak dan našli druge vsebine pomembnih zgodovinskih dogodkov, ki se vam bodo ob klikih odpirale druga za drugo in boste naenkrat priča dogodkom, ki so se zgodili točno na današnji dan v bližnji ali daljni preteklosti.

25 komentarjev:

 1. Kako dolga naj bi bila samostojna animacija?

  OdgovoriIzbriši
 2. Pozdrav Overlordu. Glede samostojne animacije imate popolnoma proste roke. Lahko najmanj nekaj deset sekund, lahko pa največ kolikor želiš. Želim ti veliko uspeha pri animaciji. Kako napreduje film, ki sta ga začela ustvarjati že v šoli? Ali vama ga bo uspelo dokončati na daljavo ali ga bosta, ko se vrnemo v šolo? Pozdrav, Bernarda

  OdgovoriIzbriši
 3. HI! Kako ste kaj? Jaz se še kar držim. Kaj storiti če delaš v paru in nimaš s partnerjem stikov. Hvala za odgovor. OSTANITE ZDRAVI :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljen, čeprav ne vem kdo si, ker se nisi podpisal/a. Kot si verjetno že kje prebral/a se z imenom tudi ne smeš, pač pa se moraš na koncu komentarja podpisati z vzdevkom, ki mi ga moraš poslati na email. Vidim, da ne bereš mojih obvestil, a se bo na to reba navaditi... Kot sem zapisala v tem primeru posnameš svoj kratki film-lahko najmanj par deset sekund. Prosim, da ponovno napišeš svoj komentar, tokrat podpisan z vzdevkom, da bom tega lahko izbrisala.

   Izbriši
 4. Pozdravljeni!
  Kakšen film je potrebno posneti v prihajajočih treh tednih? Ali posnamemo tega, za katerega smo v šoli pisali scenarije, ali posnamemo nov film? Ali lahko sama, brez partnerja posnamem film, pred tem pa naredim nov scenarij? Telefona nimam pri sebi, zato bom film posnela s prijateljičinim telefonom.
  Za odgovore se vam že v naprej zahvaljujem. Larisa Dolenec

  OdgovoriIzbriši
 5. Moral bom poklicati sodelavca, da se lahko zmeniva, ker vam ne morem odgovarjati sam brez njegovega mnenja.
  LP, Overlord

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja to se sliši fair, le pokliči ga in se spet oglasita s svojimi odločitvami. Lepo bodi. Bernarda

   Izbriši
 6. pozdravljeni!
  VPRAŠANJE 1jaz sem z svojo ekipo že naredil filmček a vam ga obdelanega z zvokom nismo niti še pokazali.Ali moramo v času karantene narediti še en filmček?
  lp
  that one

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Filmček, ki ste ga naredili, mi pošljite čimprej ta teden, da vidim, kaj je nastalo. Ali ste že posneli zvok, ki ga boste dodali in kaj čakate? Ne vem ali boste dodali glasbo ali zvoke, vsekakor morate to čimprej posneti. Organizirajte se, če se ne morete, pa ga oddajte v obliki, kot je. Če kdo iz ekipe zna dodati zvok, mi sporočite in povejte, kdaj bo končano. Če ne zna nihče, sporočite in bom prosila koga iz druge skupina, če bi vam ga dodal. Ne čakajte drug na drugega, tisti, ki ima film v telefonu, je zanj odgovoren in naj ga takoj prepošlje še drugim, da se boste lahko dogovorili glede zvoka. Glede samostojnega filma, pa ga bo posnel vsak, ki v teh dneh ne snema prejšnjega načrtovanega filma. Vzelo mu bo minimalno časa, saj je lahko čisto kratek, Rada bi preverila, da ga s pomočjo omenjene aplikacije zna vsak posneti vsak sam. Imate mnogo idej, potrudite se in mi ga čimprej pošljite. Če se boste hitro organizirali z zvoki in bo vaš film do konca naslednjega tedna z zvoki vred pripravljen vsaj za montažo, bom razmislila o tem, če je za vas to potrebno ali ne. Čimprej mi sporočite.

   Izbriši
 7. hvala za odgovor. prebrala sem kaj ste mi napisali in bom to tudi upoštevala. ITA:)

  OdgovoriIzbriši
 8. Pozdravljeni, učiteljica jaz sem vam poslala kratek filem na mail, ki sem ga sama naredila. Lp JAGODA

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Res je. Čestitam za simpatični izdelek. Je že objavljen.

   Izbriši
 9. Pozdravljeni,
  sem prebrala besedilo in ker sem vam fime že poslala mi danes ni treba nič početi?
  Lp,
  Mehiški Aksolotl

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljena, za danes sem načrtovala, da boste poleg ogleda vaših filmčkov pregledali link NOVO SPLETNO FILMSKO DOGAJANJE in si tam sami našli kakšne zanimive vsebine, ki bi jih pogledali danes ali pa kdaj kasneje. Našli boste marsikaj, kar vam lahko kvalitetno zapolne prosti čas.

   Izbriši
 10. ali mora zgodba imeti pomen ali je lahko samo smešen in zabaven
  CR7

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Lahko je samo smešen in zabaven, vendar v mejah kulturnega umetniškega izražanja.

   Izbriši
 11. Pozdravljeni!
  Ali je potrebno sodelovati pri ocenjevanju treh filmov?
  Lep pozdrav
  Hladilnik

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ah, kje pa. To je samo enkratna odlična in zanimiva ponudba, ki jo lahko izkoristite ali pa tudi ne. Potrebno pa je, da v naslednjem tednu dobim tvoj animirani film. In ko sva že na zvezi predlagam, da se kar sama od zdaj dalje vsak teden javljaš tudi v komentar na stran zgodovine, da ne bo potrebno pošiljati stvari po emailu. Želim ti lep praznični in podaljšan vikend.

   Izbriši
  2. aa vredu hvala za odgovor.Bom bila več aktivna in poročala o mojem delu.Pri mojem filmu je bila slika meglena in bom poskusila vse še enkrat z bolj zanimivo vsebino.
   lep pozdrav,
   hladilnik

   Izbriši
  3. Super. Dobila sem tvojo drugo verzijo filma in res si se potrudila in je neprimerno boljša in zanimivejša. Le tako dalje.

   Izbriši
 12. naredil sem film in vam ga poslal preko wetransferja. dovolim, da ga objavite na blogu.
  lep pozdrav
  That one

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala, zelo si se potrudil in film je zelo dober.

   Izbriši
 13. Pozdrav! Ali bomo kmalu izvedeli zaključne ocena ali bomo morali narediti še kak film. Lp Ita

  OdgovoriIzbriši
 14. Zaključne ocene boste izvedeli pred koncem šolskega leta, ocene za film pa so že vpisane. Izdelava novega filma ni več pogoj za oceno, če pa boš kakšnega izdelala na svojo pobudo in bo odraz tvoje ustvarjalnosti in kvalitetno narejen, lahko seveda dobiš še dodatno oceno. Sicer pa filme lahko snemate tudi ne glede na ocene in s tem izražate svojo ustvarjalnost ali pa morda zabeležite pretekle dogodke ali opozarjate na trenutno problematiko.

  OdgovoriIzbriši

Veselim se vaših komentarjev. Prosim, da upoštevate spoštljiv odnos in pozitivno naravnanost.