ZGO 6. r.


POSEBNO OBVESTILO: 

NEKATERI ME OBVEŠČATE, DA VAŠIH NOVIH KOMENTARJEV VEČ NE VIDITE. TO JE ZATO, KER SMO S KOMENTARJI ŽE ZAPOLNILI OSNOVNO STRAN 6. RAZREDA. VSI VAŠI IN MOJI KOMENTARJI, KI JIH NE VIDITE, SO VIDNI, VENDAR BOSTE MORALI ZA NJIHOV PRIKAZ OD ZDAJ DALJE VSAKIČ- ČISTO NA DNU STRANI-KLIKNITI NA NAPIS:

TEDEN: 25. 5. 2020 - 31. 5. 2020
URA: 9

Pozdravljeni, 
večina vas je zelo uspešno rešila 2. kviz preverjanja, nekateri pa ste nanj  pozabili. Nikakor pa ne smete pozabiti na kviz ocenjevanja, ki poteka danes, v četrtek, 28. 5 2020 od zgodnjih jutranjih ur pa do 23.00.  Glede na to, da ste pisali že dve preverjanji znanja in ste tudi utrjevali snov, sem prepričana, da vam bo šlo dobro. Zberite se in natančno preberite vprašanja, preden boste kliknili odgovor. Na začetku kviza se vpišite z VZDEVKOM, ki ste ga do sedaj uporabljali na blogu ali IMENOM IN PRIIMKOM. Časa imate dovolj tudi za premislek in ne hitite brez potrebe. Na levi strani vas bo čas opozarjal, kdaj morate zaključiti posamezno vprašanje, na desni pa s klikom na puščico izberete naslednje vprašanje. Čas, ki razvršča učence glede na hitrost reševanja in se vam bo prikazoval, je popolnoma nepomemben in v nobenem primeru ne bo vplival na vašo oceno. Štejejo samo pravilno rešeni odgovori, torej procent uspešnosti reševanja. Kviz ocenjevanja lahko rešite kadarkoli tekom dneva, vendar OBVEZNO v četrtek, 28. 5.2020 do 23.00, ker kasnejše reševanje ne bo več mogoče. Računalnik je v preteklosti zaznal, da ste nekateri poskušali reševati kvize preverjanja večkrat, kar sicer lahko predstavlja vajo, danes pa, ko predstavlja kviz ocenjevanje, večkratno reševanje ni dovoljeno in bom upoštevala samo prvi poskus. Vaše pisne ocene boste že jutri videli v e-asistentu. Bodite pošteni do mene in do sebe in brez bližnjic pokažite znanje, ki ste ga pridobili. Zanesite se nase in ne uporabljajte pripomočkov. Želim vam zelo uspešno reševanje kviza ocenjevanja, ki vas že čaka na spodnji povezavi. 

KVIZ OCENJEVANJA ZGO 6.r

Kdor bi želel izboljšati oceno, lahko do 8. 6. 2020 v skladu z zapisanimi kriteriji izdela katerikoli dodatni izdelek, ki sem vam jih ponudila na blogu.
Bernarda

NALOGA:
Kviz ocenjevanja
Prve znanosti
V tem tednu vam bom ponovno pustila več časa za ponavljanje in pripravo na današnji kviz ocenjevanja in vam želim, da ga res dobro izkoristite. Kviz ocenjevanja bo sestavljen kot ocenjevanje znanj, ki ste jih dokazovali že z obema kvizoma preverjanja, zato se tudi na ta kviz pripravite enako- s pomočjo obeh setov vprašanj za ponavljanje pred kvizi preverjanja. Poleg ponavljanja lahko preberete ali utrjujete tudi kakšno izmed besedil v DZ na temo Prve znanosti.  Kot nam obetajo, bomo morda že danes izvedeli, ali se letos še vidimo v šoli ali ne. Če bi morda dobili navodila, da pridete v šolo, potem prosim OBVEZNO prinesite s seboj vaš urejen delovni zvezek, s katerim bomo nadaljevali.
Na morebitno skorajšnje snidenje? :)
Bernarda


TEDEN: 18. 5. 2020 - 24. 5. 2020
URA:8
NALOGA:

Prve znanosti

Pozdravljeni, 
verjamem, da ste se do danes že dobro pripravili na 2. kviz preverjanja znanja in da ste pripravljen na izziv z izumi. Povezava do kviza vas že čaka na koncu današnje snovi in je že aktivna ter bo delovala vse do nedelje, 24. 5. 2020 do 23.00. Želim vam veliko uspeha pri reševanju. Ne pozabite, da boste naslednji teden, v četrtek, 28. 5. 2020 pisali že kviz ocenjevanja, ki bo predstavljal vašo pisno oceno zgodovine v 2. konferenci. Povezava bo odprta samo en dan-v četrtek, zato ne smete pozabiti prav na ta dan rešiti kviz ocenjevanja. V tej konferenci pri zgodovini zadostuje samo pisna ocena, ki jo boste pridobili z reševanjem kviza v naslednjem tednu, kdor pa bi jo rad izboljšal ali pa ji dodal še kakšno, pa ima možnost, da naredi kakšen dodaten izdelek v skladu s kriteriji, ki sem jih objavila na blogu (nekateri ste jih naredili že celo več in tistim bom vsakemu posebej naslednji teden  na e-mail napisala, če mora še kdo kaj dodati k izdelku, ki mi ga je poslal, da bo zadostil kriterijem. Če bi se slučajno zgodilo, da do petka, 29. 5. 2020 ne bi dobili mojega sporočila po emailu, kljub temu, da ste mi v preteklosti izdelek poslali, mi prosim to sporočite na moj elektronski naslov).
Želim vam lep teden in veliko uspeha pri reševanju kviza.

Bernarda


Prve znanosti

Danes in v naslednji šolski uri bomo obravnavali snov začetkov znanosti, umetnosti in verovanja, ki je sicer v 6. razredu neobvezna in jo bomo v 7. razredu podrobneje obravnavali. Zato vam predlagam, da jo tudi sami predelate v bolj lahkotni obliki in sicer tako, da samostojno preberete besedila v delovnem zvezku od  strani 69-73, kjer se boste seznanili zs prvimi starodavnimi znanostmi in njihovimi povezavami z verovanjem starih ljudstev.  Spoznajte zanimivo zgodovino matematike in astronomije, kdor pa želi in mu čas dopušča, pa lahko nadaljuje in raziskuje egipčansko medicino na straneh 74 in 75. Predlagam vam, da tako kot ponavadi, podčrtate pomembne podatke, naloge za reševanje pa niso obvezne in jih lahko rešite v takšni meri kot želite ( to ne pomeni, da sem rekla, da ni potrebno rešiti nobene ali, da sem rekla, da je potrebno rešiti vse, ampak, da sem vam tokrat dala na izbiro, da sami izberete, katere se vam zdijo zanimive ali bolj koristne in jih rešite). Kot zanimivost pa vam prilagam še nekaj posnetkov, ki si jih lahko ogledate s klikom na spodnje povezave.

Zgodovina matematike

Natančna izgradnja egipčanskih piramidToliko za danes.  Zdaj pa še za naprej.
Kviz ocenjevanja, ki ga boste pisali naslednji teden v četrtek, 28. 5. 2020, bo predstavljal kombinacijo nekaterih vprašanj prvega in drugega kviza in se zato nanj pripravljajte s pomočjo obeh setov vprašanj, ki sem vam jih posredovala za vajo pred kvizi preverjanj. Vaša sošolka z zdevkom Feniks pa se je zelo potrudila in vam je za lažje ponavljanje pretekle snovi izdelala natančen plakat, ki vas bo popeljal skozi čas in vas spomnil na dogodke iz preteklosti. S klikom na nastavitve pod sliko jo lahko poljubno povečujete.Tu vas čaka povezava do 2. kviza preverjanja znanja. Aktivirate jos klikom nanjo, nato vpišete svoj VZDEVEK ali IME IN PRIIMEK in začnete z reševanjem.  Vse ostalo je enako kot pri prejšnjem kvizu. Vso srečo.

PREVERJANJE KVIZ 2
TEDEN: 11. 5. 2020 - 17. 5. 2020
URA:7
NALOGA: 
Električna enrgija omogoča delovanja številnih izumov
Ponavljanje pred 2.kvizom preverjanja (Kako so izumi spremenili življenje ljudi? DZ str. 58-64)

Pozdravljeni, 
najprej naj vas pohvalim za zelo lepe rezultate, ki ste jih v veliki večini dosegali na 1. kvizu preverjanja znanja pri zgodovini. Zelo sem vesela, da se tako pridno sodelujete vsak teden in da sproti ponavljate in rezultati so tu. Vsem čestitam za uspeh, ki je dobra popotnica na poti do vaše ocene pri zgodovini v času na daljavo. Sedaj že točno veste, kaj vam gre dobro in kaj morate še ponoviti in utrditi do zadnjega kviza. 

Ker se na nove tehnologije nekateri šele navajate in iz opravičljivih razlogov niste pravočasno rešili 1. kviza preverjanja, bom zamudnikom izjemoma dala drugo priložnost, da ga rešite. Povezava do kviza, ki jo vidite tu spodaj, bo odprta samo danes,  prav za zamudnike, a sem se odločila, da dam tudi vsem vam, ki ste ga že rešili, priložnost, da ga rešite še enkrat, če seveda želite in bi morda radi izboljšali procente ali pa preprosto ponovili snov.

PREVERJANJE KVIZ1 

Že danes pa si boste na koncu današnjega besedila lahko ogledali vprašanja, ki vam jih posredujem za vajo pred 2. preverjanjem znanja, ki bo naslednji četrtek, 21. 5. 2020. Za tokratni kviz je snovi manj in boste imeli več časa, da se nanj in na kviz ocenjevanja, ki mu bo sledil, dobro pripravite.  Povezavo do 2. kviza preverjanja boste spet našli v obliki rumenkasto pobarvanih besed, ki bo izgledala nekako takole PREVERJANJE KVIZ 2 in jo boste videli naslednji teden na koncu obravnavane snovi. 

2. kviz preverjanja boste lahko reševali od četrtka 21. 5. 2020 do nedelje 24. 5. 2020. Ne pozabite ga rešiti, saj nas zadnji teden v maju čaka 3. kviz, ki pa bo že za ocenjevanje in bo predstavljal vašo pisno oceno iz zgodovine v času na daljavo. Zelo bo podoben prejšnjima dvema kvizoma preverjanja, zato je pomembno, da se zanje dobro pripravite. 

Kviz ocenjevanja znanja bo potekal v četrtek 28. 5. 2020 od jutra do poznega večera do 23.00. Reševali ga boste lahko samo tisti dan, zato ga nikakor ne smete pozabiti rešiti.

Vesela sem tudi vseh različnih izdelkov, ki mi jih pošiljate kot dodatne naloge za dodatno oceno v obliki miselnih vzorcev, besedilnih nalog, PPT predstavitev, kvizov, risb z besedili, filmčka itd. Nekatere izmed njih bom objavila naslednji teden, zanje pa bom že ta teden vpisala kar nekaj petic, ki ste jih s svojim izvirnim in pridnim delom prislužili in vas spodbujam, da še kdo izdela kakšno dodatno nalogo in če želi zanjo oceno, upošteva kriterije, ki sem jih objavila na blogu. Glede na to, da smo zadnjič govorili o izumih, vam bom danes postregla s PPT predstavitvijo, ki jo je pripravil v času na daljavo že zelo aktiven učencec "Kameleon", ki je dobil navdih prejšnji teden, ko je gledal oddajo IZUMI, KI SO SPREMENILI SVET na TV SLO. Kot je zapisal, se mu je posebej dopadla tista o izumu teleskopa in nam je zato s pomočjo oddaje arhiva RTVSLO.si in drugih virov pripravil predstavitev o izumu teleskopa. No pa si jo s klikom na povezavo oglejmo.

IZUM TELESKOPA

Zelo zanimivo, kajne? Zadnjič pa smo ostali pri magnetnem levitacijskem vlaku na Japonskem in vprašanjih okrog velikih stroškov za izgradnjo ter okoljevarstvenih pomislekov. Danes sem za vas poiskala strokovno razlago, kako te vlaki delujejo in seveda vam tega ni potrebno razumeti in znati, saj je še za večino nas odraslih večji del tega znanja znanstvena fantastika, je pa vseeno zelo zanimivo pogledati nenavaden način delovanja in izkoriščanja energije, ki bo morda nekoč vsakdanjik vaše prihodnosti. Ogledali si boste opis delovanja najhitrejših svetovnih vlakov Maglev in kratke, a zanimive predstavitve levitacije-lebdenja.

No, vas je zamikalo, da bi se popeljali v njem? Ali rajši ne? Koga od nas še ni zamikalo, da bi poskusil stanje lebdenja v zraku, ki ga ponekod že omogočajo za radovedne turiste na različne načine (s pomočjo hitrosti letala, v bazenu z vodo, posebnih komorah itd.). Ampak peljati se z vlakom, ki lebdi s 600 km na uro? Kar predstavljajte si, kako bi pogledala vaša praprababica, če bi jo povabili na takšen izlet. In kaj si mislijo živali, ko taka puščica švigne mimo njih?

V DZ na strani 63 rešite nalogi 12 in 13.

Preberite besedilo o tem, kako električna energija omogoča delovanje številnih izumov. Verjamem, da si ne vi, ne vaši starši danes ne bi več predstavljali življenja brez nje. Zadnjič ste se verjetno zabavali ob viru 6 ob tem, kako so naši predniki odklanjali vlak z idejami, da je to le igrača in da ni za resno uporabo ali pa da lahko parni pogon povzroča potnikom in gledalcem huda možganska obolenja. Da ne govorimo o tem, da so nekateri predvidevali, da se bodo potniki v predorih zadušili, polja zažgala, živali od zvoka piska lokomotive poginile, kokoši pa prenehale nesti jajca. Z današnjega vidika so takšna mnenja res nenavadna, tako kot imamo mi mnoge pomisleke o modernih tehnologijah, čeprav nekatere tudi upravičene. 

Ne vemo, kam nas bodo nova odkritja tehnologije še pripeljala in če jih ne bomo poznali, se bomo verjetno počutili zelo čudno, ko bomo zagledali nekaj, za kar ne bomo vedeli, od kod prihaja in čemu služi. Verjetno se vam bo zdelo smešno, ko je nekdo pripovedoval, kako se mu je, še ne tako daleč nazaj v preteklosti, zgodil nenavaden dogodek, ker ljudje v krajih, kjer je potoval, niso bili seznanjeni z novimi tehnologijami in iznajdbami. A prav zato je to logično. Torej, takoj po 2. svetovni vojni, se je džipom na 4 kolesni pogon pripeljal v neko zelo odročno vas nekje na Balkanu. Vaščani so se zbrali in z zanimanjem občudovali njegovo vozilo. Od nekod je prišla starejša ženska in prinesla veliko umivalno skledo, polno vode in jo prijazno postavila pred avto. Začudeni lastnik vozila, jo je vprašal, zakaj je to naredila. Gospa se je nasmehnila in povedala, da zato, da bo džip lahko pil, ker je po naporni poti gotovo žejen. Primerjala ga je s tem, kar je poznala, torej svojimi živalmi, ki bi bile po tako dolgi poti zares gotovo žejne. To, da primerjamo neznane stvari z znanimi, delamo pogosto tudi mi, kadar nečesa ne poznamo.

Verjetno so kot čudež ljudje doživljali tudi izum elektrike. V DZ na strani 63 si preberite več o tem, kakšne velike spremebe je prinesel njen izum v industrijo in vsakdanje življenje ljudi. Nato rešite nalogo 14 in si v viru 8 oglejte in preberite, kako se je razvijal pralni stroj.
Za konec si boste ogledali prispevek o svetovno znanem izumitelju Nikoli Tesli, ki je deloval tudi v Sloveniji.


Kdor želi si lahko neobvezno-DODATNO ogleda zanimiv posnetek razvoja avtomobilov.VPRAŠANJA ZA PONAVLJANJE PRED 2. KVIZOM PREVERJANJA ZNANJA IZ ZGODOVINE

1. DZ str. 58. Pojasni kaj je izum in navedi primer zanj.

2. DZ str. 58. Pojasni kaj je odkritje in navedi primer zanj.3. DZ str. 58. Naštej vsaj tri razloge za nastajanje izumov.

4. DZ str. 58. Naštej vsaj tri izume pračloveka, ki jih je izumil za preživetje.

5. DZ str. 58. Pojasni vsaj tri načine, s katerimi izumi izboljšujejo ali poenostavljajo naša življenja. Za vsakega izmed njih navedi po en primer izuma.

6. DZ str. 59. Navedi vsaj tri primere, kjer je bilo ali pa je še, kolo osnova v najrazličnejših napravah in pripomočkih.


7. DZ str. 59. Poimenuj deželo, v kateri so najverjetneje izumili kolo? Navedi približno kdaj se je to zgodilo?

8. DZ str. 59. Leta 2002 so arheologi v Sloveniji našli izjemno leseno najdbo. Navedi, kaj točno je najdba predstavljala, koliko je bila približno stara in kje so jo našli.

9. DZ str. 59. Poimenuj dve vrsti lesa, ki ga je koliščarski mojster izbral za izdelavo lesenega kolesa. Pojasni, zakaj je izbral ravno ti dve vrsti lesa.

10. DZ str. 60. Navedi priimek človeka, ki je izumil tisk s premičnimi kovinskimi črkami in zapiši, v katerem stoletju je to bilo.

11. DZ str. 60. Navedi vsaj 3 moderne medije, ki prinašajo informacije o aktualnih dogodkih. 

12. DZ str. 62. Navedi ime in priimek izumitelja enega izmed najpomembnejših izumov konec 19. stoletja in zapiši ime izuma. Navedi vsaj tri druge vrste moči, ki so jih za poganjanje naprav uporabljali pred tem izumom.

13. DZ str. 62. Pojasni, kaj je povzročilo začetek industrijske revolucije. 

14. DZ str. 62. Pojasni, kaj je omogočila uporaba parnih strojev v prometu.

15. DZ str. 63. Navedi, v katerem stoletju se je začela uporabljati elektrika in naštej vsaj 3 uporabe, ki jih je omogočila.TEDEN: 4. 5. 2020 - 10. 5. 2020
URA: 6

VIR: Lancelot

 
VIR: ŽK


Pozdravljeni, 
prvomajski prazniki so za nami in prav je, da sedaj  nadaljujemo s polnim elanom do uspehov v mesecu maju. Glede na to, da ste dobili prve informacije o tem, da boste letošnje šolanje najverjetneje končali na daljavo, se mi zdi pomembno, da nadaljujete z istim tempom dela, ki ga imate in ne izgubljate dragocenih trenutkov, saj bo šolskega leta zelo hitro konec. Tokrat začenjam stran spet z zelo lepima grškima vazama vaših sošolk, naslednjič pa bom objavila kar celogalerijo grških vaz, s katero bomo zaokrožili naše antično druženje. Če kdo ne bi želel, da objavim njegovo grško vazo, ki ste jih izdelali pri učiteljici LUM gospe Heleni Angelski, naj mi prosim čimprej sporoči.
Kot sem vam obljubila, vam bom sedaj natančneje razložila način in kriterije ocenjevanja za 6 .r. Glede na vaše v večini primerov marljivo in vestno delo pričakujem, da boste z enakim tempom dela dosegli zelo dobre rezultate in s tem tudi visoke ocene. 

Ker pa sem žal ugotovila, da nekateri izmed vas zaradi različnih vzrokov niste dostopali do prvega kviza preverjanja, ga bom izjemoma naložila še enkrat in sicer bo povezava nanj izgledala takole:

PREVERJANJE: KVIZ1

S klikom nanjo se vam bo kviz naslednji četrtek 14. 5. 2020 odprl  (danes še ne bo deloval) in ga boste lahko rešili med 8.00 zjutraj in 23.00 zvečer, ko se bo zaprl in reševanje ne bo več možno. Najprej boste vanj zapisali svoje ime in priimek ali vzdevek, ki ga uporabljate na blogu, nato pa ga boste rešili. Časovno boste omejeni za vsako vprašanje-na levi strani boste videli, da vam odšteva čas. Tekom kviza boste sproti izvedeli rezultate, jaz pa jih bom tudi takoj, ko boste kviz končali, prejela na računalnik. Imate teden dni časa, da ponovite snov in se potrudite za lep uspeh. Vsi tisti pa, ki ste kviz že pisali imate tudi možnost, da ga, če seveda želite, ponovno rešite in ponovite vprašanja in odgovore in izboljšate rezultat. Če računalnik ne bo sprejel vašega imena, ker ste ga že porabili za reševanje prvič, uporabite ime in priimek. Ne izmišljujte si novih vzdevkov, ker bo zmešnjava in rezultatov, podpisanih z vzdevki ki mi jih boste naknadno sporočali, ne bom mogla upoštevati.


21. maja 2020 pa bomo pisali drugo preverjanje v obliki kviza, zato vam bom v naslednjem tednu posredovala vprašanja za pripravo, ki jih bo manj kot pred zadnjim preverjanjem, da se boste pri pripravi nanj koncentrirali le na najpomembnejše. Drugi kviz preverjanja znanja bo odprt od jutranjih ur v četrtek, 21. 5. 2020 do poznega večera v nedeljo 24. 5. 2020.

Pisno ocenjevanje bo potekalo na enak način kot preverjanje znanja v obliki kviza, vendar samo en dan in sicer v četrtek 28. 5. 2020. Do kviza boste dostopali preko povezave na koncu vprašanj za ponavljanje in bo 28. 5. 2020 aktiven od jutra do poznega večera
V kvizih sem podaljšala čas pisanja, tako da boste v miru prebrali vsa vprašanja in odgovore in imeli čas za razmislek
Kriteriji pisnega in ustnega ocenjevanja ostajajo do konca šolskega leta enaki kot ob začetku, kriteriji ocenjevanja za dodatna dela pa veljajo samo za večji del obdobja v času pandemije v sklopu učenja na daljavo in sicer do vključno 8. 6. 2020

Pragovi med ocenami pri pisnem ocenjevanju znanja

0 - 44%
1
45 - 59%
2
60 - 74%
3
75 - 89%
4
90 - 100%
5


Do 8. 6. 2020 pa ostajajo na voljo različne možnosti dodatnih del (ki so vsa neobvezna in jih lahko naredite iz zanimanja ali iz želje po dodatni oceni ali za izboljšanje pisne ocene), ki jih bom ocenila s samostojno oceno, če bodo ustrezala naslednjim kriterijem:

Risbe, narisane na temo, ki smo jo obravnavali s pripadajočim besedilom, ki v najmanj 5 stavkih predstavi, kar je na sliki. (lahko so risbe oseb ali predmetov, miselni vzorci, povzetki, stripi itd.). Risbe morajo biti natančno izdelane in pobarvane. Z oceno bom ocenila samo tiste izdelke, za katere bo razvidno, da ste se potrudili in jih narisali o vaših najboljših močeh.  Upoštevala bom tudi vse izdelke, ki ste jih do sedaj poslali in ustrezajo kriteriju. Vse tiste, ki ste mi v času učenja na daljavo že poslali vaše risbe (za grške vaze, ki ste jih risali v sklopu likovne umetnosti to ne velja, ker boste zanje že tam dobili oceno), pa prosim, da mi v 5 stavkih predstavite, kar ste narisali. Risba mora vsebovati priimek in ime avtorja, naslov in krajšo predstavitev narisanega, ki je lahko na istem ali dodatnem listu. Tisti, ki ste izdelke će poslali pa lahko na e-mail napišete le še njegov kratek opis.

·     PPT predstavitev, ki vsebuje: ime in priimeknaslov predstavitvenajmanj 6 drsnic z obsegom besedila najmanj 80 besed, (brez naslovne in strani z viri); smiselno tematiko, vezano na obravnavano temo, ki ni dobesedno prepisana iz virov, ampak samostojno delo in prirejeno po virihzapis vseh virov za fotografije, filmčke in besedila (v primeru internetnih virov zadostuje povezava).

·   Izdelava kviza ( izdelek vsebuje naslovnajmanj 15 vprašanj in ne ponavlja vprašanj že obstoječih kvizov in križank ter vključuje vse podatke: gesla, vprašanja, rešitve in je interaktiven (lahko npr. v programu Hot Potatoes) ali pa napisan v Wordu- brez strokovnih in večjih pravopisnih napak).

·     Izdelava plakata. Plakat mora imeti naslov, biti razdelan na več krajših, preglednih besedil s ključnimi besedami in mora predvsem zadostiti vsebinskim ciljem ter vsebovati fotografije in risbe ter vse vire. Lahko si izberete katerokoli izmed tem, ki smo jih letos obravnavali. Plakat fotografirate in mi ga pošljete po e-mailu.

·    Glede na to, da v času dela od doma verjetno veliko preko različnih medijev komunicirate s sorodniki, vam predlagam, da s pomočjo narisane ali skopirane sheme ali pa s pomočjo ene izmed brezplačnih spletnih strani sestavite rodovnik svoje širše družine (čim dlje nazaj)Zapišite imena in priimke članovdatum rojstva (in smrti, če je oseba že umrla), sorodstvena razmerja, če se vam zdi potrebno (npr. oče, sin). Lahko dodate tudi krajeod kod so prišli ali kam so se preselili, da boste sledili migraciji vaše družine. Osebe lahko tudi narišete ali nalepite njihove fotografije oz. kopije. Morda vas tako navduši, da boste z raziskavo nadaljevali v Nadškofijskem arhivu v Ljubljani ali kakšnem drugem  izmed cerkvenih arhivov v Sloveniji. Glede na to, da je veliko zapisov že digitaliziranih, je včasih delo lažje, kot bi pričakoval.

·     Pri zaključni oceni bom upoštevala tudi vašo aktivnost in tedenska javljanja ter poročanja o delu, druga manjša dodatna dela, ki ste jih v času pandemije opravljali in mi jih pošiljali in izpolnjen ter urejen delovni zvezek, ki ga bom pregledala na daljavo po potrebi, predvsem, če bo kdo med oceno.

·     Načrtujem, da boste večinoma imeli v maju že pridobljene ocene pri predmetu zgodovina, pričakujem pa vaš trud do zadnjega dne. Želim vam lep teden, Bernarda

NALOGA:
Kako so izumi spremenili življenje ljudi?

Najprej si poglejmo razliko med izumom in odkritjem.
Izum je nekaj, kar je na novo ustvarjeno, običajno na tehničnem področju.
Odkritje pa je nekaj, kar je že obstajalo, a še ni bilo odkrito. 
Npr. Človek je ogenj odkril, saj je pred tem že obstajal, izumil pa je pripomočke in način, s katerim ga je zanetil.
Marsikatere stvari, ki nas danes obdajajo, se nam zdijo samoumevne in sploh ne razmišljamo o tem, da jih je nekoč nekdo izumil (pisava, oblačila, TV...).

Znanstveniki ugotavljajo, da so se v preteklosti različni podobni izumi pojavili v približno istem času na različnih koncih sveta in med seboj niso povezani. To dokazuje, da izumi nastajajo zaradi potrebe ljudi po bolje in hitreje opravljenem delu. Pogosto so razlogi za nastanek izumov tudi želja po varnosti pri delu in želja po izboljšavi izdelka. Za zelo stare izume težko natančno ugotovimo, kje in kdaj so jih izumili. Včasih lahko znanstveniki z novimi odkritji na drugem koncu sveta najdejo podoben izum, ki je še starejši od prejšnjega.

Človek je že v prazgodovini za preživetje izumil prva orodja, izdelal prvo posodo, prva oblačila, prva bivališča.

V delovnem zvezku na strani 58 reši naloge 1 a) in b), 2 in 3.

Izum kolesa je v zgodovini zagotovo eden najpomembnejših izumov. Poenostavil je življenje in delo ljudi.
V delovnem zvezku na strani 59 si preberite, kje vse se je uporabljal in kje in kdaj so ga najverjetneje izumili. S pomočjo interneta raziščite in ugotovite, kako se imenuje država, ki je danes na tem ozemlju.

Zelo smo ponosni, da so pred leti na Ljubljanskem barju odkrili najstarejše znano leseno kolo z osjo na svetu. Staro je več kot 5200 let. Na strani 59 v viru 1 preberite iz katerega lesa je bilo  narejeno in zakaj ravno iz tega. Izvedeli boste tudi, kako se je premikal in kako lahko to danes po tolikih letih sploh vemo. 
S klikom na povezavo si bomo ogledali film o tem znanem barjanskem kolesu z osjo, nato pa rešite nalogo 4, na strani 59 in nalogi 5 in 6 na strani 60. (Morda se boste morali na portal RTVSlo registrirati, če ga še nikoli prej niste obiskali. Registracija je brezplačna in to naredite le prvič, potem pa vas bo avtomatsko povezalo z vašim računalnikom).
Barjansko kolo z osjo

Kaj danes lahko znanstveniki s pomočjo vede dendrokronologije, ki preučuje širino branik na lesu ugotovijo?

Glede na to, da smo letos že govorili o starih pisavah, verjamem, da vam bo naslednje besedilo na strani 60, ki na kratko govori o razvoju knjig od prvih rokopisnih, nato tiskanih in vse do današnjih elektronskih bralnikov. Podčrtajte si pomembne faze razvoja knjige.
Dobro si oglejte Vir 2 na strani 60 in odgovorite na nalogo 7. Na strani 61 preberite vir 4 in rešite naloge od 8-11.

Na strani  62 preberite besedilo o parnem stroju, enem izmed najpomembnejših izumov 18. stoletja.

S klikom na sliko si oglejte kratki film , ki vam bo predstavil parni stroj v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.
Oglejte si še spodnje vire 5, 6 in 7 na strani 62 ter si preberite zanimivosti o razvoju vlakov. Če imate še čas, si preberite še kakšne spremembe je prinesel izum elektrike in si oglejte razvoj pralnega stroja. Rešite nalogo na strani 64.
Naloga na strani 65 je za DODATNO DELO.TEDEN: 20. 4. 2020 - 26. 4. 2020 
Ura: 5
NALOGA

Ponavljanje in utrjevanje
Kviz

Pozdravljeni,
spet bomo začeli uro z ogledom mojstrovin učencev in učenk 6.a in 6.b razreda, ki so pokazali izjemno izvirne prikaze starogrških vaz, ki so jih izdelali po navodilih učiteljice LUM Helene Angelski v sklopu med predmetnega sodelovanja med zgodovino in likovno umetnostjo. Čudovite vaze, narejene s spretnimi rokami vas in vaših sošolcev in sošolk kar prihajajo in prihajajo in kot kaže bo potrebno v prihodnosti odpreti kar galerijo grških vaz, da bomo lahko razstavili vaše umetnine, kar bom z veseljem naredila.Vzemimo si čas in potopimo se v sodobni otroški pogled na antično umetnost. S klikom na spodnjo sliko vas bo v grško okolje popeljala še grška glasba in značilni grški ples, da bo učinek doživljanja umetniških podob še poglobljen. Gremo!                                                                                                           
Vir: Lucky 13


Vir: PRONadaljevali bomo z miselnimi vzorci antike, ki jih je pripravil vaš sošolec "Hadrijan" in jih objavljam, da si lahko z njimi pomagate ali pa da vas spodbudim, da si tudi sami tekom učenja zgodovine v prihodnosti delate miselne vzorce, v katerih je snov bolj pregledna in jo tudi lažje ponovite.Sedaj pa k vprašanjem, ki sem jih pripravila za vas, da se boste lažje pripravili na preverjanje znanja v obliki kviza.

Kviz je OBVEZEN za vse in je že odprt in ga lahko začnete reševati, vendar imate na voljo tokrat zaradi počitnic, ki si jih boste vzeli samo zase, zelo veliko dni za reševanje, zato naj se vam nič ne mudi in preden se lotite kviza za preverjanje znanja, ki bo odprt tudi čez počitnice do ponedeljka, 4. 5. 2020 zvečer do okrog 23.00, vam svetujem, da dobro ponovite in utrdite snov.

Pripravila sem vam sklop vprašanj za pripravo na kviz, s pomočjo katerih lahko po vrsti sledite snovi v delovnem zvezku in iščete ter preverjate ali zapisujete odgovore.  Kviz lahko rešite že v tem tednu, ali med prazniki (raje sicer vidim, da si takrat vzamete čas zase) ali pa prvi dan šole. Svetujem, da se vsak po svojem občutku in času odloči, v kakšni meri in kdaj ter kako bo preletel vprašanja in poiskal odgovore.

Na koncu vprašanj vas čaka rumeno obarvana povezava do kviza, ki ima 20 vprašanj tipa a, b, c, d ali pa T/F, se pravi resnične in neresnične trditve. Ko boste kliknili na povezavo, se bo kviz začel in najprej vanj vpišete svoj vzdevek ali pa ime IN priimek. Na levi strani boste videli sekunde, ki se vam bodo odštevale, tako da boste lahko sproti merili čas, ki vam bo še na voljo. Časa sem vam dala zelo veliko, da boste lahko tudi malo razmislili - 60 sekund za tip naloge T/F in 120 sekund za izbirni tip med štirimi odgovori. Ko končate z odgovorom, na desni strani kliknete za nadaljevanje in nadaljujete z reševanjem. Ne pozabite vpisati vaših vzdevkov ali imena in priimka, da bom vedela, kdo je kviz rešil. Rezultate kviza boste dobili sproti, tako da boste imeli občutek, kakšno je trenutno vaše znanje in kje se lahko še izboljšate.
V mesecu maju bomo pisali še eno preverjanje znanja v obliki kviza, tretji kviz konec meseca maja pa bo že predstavljal pisno ocenjevanje znanja in bo podoben prejšnjim. Kmalu vas bom obvestila o točnih datumih naslednjih dveh kvizov. Predstavila vam bom tudi kriterije ocenjevanja še za vsa dodatna dela in izdelke, ki jih nekateri pridno pošiljate, nekateri pa jih morda še boste. Dobro narejeno dodatno delo bom posebej ovrednotila in nagradila z visoko oceno. Več o tem naslednjič.


Želim vam uspešno ponavljanje in še uspešnejše reševanje kviza ter prijetne počitnice, veliko dobre volje in časa za vaše omiljene dejavnosti ter se veselim, ko bomo v maju spet skupaj.
Bernarda

·        Vprašanja za ponavljanje in utrjevanje za zgodovino: ČLOVEK RAZMIŠLJA, USTVARJA, GRADI
·        Str 41: Naštej vsaj 3 pomembne dejavnike za človeka, ki jih je imel v mislih, ko je iskal prostor za naselitev.
·        Str 41. Ali je človek v prazgodovini živel na istem mestu? Pojasni odgovor.
·        Str 41. Naštej 2 zavetji, kamor se je človek sprva zatekel pred zvermi in neugodnimi vremenskimi razmerami.
·        Str 41. Naštej 2 pomembni spremembi, ki jih je v načinu življenja doživel pračlovek v mlajši kameni dobi.
·        Str 41. Naštej 2 prvi stalni bivališči v zgodovini človeka.
·        Str 42.. Kako so se imenovala naselja med mlajšo kameno in bronasto dobo z značilnimi hišami na kolih?
·        Str 42. Naštej 2 značilnosti lege koliščarskih naselij.
·        Str 42. Naštej vsaj 3 materiale, ki so se uporabljali za gradnjo koliščarskih hiš.
·        Str. 42. Naštej vsaj 3 značilnosti gradišč.
·        Str. 43. Pojasni zakaj so začela nastajati prva mesta.
·        Str. 45. Katera mesta štejemo med antična mesta?
·        Str. 45. Naštej iz katerih 3 delov je bila sestavljena grška mestna državica.
·        Str. 45. Naštej vsaj 2 dejavnosti, ki so se dogajale v ali okrog agore.
·        Str. 46. Kaj je bilo značilno za ulice rimskih mest?
·        Str. 47. Opiši, kaj je akvadukt.
·        Str. 48. Zapiši vsaj 3 značilnosti domusa.
·        Str. 49. Kateri prostori so bili v pritličju rimskih večnadstropnih blokov –insul?
·        Str. 49. Kaj se je dogajalo na področju rimskega imperija od 4. stoletja dalje, da so prebivalci bežali v višje ležeča mesta?
·        Str. 49. Naštej 3 področja, kjer so običajno nastajala srednjeveška mesta.
·        Str. 49. Kako se je imenovalo antično mesto na področju današnje Ljubljane?
·        Str. 50. Navedi eno prednost in eno slabost srednjeveškega obzidja mest.
·        Str. 51. Zakaj so se v srednjeveških mestih večkrat pojavile epidemiji, zlasti kuga?
·        Str. 53.Opiši delavsko stanovanje.
·        Str. 53. V 19. stoletju so se začeli zavedati, da slabe higienske razmere povzročajo epidemije. Naštej vsaj 3 novosti, ki so jih  začeli upoštevati pri gradnji novoveških mest.
·        Str. 55. Pojasni, zakaj rečemo, da sodobna mesta rastejo v nebo.
·        Str. 19. Napiši en primarni vir in pojasni, zakaj je primarni.

·        Str. 19.Napiši en sekundarni vir in pojasni, zakaj je sekundarni.


PREVERJANJE ZNANJA-KVIZ1Pozdravljeni,
ker ste že prejšnji teden "oddelali" dve uri (čeprav se mi zdi, da eni sploh niste opazili, da sem vam izjemoma poslaa naloge za dva tedna),vam za danes več ne pošiljam nalog, ampak samo še užitke...

Sprehodili se bomo od starih Grkov, preko srednjega veka v sodobno oz celo futuristično mesto. Pa kar hitro začnimo. Najprej si lahko ogledate par zelo zanimivih antičnih grških vaz, ki so jih narisali vaši sošolci-mladi sodobni umetniki oziroma umetnice.

Vir: Rim

                                                                                                                                            Vir: EmonkaVir: Unicorn
                                                                                                                          Vir:Hadrijan
Sedaj si bomo malo zamašili nos in šli s klikom na spodnji kratki film skozi srednjeveška mesta...
Glede na to, da ste zadnjič bili očarani nad filmom o Dubaju, sledi zelo zanimiva power point predstavitev, ki jo je pripravil vaš sošolec z vzdevkom "kameleon", ki je zadnjič v komentarjih sporočil, da je že bil v Dubaju in da je bil navdušen. Prijazno se je odzval mojemu povabilu, da nam pripravi kratko predstavitev njegovega doživljanja Dubaja, ki si jo boste lahko ogledali na spodnji povezavi.

PREDSTAVITEV DUBAI

Sedaj pa sledi še izjemno zanimiva predstavitev, do katere pridete s klikom na spodnji link in ki jo je prav tako pripravil oz. kar tam posnel "kameleon", ki je menda res izvorna žival arabskega polotoka, vendar je vaš vrtnik, ki se je od tam vrnil in po kamelonsko skril med vami. Zapisal je, da posnetek prikazuje razvoj Dubaja od takega kot je danes, do takšnega, kot si ga predstavljajo in želijo razviti v prihodnosti. Vizija vlade Dubaja in zapisane misli enega izmed šejkov v njegovi knjigi so, da verjetno ne bomo živeli 100 let, ampak bodo v prihodnosti živeli razvoj in kreativni produkti. Pojasnil je še, da imajo v Dubaju že veliko napredne tehnologije, želijo pa si na primer še solarno avtocesto, promet po zraku, virtualno šolstvo, pametna prevozna sredstva, napredek v zdravstvu, 3D natisnjene zgradbe in celo skok do vesolja.
No, tu lahko samo goboko zadihamo in se čudimo njihovim pogumnim zamislim, napredku in ciljem, ki jim sledimo, glede virtualnega šolstva bi jim pa morda že vi lahko posredovali kakšen nasvet, ko se sedaj že tako odlično znajdete v učenju na daljavo.

PREDSTAVITEV:
Dubai od sedanjosti do prihodnosti

Tako, za danes se užitki končujejo. V naslednjem se bomo pa že malo pogovorili o preverjanju znanja in vam bom poslal vprašanja, da se boste lahko pripravili na prvi kviz preverjanja, ki pa bo odprt tako dolgo, da ga boste lahko rešili kar takoj naslednji teden ali med prazniki ali pa po njih. izbrali boste sami, kot vam bo ustrezalo. Ponovili bomo snov iz delovnega zvezka od strani 40 do strani 57. Pa nič strahu. Vsi, ki ste vestno spremljali blog in redno opravljali naloge, ne boste imeli težav. Še malo boste na hitro preleteli delovni zvezek in rešili vprašanja in že boste pripravljeni.Več o tem boste izvedeli v navodilih in vprašanjih, ki jih boste dobili za ponavljanje v naslednjem tednu.
Lepo vas pozdravljam in vam želim prijeten konec tedna.

Obvestilo! Glede na to, da bo prvotno načrtovani kulturni dan, o katerem sem vas pred kratkim obvestila, prestavljen na petek, ostanejo naši termini ponavljanja in preverjanja kot zgoraj zapisano.
Bernarda
TEDEN: 6. 4. 2020 - 12. 4. 2020
TEDEN: 13. 4. 2020 - 19. 4. 2020
Ura: 3,4


NALOGA

Srednjeveška, novoveška in sodobna mesta


Dober dan!


Naše vrste se širijo in na blogu smo že skoraj v popolni postavi. Sedaj že postajate pravi mali mojstri učenja po spletu in tudi s komentarji v glavnem nimate težav. Včasih je sicer treba zamenjati brskalnik, npr. namesto Google Chrome uporabite Internet Explorer ali Firefox, včasih kdo še resetira, ampak načeloma je to to. Vseeno ni odveč, da vas še enkrat spomnim, da se mi oglašajte VSAK TEDEN in da vedno PREVERITE, če je komentar, ki ste ga oddali, tudi res objavljen in da ste se podpisali z vzdevkom in NE Z IMENOM. Če se kdaj zgodi, da komentarja ne morete oddati, takrat pa mi poročajte o vašem delu kar po elektronski pošti. Tja mi tudi lahko pošiljate vsako DODATNO nalogo, za katere naj vas spomnim, da NISO OBVEZNE in zato to vaše delo še dodatno ovrednotim.

Tokrat vam izjemoma pošiljam naloge za dve šolski uri, torej za dva tedna. Vzemite in razporedite si čas in jih sistematično in umirjeno rešite.

Danes objavljam nekaj krasnih risb, ki ste jih posamezniki narisali na temo stare Grčije in še posebej Troje, ki smo jo obravnavali v prejšnjih urah. Glede na to, da ste zadnjič v obsežni nalogi uspešno razvrščali primarne in sekundarne zgodovinske vire, kar sploh ni lahka naloga, bi vam rada s tem v zvezi razložila in morda razjasnila še nekaj stvari.

Verjetno ni potrebno naštevati verodostojnih primarnih virov, ki ste jih iskali, saj je jasno, da so originalni predmeti iz obdobja, ko so bili ustvarjeni, primarni viri, kot v vaši nalogi npr. vaze in ruševine. Kljub temu, da so predmeti, ki sem jih naštela originali iz danega obdobja, pa njihova fotografija, ki je nastala mnogo kasneje, to ni. Predstavlja le posnetek originala, zato je avtomatsko sekundarni in ne primarni vir. Verjamem, da sem marsikoga zavedla, da je na hitro zmotno označil fotografijo arheološkega najdišča ali vaze za primarni vir, čeprav to ni..Ker nimamo originalnih fotografij in filmčkov iz obdobja antike (saj fotografija in filmografija takrat še nista obstajala), smo torej s primarnimi viri iz obdobja antike kar hitro zaključili in so njihove fotografije sekundarni vir. 

Večji problem pa se začne, ko začnemo presojati, kakšna je zgodovinska vrednost sekundarnega vira, se pravi s kakšnimi resničnimi in pomembnimi informacijami nam postreže. Tukaj smo na bolj spolzkem terenu in moramo biti kritični opazovalci in včasih ni jasnega odgovora, v koliki meri bi lahko posamezen avdiovizualni vir šteli kot verodostojen sekundarni vir ali sploh ne. Kadar govorimo o dokumentarnemu filmu z originalnimi posnetki in navajanju zgodovinskih dejstev, potem to vsekakor je. Kadar pa avtor že podaja svoja mnenja in zaključke in se oddaljuje od zgodovinskih dejstev, pa tudi tak film, čeprav dokumentarni film, lahko postane vprašljiv, kar se tiče zgodovinske vrednosti ali statusa sekundarnega verodostojnega vira.

Verjetno ste se večinsko odločili, da fotografija učiteljice v trojanskem konju predstavlja ali sekundarni verodostojni ali pa celo neverodostojni vir. In spet bi lahko imeli več možnosti. Učiteljica s svojim znanjem, ki ga posreduje učencem, je verodostojni sekundarni vir, če pa učiteljico gledamo samo na kot osebo na fotografiji, ki se vam smeje iz trojanskega konja, pa to ni.
Če bi se pogovarjali o 21. stoletju in snemanju filma o Troji, bi bil rekvizit-razstavljeni model trojanskega konja celo primarni vir. Ker pa smo govorili o antiki, bi lahko bil kvečjemu sekundarni vir, o njegovi verodostojnosti pa bi lahko debatirali glede na zgodovinske zapise o trojanskem konju in bi nanjo imeli različne poglede. Tako ste lahko s svojimi razvrstitvami virov zelo zadovoljni, saj ni vedno 100% odgovora, je že dejstvo, da ste se trudili in razmišljali in sklepali in ugibali in podajali mnenja za in proti več kot enkratno za vašo starost, zato vsem za trud pri tej nalogi čestitam.

O virih bomo seveda skozi vsa leta učenja zgdovine veliko govorili in pogledi nanje se vam bodo zbistrili, vseeno pa vam dam za DODATNO nalogo za naslednjih 14 dni IZZIV:

Napišite kriterije, po katerih bi vi (ali pa ste že) določali, zakaj bi bili nekateri filmi in fotografije odličen sekundarni vir, nekateri pa sploh ne. Kateri so tisti dejavniki, ki bi vas prepričali in po katerih bi se odločali. Spisek vaših kriterije z vašimi obrazložitvami mi pošljite po emailu, lahko pa si izberete za pomoč 2 čisto konkretna vira in na njihovih primerih obrazložite nalogo. Če pa bi se kdo okorajžil in mi poslal vaše razvrstitve od prejšnje ure, bi me pa tudi zelo zanimalo, kako ste jih razvrstili.
Bernarda


Trojanski konj. Vir: Kleopatra
        Trojanski bojevnik. Vir: LukronHoplit-težko oborožen pešec v sestavi grške vojske v starem veku. Vir: KameleonOd antike preko srednjega in novega veka do sodobnosti
Danes bomo prehodili dolgo pot od propada Rimskega imperija in konca antike, nekje med 5. in 6. st. n. št. in vstopili v srednji vek, se sprehodili po njem, po Kolumbovem odkritju Amerike nadaljevali v novi vek in po prvi svetovni vojni šli vse do sodobnosti. Ne bomo izgubljali časa in kar krenimo na pot.


Razpad Rimskega imperija, vdor tujih ljudstev, nastanek prvih evropskih mest 

V delovnem zvezku prebrite besedilo na strani 49, kjer boste izvedeli, kako je razpadel rimski imperij in kako ter kje so nastajala srednjeveška mesta. 

Oglejte si kratki film o rimskem mestu Emona na področju današnje Ljubljane in njegovo zasnovo primerjajte z virom 12 na strani 49, ki prikazuje srednjeveški načrt Ljubljane okoli leta 1100 in v kvadratu je viden obseg Emone. Kaj ugotovite? Zapišite svojo ugotovitev na vrh praznega prostora ob sliki. S pomočjo naloge 23 razmišljajte o  primerjavi zasnove srednjeveškega mesta z zasnovo rimskega. Svoje ugotovitve zapišite kar v nadaljevanju na praznen prostor ob sliki.

Srednjeveška mesta

Preberite si besedilo v DZ na strani 50 in izvedeli boste kakšna so bila srednjeveška mesta. Glede na zadnji stavek besedila nisem prepričana, da bi si želeli živeti v mestu v tem obdobju.

Rešite naloge 24, 25, 26.

Oglejte si kratki film o propadu rimskega cesarstva in življenju v srednem veku
Na strani 51 si oglejte in preberite vir 15, ki prikazuje znameniti slovenski Predjamski grad in govori o vzrokih in načinu izgradnje srednjeveških gradov. 

Oglejte si kratki film o Erazmu Predjamskem in njegovem gradu


NEOBVEZNO si lahko na strani 51 ogledate še vira 14 in 16 in preberete opis meščanskih hiš ter kmečkega življenja v kmečkih kočah. V nalogi 27 pa lahko še podčrtate gradbene materiale, ki so jih uporabljali v srednjem veku.


Nova podoba novoveških mest

V novem veku so bogata, trgovska mesta začela spreminjati podobo. Njihovo prebivalstvo je naraščalo in so se brez načrtov širila čez obzidja. Za pomembne plemiške družine so začeli graditi razkošne palače, okrašene s prostornimi stopnišči, visokimi stropovi in velikimi zastekljenimi okni. Zidali so veličastne cerkve z visokimi zvoniki in kupolami. Ker so se bali kuge in skrivali goloto, so ukinili javna kopališča, kanalizacije pa še vedno niso poznali.

Na strani 52 si oglejte vir 17, ki prikazuje Firence, eno najbogatejših tedanjih mest v Evropi ter zapišite odgovor na vprašanje v nalogi 28.Prva industrijska mesta v 19. stoletju

Z razvojem industrije v 19. stoletju so se mesta širila tam, kjer so se stikale glavne prometne poti. Zato so nekatera dobila zvezdno zasnovo. Na mestnih obrobjih so začele nastajati tovarne in skladišča, blizu njih pa delavske četrti, kjer so v večnadstropnih najemniških hišah živeli delavci. Na strani 53 si oglej vir 18 in preberi o življenju v delavskih bivališčih.

Premožnejši meščani so živeli v lepo urejenih stanovanjskih četrteh. Na strani 53 si oglejte vir 19 in spoznajte njihova stanovanja. Na strani 54 v DZ rešite nalogo 32.

DODATNO lahko na strani 53 rešite nalogi 29 in 30.

Na strani 54 si v viru 20 preberite zanimiv opis higienskih razmer v Ljubljani v 19. stoletju
V 19. st. so ugotovili,  da slabe higienske razmere povzročajo epidemije nalezljivih bolezni. Mesta so zato začeli načrtno urejati in graditi vodovode, kanalizacijo, začeli so uporabljati stranišča na izplakovanje ter čistiti ulice in odnašati smeti.  Pojavile so se prve širše ulice s pločniki ter parki. Takrat so mesta dobila tudi plinsko napeljavo, javno razsvtljavo in javni promet (električne tramvaje in podzemne železnice). Za gradnjo stavb so začeli uporabljati jekleno ogrodje, poleg kamna opeke, stekla in lesa pa tudi nove materiale: beton, železo, jeklo.

Oglejte si kratki film o koncu delovanja tramvaja v Ljubljani 
Tramvaj v Ljubljani

Sodobna mesta rastejo v nebo

V DZ na strani 55 spodaj preberite značilnosti sodobnih mest.

V DZ naredite nalogo 35 na strani 56. Sliko velemesta lahko poiščete in nalepite ali pa narišete. 

POMEMBNA  DODATNA INFORMACIJA: 

Tudi fotografije so viri in imajo svoje avtorje, oziroma lastnike. Na nobenem področju življenja ni dovoljeno uporabljati lastnine drugih, razen če nam lastniki to dovolijo. Na internetu je objavljeno veliko različnih fotografij, kar pa ne pomeni, da jih lahko prosto vzamemo in prenesemo s spleta ter jih uporabljamo za svoje namene. Nekateri lastniki fotografij dovolijo, da fotografije uporablja kdorkoli, nekateri odobrijo dovoljenje samo za določeno uporabo-npr za domačo, šolsko itd, ne pa za prodajo. Te fotografije imajo oznako v krogu prečrtane črke C ali dveh črk CC ali napis javna uporaba (public domain). Oznaka je običajno vidna na spodnjem delu fotografije, kadar večkrat kliknemo nanjo.

Wikipedija je namenjena javni uporabi, zato so fotografije z njene strani večinsko dovoljene (kliknite večkrat na eno izmed njih in preverite, če boste spodaj zagledali omenjeni zank C). Tudi avtorica naloge 35. na strani 56 v DZ vas prijazno opozarja, da z interneta vzamite le dovoljene fotografije, tudi, če so vam kakšne druge bolj všeč. K uporabljenim fotografijam morate vedno zapisati vir-če so vaša last in sekundarni vir, potem napišite FOTOGRAFIJA: in vaše ime, če pa ne, pa VIR: in ime-najbolje, da prepišete ali natisnete celotno zgornjo vrstico na ekranu, ki prestavlja povezavo, ki vodi do te strani. To je pravilni način uporabe in objave fotografij. 

Morda ste dobri opazovalci opazili, kako sem označevala fotografije na straneh bloga v naših prejšnjih enotah. Morda je celo kdo opazil, da sem k prelepi starogrški vazi z motivom Ahila zapisala, da je lastnik, torej vir,  Britanski muzej v Londonu, zraven pa sem napisala z dovoljenjem. To sem storila namenoma, da vam pokažem, da v želji da vam objavim lepo starogrško vazo z motivom Ahila, nisem fotografije kar vzela z interneta, ampak sem po spletu muzej zaprosila za dovoljenje, ki so mi ga brezplačno odobrili v dveh dneh. To seveda ne pomeni, da boste za fotografije prosili za dovoljenje lastnike z interneta, ki običajno dovoljenja sploh ne izdajo, ampak vam priporočam varno uporabo fotografij iz bogate baze Wikipedije, ki jo tudi sama uporabljam.

Oglejte si kratki film, ki prikazuje gradnjo najvišjih stavb na svetu


DODATNA NALOGA: Za dodatno nalogo lahko izdelate časovni trak po navodilih s strani 56.
NEOBVEZNO lahko tudi preberete zanimiva besedila na strani 57, za še eno DODATNO NALOGO pa lahko še sami na spletu raziskujete o antičnem mestu Emoni in napišete ali narišete kaj zanimivega o njej, njenih prebivalcih ali dogajanju v njej.TEDEN: 30. 3. 2020 - 5. 4. 2020
Ura: 2

NALOGA 

Delo z avdiovizualnimi viri na temo stare Grčije

                                                                                                  Plakat Rimsko cesarstvo. Vir: Lukron
Miselni vzorec Polis in grška hiša. Vir: HadrijanEnejas: Dober dan, ali vi  že kaj veste o korona virusu na Kitajskem?
Maxetius: Ja, gospod. Ni samo na Kitajskem. Je že pri nas.
Enejas: Ojoj, a kaj veste, če že znanstveniki kaj delajo v prihodnosti?
Maxetius: Ja, to pa mislim, da že delajo, če se ne motim.Plakat Rimsko cesarstvo. Vir: Lukron

Enejas: No, upam, da se ne motite, ker če izgubimo naš narod, smo v veliki katastrofi.


Pogovor na rimskem javnem stranišču. Vir: Lucky13
Dober dan, 
Vesela sem, da smo spet skupaj. Z zanimanjem sem prebirala vaše komentarje in si ogledala izdelke, ki ste mi jih poslali. Čeprav vam nisem posebej naročila, da mi pošljite fotografije pogovora na rimskem javnem stranišču, sem jih bila vesela- Tudi plakata in miselnih vzorcev. Z veseljem jih objavljam na naši strani. Če ste zadnjič kaj zanimivega naredili, mi še vedno lahlo pošljete.

Sedaj pa nazaj v antiko.Prejšnji teden smo potovali po starogrških mestnih državicah.
Nad polisi smo se vzpenjali na vzpetine nad njimi. Na vsaki je stala "akropola". Družili smo se na glavnih mestnih trgih, iz agor smo občasno zavili v stanovanjske dele njihovih hiš, v katerih so bili prostori obrnjeni stran od ulice in njihovi stanovalci so lahko uživali v tišini svojih atrijev. Med drugim smo opazili posebno žensko sobo, moški pa so se zbirali v moški sobi in razpravljali na gostijah imenovanih simpoziji. Kar dobro smo si ogledali že zelo razvito gradnjo in razporeditev tedanjih grških mest in hiš že nekaj stoletij pred našim štetjem. 

Nato smo se za malenkost premaknili proti sedanjosti in uživali ob pogledih na stara rimska bivališča, ki so se nekaj časa sočasno prepletala z grškimi in od njih tudi prevzemala marsikatero idejo. Prostorni domusi ali pa večnadstropne insule za revnejše prebivalce so označevali tipično gradnjo rimskih mest. V 2. stoletju pred našim štetjem, ko so Rimljani območje antične Grčije že vključili v svoj takrat že ogromni Rimski imperij, ki se je razprostiral na vzhodu v Azijo, jugu v severno Afriko, zahodu in severu pa daleč v notranjost današnje Evrope je izgledalo, kot da osvajalskim pohodom njihovih izurjenih vojščakov ne bo konca. Kamor so Rimljani prišli, so se z njimi vred širile tudi trgovina, vera, umetnost, arhitektura itd. Imeli ste priložnost doživljanja veličastnih gradenj starega Rima in se sprehoditi po njegovem forumu, leteli ste nad reko Tibero, mimo Kapitola, Palatina in drugih izmed slavnih sedmerih gričev mesta Rim, opazovali Kolosej, Cirkus Maksimus, slavoloke, terme, templje, baziliko, akvadukt, vojaški poligon in na koncu še prečudovito rotundo Panteon in njegovo igro svetlobe, ki smo ji bili priča. Ahhh... Kdo v svetu danes ne pozna starih Grkov in Rimljanov? Njihovega načina življenja, umetnosti, kulture, arhitekture, izumov, ki so vse do danes kazali izjemno stopnjo razvitosti tedanje civilizacije.

Kje pa je vse to danes? Kako lahko z gotovostjo trdimo, da se je vse, o čemer beremo, vidimo v filmih, na internetu res zgodilo?
Tu pa nastopijo zgodovinski viri, o katerih smo se že učili. Nekatere trditve lahko 100% potrdimo z različnimi primarnimi in sekundarnimi viri, za nekatere lahko trdimo z veliko mero gotovosti, za druge sklepamo in dopuščamo druge možnosti, za nekatere se nam dozdeva in še iščemo potrditve v virih, ki jih bomo morda še odkrili.
Če si boste prebrali moj daljši odgovor na Atenin komentar na našem blogu, ki sem ga napisala obširneje, da ga lahko preberete vsi, boste opazili, da je pristop zgodovinarja ali pa arheologa do preteklosti precej drugačen in bolj kritičen ter ima znanstveni pristop, kot pa umetnikov, ki pišejo romane, scenarije, snamajo filme itd. Ti si lahko in si tudi želijo vzeti umetniško svobodo in zgodovinska dejstva po svoje malo priredijo. 
Vi pa boste danes dobili vlogo zgodovinarjev in raziskovalcev in zato svoje današnje delo vzeli zelo resno in se boste z mano odpravili na čisto pravo raziskovanje po antični Grčiji, kjer se ne bomo pustili zmesti in zapeljati, ampak bomo s kritičnim očesom preučili vire iz preteklosti in jih umestili na zgodovinske kraje, kamor spadajo ali pa jih z njimi povezujemo.

Posvetili se bomo dvem zgodovinskim dogodkom- Trojanski vojni (T) in starogrškim olimpijskim igram (O). 

Ogledali si boste nekaj slik in filmskih posnetkov in glede na podatke, ki jih boste izvedeli, vire razvrstili v 4 rubrike, tako da boste pod ustrezno rubriko zapisali številko slike ali posnetka.

Zraven boste napisali črko T, če mislite, da je povezana z antičnim mestom Troja in O, če mislite, da je povezana z antičnim mestom Olimpija. (lahko napišete na list papirja, ki ga boste, če boste želeli lahko prilepili ali pa dodali v vaš samostojni delovni zvezek.

Preden začnemo, še hitro ponovite vire v delovnem zvezku na strani 19 in 20, nato pa pustite strani kar odprte in morda si boste pomagali z njimi.

NALOGA:

A -V to rubriko boste zapisali številke tistih slik ali filmov, za katere ocenjujete, da so verodostojni primarni zgodovinski viri iz obravnavanih obdobij 
B- V to rubriko boste zapisali številke tistih slik ali filmov, za katere ocenjujete, da so verodostojni sekundarni zgodovinski viri iz obravnavanih obdobij 
C-V to rubriko boste zapisali številke tistih slik ali filmov, za katere ocenjujete, da niso verodostojni zgodovinski viri, da pa vsebujejo podatke, za katere menite, da bi večina lahko bila verodostojna in koristna za pridobivanje znanja, vendar bi morali biti do nje kritični.


D-V to rubriko boste zapisali številke tistih slik ali filmov, za katere ocenjujete, da niso verodostojni zgodovinski viri in da vsebujejo veliko podatkov, za katere menite, da niso verodostojni ali pa nimajo direktne povezave z obravnavanim obdobjem
1. Slika zgodovinskega prereza mesta Troja skozi različna obdobja in njihov opis (plakat na mestu arheološkega odkritja antične Troje v današnji Turčiji. Fotografija: Bernarda Avsenik
Položaj ruševin v citadeli pri Hisarlıku je oštevilčen od I–IX s podoznakami:
 • Troja I 3000–2600 pr. n. št. (Zahodna Anatolija, zgodnja bronasta doba 1)
 • Troja II 2600–2250 pr. n. št. (Zahodna Anatolija, zgodnja bronasta doba 2)
 • Troja III 2250–2100 pr. n. št. (Zahodna Anatolija, zgodnja bronasta doba 3 [zgodnja])
 • Troja IV 2100–1950 pr. n. št. (Zahodna Anatolija, zgodnja bronasta doba 3 [srednja])
 • Troja V: 20.–18. st. pr. n. št. (Zahodna Anatolija, zgodnja bronasta doba 3 [pozna])
 • Troja VI: 17.–15. st. pr. n. št.
 • Troja VII: pozna bronasta doba, 14. st. pr. n. št.
 • Troja VIIa: c. 1300–1190 pr. n. št., najverjetneje nastavitev za Homerjevo zgodbo
 • Troja VIIb1: 12. st. pr. n. št.
 • Troja VIIb2: 11. st. pr. n. št.
 • Troja VIIb3: po približno 950 pr. n. št.
 • Troja VIII: približno 700–85 pr. n. št.
 • Troja IX: 85 pr. n. št. –pribl. 500 n. št.


3. Vaza iz obdobja 440-430 pred našim štetjem. Na desni prikazuje Egeja, ki se posvetuje s svečenico Pitijo, ki je prerokovala v starogrškem kraju Delfi. Vir: Wikipedija 


4. Animirani film "Did Ancient Troy really exist?", ki govori o dvomih obstoja in odkrivanju antičnega mesta Troja.Vir: YouTube  5. Vučko, maskota zimskih olimpijskih iger v Sarajevu 1984. Vir: Wikipedija
6. Ruševine starogrškega polisa Troja v Mali Aziji, današnji Anatoliji v Turčiji; starogrško  Ilion, latinsko Ilium, hetitsko Wilusa, turško Truva. Fotografija: Bernarda Avsenik 
7. Heroji Trojanske vojne: Menelaj, Paris, Diomed, Odisej, Nestor, Ahil, Agamemnon. Fotografija: Bernarda Avsenik


9. Ahil grabi za lase Troila, medtem ko mladenič skuša zbežati zasedi pri vodnjaku. Etrurščanska amfora 540-530 pred.n. št. Vir: Wikipedija
10. Kratki film - parodija na olimpijske igre, ki prikazuje, kako bi bilo, če bi... Vir:YouTube   11. Starogrška keramična amfora s črnimi figurami 530-525 pred. n. št., narejena v Atiki
 (Atenah), odkrita v Italiji; prikazuje Ahila, ki ubija amazonsko kraljico Pentezilejo.  
Vir: British Museum (z dovoljenjem)

o     


  12. Kratki animirani izobraževalni film "Izvor olimpijskih iger", "The origins of the Olympics", ki nastanku in razvoju olimpijskih iger od začetka v stari Grčiji pa vse do danes. Vir: YouTube              13. Kratki animirani film o olimpijskih igrah v stari Grčiji.  Vir: YouTube

  


14.  Kratki izobraževalni film "The History and Symbols of the Olympics" "Zgodovina in simboli olimpijskih iger",  ki prikazuje nastanek, simbole in razvoj olimpijskih iger vse od začetka v stari Grčiji pa do danes. Vir: YouTube


15. Kratki odlomek o trojanskem konju iz igranega filma Troja. Vir: YouTube


16. Učiteljica zgodovine v maketi trojanskega konja, ki je bil uporabljen kot rekvizit v enem izmed filmov o antični Troji. Foto: vodič na arheološkem najdišču Troja v TurčijiČestitam za opravljeno delo. Nikar ne skrbite ali ste vse filme in slike razvrstili pravilno. To vam bom povedala naslednjič. Za nekatere je prav očitno, kam spadajo in verjamem, da niste imeli težav. Pri nekaterih pa sejetežje odločiti. Tudi arheologi in zgodovinarji potrebujemo čimveč dokazov, da smo prepričani, da gre za verodostojni  zgodovinski vir, ki ima neko zgodovinsko vredost oziroma težo za razlago in nadaljnje raziskovanje.  Verjetno ste opazili, da je bil zanimiv tudi še kakšen vir, ki ga morda niste uvrstili v prvi dve rubriki, pa se vam je zdel koristen. To se dogaja kar pogosto in ob iskanju ali gledanju sodobnejšij verzij različnih filmskih ali drugih izvedb zgodovinskih dogodkov včasih ugotovimo, da je avtorju mojstrsko uspelo ujeti prikaz nekega trenutka v zgodovini. Pri tem pa moramo biti pozorni, da s kritičnim očesom vseeno skušamo zaznati, kaj bi lahko bilo resnično, kaj pa je gotovo plod ali včasih celo zmota avtorja. 

Če ste se navdušili nad grškimi junaki, vam predlagam, da preden se pomaknemo v naslednje zgodovinsko obdobje za DODATNO delo narišete kakšen portret grškega vojščaka, ali pa grških deklet, kipov,  stebrov, morda naredite hiše maketo hiše ali polisa, trojanskega konja ali pa kaj drugega. Izdelke mi pošljite kar po spletni pošti. Malo pobrskajte po internetu pod grško umetnost, arhitektura itd.  Lahko tudi napišete kakšno domišljijsko zgodbo o življenju v Stari grčiji ali starem Rimu, lahko pa naredite čisto kaj svojega. Nič od tega ni obvezno, če pa boste našli kaj časa, pa se lahko spomnite na naše junake.
Pa še nekaj. Z učiteljico likovne umetnosti, gospo Heleno Angelski sva se pogovarjali, da bi tudi pri likovni umetnosti izdelovali nekaj, kar bi bilo povezano z antiko. V ponedeljek vam bo poslala navodila za pravo antično grško vazo. Danes ste že videli nekaj lepih primerov vaz in amfor in že veste, da imajo značilno oranžno barvo s črnimi figurami. Več pa boste zvedeli v ponedeljek. Želim vam lep konec tedna in vas berem na blogu v komentarjih. 

Lep pozdrav, BernardaTEDEN: 23. 3. 2020 - 29. 3. 2020

Ura: 1
NALOGA

Stara Grčija in stari Rim

Pri pouku zgodovine smo se v obeh razredih, tako v 6. a, kot v 6. b, nazadnje pogovarjali o razmišljanju človeka skozi čas in spreminjanju gradnje njegovih bivališč v različnih zgodovinskih obdobjih. V spremljanju načina gradenj smo prispeli do prvih mest na evropskih tleh, ki so se gradila v obdobju antike. To so bila mesta antične stare Grčije in kasneje antičnega starega Rima.
V prvi uri pouka na daljavo se boste učenci in učenke 6. a in 6. b poenotili pri obravnavani snovi in prebrali besedila ter rešili naloge v delovnem zvezku na straneh 45, 46 in 47 in 48. Ker smo v enem razredu predelali malo več kot v drugem, boste tokrat imeli eni malo več, drugi pa malo manj dela, kar pa za vas gotovo ne bo ovira. Ponovite že obravnavano snov na omenjenih straneh ali pa preberite tisto, ki je še nismo. Med drugim ponovite iz katerih delov je bila sestavljena grška mestna državica-polis in kakšna je bila tipična grška hiša. Ponovno si oglejte obseg rimske države in s pomočjo zemljevida in slike na str. 46 skušajte ugotoviti, na področju katerih današnjih evropskih držav se je razprostiral Rimski imperij. Nato si s pomočjo načrta Emone in besedila na strani 46 dobro oglejte kakšna je bila zasnova rimskega mesta. Tisti, ki to še niste naredili, po navodilu 16. naloge na strani 47 napišite pogovor, ki bi se lahko odvijal na rimskem javnem stranišču. Razmislite o čem bi se moški ali pa ženske, ki so imeli sicer že tedaj ločena stranišča, lahko pogovarjali. Zapišite pogovor (ali več pogovorov) v obliki dialoga, vesela bom tudi kakšne zanimive risbe. Če bi se kdo morda odločil, da so se na rimskem javnem stranišču pogovarjali o korona virusu, lahko izkoristite vaše znanje o trenutni situaciji in lahko teče pogovor tudi na to temo.  Če bi se kdo od vas odločil, da nariše strip na temo pogovora na rimskem javnem stranišču v Emoni v času korona virusa, bi bila to zagotovo zanimiva tematika za nagradni natečaj stripov, ki ga v tem tednu ponuja Muzej novejše zgodovine in sem ga objavila na glavni strani našega bloga. Seveda pa to ni edina tema, zato vas spodbujam, da izkoristite priložnost in vsi, ki radi rišete, imate domišljijo, ste ustvarjalni in imate radi zgodovino sodelujete na tem zanimivem izzivu natečaja stripov, ki se vam ponuja  samo še v tem tednu.
V viru 9 ponovite kakšno je bilo življenje v mestu Rim. Nato za vaše marljivo delo sledi prva nagrada v obliki linka do odličnega animiranega filma, v katerem je izjemno dobro predstavljena rekonstrukcija življenja v mestu Rim in kar lahko se vidimo v njem v času Rimljanov, kako nakupujemo na tržnici, kramljamo na forumu, se namakamo v kopeli, dirkamo z vozovi na znanem stadionu Circus Maximus ali se celo borimo v znameniti areni Koloseju. Ne pozabite si nastaviti podnapisov.

V delovnem zvezku na strani 48 preglejte še načrte in gradnjo hiše, imenovane domus,  v katerih so živeli bogati prebivalci rimskih mest. Natančno si oglejte tudi kaj vse je vsebovala in iz česa je bila zgrajena insula, večnadstropni blok, namenjen revnejšim prebivalcem rimskih mest.
Za zaključek pa še nekaj kratkih filmov o antičnih junakih. Uživajte!

Bernarda


NAVODILA IN PRIPOROČILA ZA UČENJE ZGODOVINE NA DALJAVO

Pozdravljeni dragi učenci in drage učenke 6. a in 6. b razreda!

Dobrodošli nazaj k uram zgodovine, ki že nekaj časa potrpežljivo čaka, da jo osvojite. Glede na to, da je obdobje zgodovine človeštva zelo doooooooooooooooooooooolgo, še niste veliko zamudili in boste z vestnim in rednim delom lahko uspešno nadaljevali tam, kjer smo ostali. Kot sem vam že večkrat povedala pri rednih urah, smo lahko zelo veseli, da imate zelo kvaliteten samostojni delovni zvezek, ki vam bo, tako kot do sedaj, pomagal pri uspešnem, tokrat bolj samostojnem učenju. Uporabljajte ga na podoben način kot prej, tako da si ob prebrani snovi podčrtavate pomembne besede in dele besedila, ki vam bodo kasneje omogočila lažje in hitrejše utrjevanje in ponavljanje snovi. Nadaljujte s tisto tehniko učenja, ki vam najbolj ustreza. Lahko delate tudi miselne vzorce ali pa si ob straneh v delovnem zvezku izpisujete pomembne besede in podatke, oziroma dodajate nove. Redno in vestno rešujte in zapisujte naloge v samostojnem delovnem zvezku.
Osnovne informacije in zanimivosti za tekoči teden si vsak teden poglejte na osnovni strani bloga, kjer se vam bo vedno takoj odprlo besedilo tedna (v primeru, da se ne bi, kliknite na gumb domov na osnovni strani, ki vas bo povezal), natančnejša navodila za delo v 6. razredu pa boste našli v vašem označenem zavihku za 6. razred.
Ker vam žal ne bom mogla v živo približati in oživeti dogodkov iz zgodovine, jih umeščati v časovna obdobja in delati z materialnimi, pisnimi, ustnimi, avdiovizualnimi in abstraktnimi viri, ki predstavljajo temelj za spoznavanje preteklosti, se bomo morali vsi skupaj potruditi, da prenesemo naše odlično sodelovanje v razredu tudi v učenje na daljavo, oziroma v spletno obliko. Kot ste opazili, sem za vas ustvarila svoj blog z željo, da vas bom preko njega čimbolj motivacijsko in uspešno usmerjala k vašemu samostojnemu delu, hkrati pa imela stik z vami preko »komentarjev«. Vitrine v ozadju razreda z materialnimi in pisnimi viri vse od prazgodovine do 21. stoletja, ki so nam popestrili pouk, bodo še nekaj časa samevale. Zato bodo morali predmeti nekako oživeti preko virov v vaših samostojnih delovnih zvezkih ter na spletnih straneh in glede na brezmejne možnosti internetnih povezav računam na vašo radovednost in željo po zanimivostih ter delu s pomočjo spleta in z interaktivnimi materiali, tako da se bodo na tem področju za vas odpirale številne raziskovalne priložnosti. Sedaj boste postali samostojni zgodovinski in arheološki raziskovalci in v tem vas bom vodila in podpirala. Pri vašem delu vas bom motivirala še z dodatnimi kratkimi filmčki in drugimi avdio-vizualnimi viri, oziroma vsebinami. Tudi delo z ustnimi viri ne bo trpelo, saj obdobje antike, skozi katero trenutno potujemo, kar kliče po raziskovanju mitov in legend iz obdobja Stare Grčije in Rimskega cesarstva. Ob branju in poslušanju legend o antičnih junakih boste spoznavali tudi navade in značilnosti antičnega življenja . Tako raziskovanje obdobja antike, kot tudi srednjega veka, skozi katera bomo najprej skupaj potovali, sta tudi lepa priložnost za poglobitev v abstraktne vire in raziskovanje »neoprijemljivih virov« jezika, priimkov, krajevnih imen, imen mesecev… Kadar boste v svojem raziskovanju virov na spletu ali vaših domačih knjižnicah naleteli na kakšen zanimiv vir, bom vesela, če me  boste opozorili nanj in ga na kratko predstavili in bom vaš prispevek upoštevala kot vaše dodatno delo.
Vaš samostojni delovni zvezek je sestavljen tako, da ponuja več vsebin, kot se jih lahko v enem šolskem letu obravnava in zato nam ponuja v enotah, označenih kot »izbirna tema« možnost odločanja, katero od izbirnih tem bomo obravnavali v celoti, katero delno in katero izpustili. Vsa tista besedila in naloge, za katere vam bom vnaprej sporočila, da so za vas izbirna in jih bomo preskočili, vam ni potrebno prebrati in reševati. Kdor pa si bo na lastno željo vzel več časa ali ga bo tema podrobneje zanimala in bo prebral in označil besedila ali pa opravil naloge, bom to upoštevala za dodatno delo tudi pri zaključnem ocenjevanju, tako kot do sedaj.
Hkrati vas še naprej spodbujam, da lahko, kdor želi, pripravi kakršnokoli predstavitev  (PPT, kratki fim, fotografije virov ali manjši plakat-glede na trenutne razmere lahko tudi izdelek na A4 iz zgodovinske tematike (najbolje sicer, da je vezana na obravnavano snov 6. razreda, ni pa nujno). Vsak tak dodatni izdelek, ki ga boste izdelali v času učenja na daljavo, prosim fotografirajte in mi pošljite fotografijo ali pa izdelek na moj elektronski naslov, ki je objavljen na šolski spletni strani. Če se boste strinjali, bom nekatere izmed njih objavila tudi na našem blogu za spodbudo drugim. Verjamem, da razumete, da vseh izdelkov ne morem objaviti, se pa bom trudila, da bo prišel na vrsto vsak, ki bo želel in se bo za izdelek potrudil. Če mi boste poslali fotografijo samo v pregled in ne želite, da bi jo objavila, mi to prosim zraven napišite (tudi, če želite, da objavim samo izdelek, ne pa imena, mi to sporočite). Vsa dela, ki jih boste opravili doma, tako branje in učenje iz delovnega zvezka, reševanje nalog in dodatno delo bom skrbno tedensko beležila v obliki:  a) prebral/a besedilo, b) rešil/a naloge c) naredil/a dodatno delo ali izdelek. Zato bom potrebovala vašo povratno informacijo preko komentarjev, ki jih boste vedno podpisali z imenom in razredom.  Če od katerega izmed vas večkrat ne bom dobila povratnega komentarja, za katerega vas bom prosila, bom smatrala, da niste imeli dostopa do spletnih strani in opravljali nalog in bom to preverila pri vaših starših. Zaupala bom vašim komentarjem o opravljenem delu, ki ga boste ob ponovnem  prihodu v šolo takoj potrdili tudi z izpolnjenim in urejenim delovnim zvezkom. Vaše skrbno in redno delo bo razvidno iz mojih zapisov in vaših fotografij in urejenih delovnih zvezkov. Da bomo znanje, ki se ga boste naučili še dodatno sprotno preverjali, bomo to naredili tudi v obliki zabavnega kviza, ki bo pokazal, koliko truda ste vložili v vaše delo in kako vam gre. Datum, kdaj bomo igrali kviz bom napovedala vnaprej. Rezultati kviza ne bodo predstavljali ocenjevanja, pač pa preverjanje, a lahko kasneje pripomorejo do hitreje pridobljene lepe ocene, podobno kot do sedaj, kadar sem si zapisala samo vaše znanje, ne pa neznanje.
Glede na to, da morate sedaj večino prostega časa koristiti doma, naj vas še spomnim na veliko izbiro interaktivnih igric za zgodovino, ki vas bodo navduševale in vas čakajo na spletnem portalu Mladinske knjige ucimse.com. Preverite ali ste se že registrirali na začetku šolskega leta s kodo, ki je priložena vašemu delovnem zvezku, sicer naredite to zdaj. Tudi, če ste izgubili kodo ali ste pozabili vaše kapitansko ime, lahko to naredite ponovno s pomočjo elektronske pošte vaših staršev. Ob registraciji si v delovni zvezek obvezno zapišite vašo kodo in kapitansko ime, ki si ga boste izbrali. Če ga boste pozabili ali napisali kakšno črko narobe, povezava ne bo delovala. Pri registraciji pazite tudi na to ali ste izbrali velike ali male črke.
V letošnjem šolskem letu sem bila z vašim delom v šoli in doma ter aktivnim sodelovanjem velike večine učencev zelo zadovoljna in sem vas za to tudi pohvalila. Nenazadnje je vaše aktivno šolsko in dodatno delo prineslo mnogo zapisov v mojem bloku, tako pri preverjanju, kot tudi pri ocenjevanju, kar vam je prineslo tudi precej lepih ocen. Želim si, da se ta vaša aktivnost, vedoželjnost in ljubezen do zgodovine nadaljuje tudi v naslednjih tednih, saj vam bo vaše samostojno delo prineslo na dolgi rok veliko novega znanja in splošne razgledanosti. Verjamem, da ne boste izpustili iz rok priložnosti, da v teh dneh namenite učenju zgodovine vsaj toliko časa, kot ste ga, ko ste obiskovali šolo, saj se  izgubljena priložnost nikoli več ne vrne.
Zgodovina je veda, ki se neprestano razvija in nadgrajuje in na njenih spoznanjih in znanjih stojijo vse naše civilizacije. Izvedeli smo že, da je zgodovina tudi učiteljica življenja in da se še kako navezuje na sedanjost. Tudi v trenutni situaciji  bi nam njena bogata spoznanja in modrosti morala koristiti.
Želim vam prijetno učenje zgodovine na daljavo in veliko zanimivega raziskovalnega in ustvarjalnega samostojnega dela! 
Ostanite zdravi! 

Bernarda
POMEMBNO!

Nekateri učenci in učenke ste mi sporočili, da odkar ste si izbrali vzdevek, ne morete več objavljati komentarjev. Verjetno ste naredili kakšno napako v postopku, ker ste želeli spreminjati vaše ime v vzdevek. To ni potrebno. Tisti, ki ste že prej bili aktivni na blogu in ste se prijavljali kot anonimni, naredite vse enako kot prej, samo na koncu vašega komentarja se ne podpisujete z imenom, pač pa z vašim vzdevkom, ki ste mi ga poslali po elektronski pošti. To je vse. Tisti, ki se ne znate prijaviti kot anonimni, mi pišite po elektronski pošti in vam bom poslala navodila.Tisti pa, ki imate gmail, vas prosim, da pri komentiranju pazite, da vas google ne poveže neposredno z imenom z gmail-a, pač pa se morate pokazati kot unknown. Morda ga boste morali prej izključiti. Kdor mi še ni poslal vzdevka na elektronsko pošto naj to čimprej stori. Če imate še kakršnekoli težave okrog objave komentarjev ali česa drugega, me prosim kontaktirajte. V primeru težav najbolje kar na email, da vam pošljem ustrezna navodila.

Vse, ki ste že objavljali v komentarjih ponovno prosim, da vse svoje komentarje čimprej prekopirate in jih ponovno vnesete v nove komentarje, tako da se ne podpišete z imenom, pač pa z vzdevkom.Vse komentarje, ki vsebujejo ime, bom v tem tednu izbrisala, zato vas res prosim, da jih ČIMPREJ ponovno vnesete.

Vsi linki na desni strani glavne strani bloga so interaktivni in povezave delujejo. Če komu ne deluje, naj mi to sporoči po elektronski pošti in mu bom poslala navodila, kako na svojem računalniku odblokira vtičnik, da mu bo delovalo. 
Tam vas poleg interaktivnih delovnih zvezkov čakajo še druge koristne interaktivne povezave- npr spletna stran Fran, kjer boste lahko v trenutku našli vse tujke in druge neznane besede, ki se pri pouku zgodovine in DKE ali verstvih in etiki lahko pogosto pojavljajo. 
V rubriki ucimse.com lahko dostopate do vseh interaktivnih igric, ki so namenje učenju zgodovine za vse razrede od 6 do 9 in so v tem času idealne za učenje in utrjevanje snovi, hkrati pa za zabavo. Brez težav se boste registrirali, če se še niste in dostopali do njih. 
Morda vas bo radovednost zamikala in boste pogledali, kaj se skriva pod linkom Na današnji dan, kjer boste vsak dan našli druge vsebine pomembnih zgodovinskih dogodkov, ki se vam bodo ob klikih odpirale druga za drugo in boste naenkrat priča dogodkom, ki so se zgodili točno na današnji dan v bližnji ali daljni preteklosti.

304 komentarji:

 1. Pozdravljeni, vse dobro želimo. Čakamo na naloge. Lep pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 2. Pozdravljeni, hvala za komentar. Prvi dve nalogi sem danes že naložila na glavno stran bloga, ki je skupna vsem učencem predmetov, ki jih učim. V ponedeljek zjutraj, ko naša šola uradno začne s poučevanjem na daljavo, bom na to isto stran naložila še natančna skupna navodila za delo za vse učence, v zavihke posameznih razredov pa bom naložila tedenska navodila in naloge. Lepo vas pozdravljam in tudi vam želim vse dobro. Bernarda

  OdgovoriIzbriši
 3. Naredila in razumela naloge. filmček o Trojanskem konju pa se mi zdi rahlo pomanjkliv

  OdgovoriIzbriši
 4. Atena pozdravljena, vidim, da si se že prijavila s svojim vzdevkom, meni pa ga še nisi poslala na email in si zaenkrat še neznana. Vem, da imaš ti kot boginj pogled v vse, jaz pa žal ne, zato te prosim, da to čimprej narediš. Hvala za povratno informacijo o tvojem delu, še posebej pa me veseli tvoj komentar o filmčku o Trojanskem konju, ker si mi s svojim kritičnim očesom dala priložnost, da pojasnim nekaj stvari tebi in še drugim učencem in učenkam. Prvo uro našega dela, ko sta se oba razreda še usklajevala, sem izbrala poleg dela v delovnem zvezku, ki ga je bilo za nekatere malo, za druge pa kar precej, še za dodatno motivacijo in kakšno novo informacijo tudi nekaj kratkih filmov iz grške mitologije. Mitologija je kot vemo, lahko vir za zgodovinske razlage, pomembno pa je kako jo povezujemo z zgodovino in resničnimi dogodki ter v kakšni meri se držimo virov. Grška mitologija je izjemno bogata in vir navdiha za mnoge pretekle in sedanje pisatelje, režiserje... Obstaja na stotine del, ki obravnavajo iste dele mitologija, a so prikazani popolnoma drugače. V obdobju dobrih 2000 let in veliki časovni razdalji od danes pa nazaj do obdobja antike, so se mnogi viri izgubili ali spremenili in jih je včasih težko razložiti. Zato se moramo zgodovinarji natančno držati virov, ki obstajajo in svoje razlage utemeljevati samo z njimi. S pisatelji in scenaristi ter režiserji filmov pa ni tako. Oni si običajno vzamejo umetnisko svobodo in prilagodijo dejstva, ki izhajajo iz zgodovinskih virov po svoje. Tako se je zgodilo tudi v primeru animiranega filma o Trojanskem konju, kar si sama odlično opazila. Ne vem točno, na kateri del filma se nanaša tvoj komentar, vendar je povsem upravičen, saj je v animaciji kar nekaj takih elementov, ki se ne nanašajo na zgodovinske vire. Kljub temu sem film izbrala, ker se mi zdi za vas gledljiv ter dobra osnova za poglobitev vašega znanja o antični mitologiji in odskočna točka za delo naprej. S tvojim natančnim komentarjem pa je nam vsem pravzaprav ponudil kar novo, pomembno učno glede tega, kako kritično moramo pristopati k različnim interpretacijam zgodovinskih virov. Tako v preteklosti kot sedaj vas spodbujam, da si tudi sami ogledate različne zgodovinske, dokumentarne ali animirane filme , ker se boste iz marsikaterih lahko veliko naučili, moramo pa biti zelo pozorni pri izbiri, saj nihajo od zelo slabih in takih, ki zgodovinska dejstva celo potvarjajo, do fenomenalnih, ki nam z modernimi tehnologijami in bolj natančnim pristopom do virov, približajo pretekle dogodke tako, da jih lažje razumemo. Ampak tudi pri teh se moramo zavedati, da so si njihovi ustvarjalci vzeli umetniško svobodo in kaj priredili kar po svoje. Video animacijo Trojanskega konja in tvojo dragoceno pripombo bom izkoristila, da bom vsem že v naslednji uri na daljavo pokazala primerjavo med zgodovinskimi viri in filmom, ki ste si ga ogledali, da se boste lahko na ta način učili razlikovati med viri in različnimi izpeljavami iz njih ter ohranjali kritični pristop, ki je tako za zgodovino, kot tudi za življenje nujno potreben. Lepo te pozdravljam in ti v prihodnosti želim prijetno delo na daljavo ter se veselim tvojih komentarjev.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zdi se mi, da bi v filmčku mogli povedati, da se je Ahil tudi boril v tej bitki in v njej tudi umrl. Sem pa tudi malce zmedena, ker v filmčku o Jazonu in Argonavtih pove da grejo v Črno morje, čeprav na bi krožile legende, da so pluli tudi po Ljubljanici

   Izbriši
  2. Se pa tudi opravičujem če sem bila preveč kritična. Samo veliko Grških legend in mitov berem in se hitro vznejevoljim glede tega

   Izbriši
  3. Ja glede na pomembnost grškega junaka Ahila bi to res lahko pričakovali. Ampak kot sem že zapisal, vsak umetnik si sam lahko izbere, kaj bo izpostavil in kaj spustil. Res pa je, da se s tem lahko včasih slika zamegli ali celo zavaja. Da spraviva vred tvojo zmedenost glede domnevne Jasonove in pomisleka glede Črnega morja in Ljubljanice, ti svetujem, da pogledaš na malo boljši zemljevid in začneš pri izlivu Donave v Črno morje ter slediš reki Donavi v njenem obratnem toku do Beograda, kjer vanjo priteče Sava in v isti smeri nadaljuješ po Savi proti Ljubljani , boš prišla do izliva Ljubljanice v Savo in ugotovila, da še danes obstaja direktna vodna povezava med Ljubljanico in Črnim morjem, kamor naj bi Jazon po legendi odšel in tam ukradel zlato runo. Dandanes obstaja več teorij, po kateri poti naj bi potoval, nam pa je najbližja in za nas gotovo najbolj zanimiva ravno ta, ki jo verjetno kot vedno boljša poznavalka grške mitologije, poznaš tudi ti, ki pravi, da je na begu od Črnega morja po poti, ki sem ti jo opisala, Jazon pri Vrhniki ladjo razstavil, njene dele pa prenesel do Jadranskega morja in se po zahodni strani vrnil domov. Kar pa se tiče kritike, je vedno dobrodošla, če je usmerjena k izboljšanju ali rešitvi nečesa in podana na primeren, vljuden način. Tvoja je to vsekakor bila in kot vidiš nam je omogočila bolj poglobljena razmišljanja in nov pogled, kar je vsekakor napredek. Hvala za tvoj iskreni komentar in še veliko užitkov ob branju antičnih legend in mitov in drugih knjig z zgodovinsko tematiko.

   Izbriši
 5. Moj prvi komentar.
  Sladkorček

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Res je, v naslednjem pa mi napiši še kaj več o tem, kako ti je šlo pri temi, ki smo jo obravnavali. Pozdrav, Bernarda

   Izbriši
 6. Vsa navodila sem razumela in naloge sem naredila. Fliemček se mi je zdel zanimiv. Lp

  OdgovoriIzbriši
 7. Vsa navodila sem razumel. Lep pozdrav

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super dragi neznanec ali neznanka! Zdaj pa še enkrat objavi komentar in se ob koncu komentarja podpiši z vzdevkom, ki si mi poslal/ na email, da bo vedela s kom se pogovarjam. Lepo bodi.

   Izbriši
 8. Na srečo nisem imel veliko dela, saj sem večino nalog že naredil. Navodila so razumljiva. Lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja, temu se lahko reče sreča, pa tudi vestnost. Veseli me, da dobro raumeš navodila, to je zelo pomembno za učinkovito delo. Želim ti prijetnih ur na blogu zgodovine

   Izbriši
 9. pozdravljeni pogledal sem vse filme in prvi mi je bil najbolši lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vsekakor se moram strinjati s tabo. Prvi film je tudi najbolj verodostojno prikazal življenje v antiki. S pozornim opazovanjem razlik in povezavo s svojim znanjem, si boš še krepiš kritično oko in boš vedno boljši strokovnja/inja za interpretacijo zgodovinskih dejstev. Zdaj te pa prosim, da čimprej še enkrat pravilno objaviš isti komentar in se na koncu tudi podpišeš z vzdevkom, ki si mi ga poslal/a na email, da lahko strega izbrišem.

   Izbriši
 10. Vsa navodila so razumljiva. Naloge sem že naredila.

  OdgovoriIzbriši
 11. pozdravljeni pogledal sem vse filme in prvi mi je bil najbolši lp
  Hiša

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljen, upam, da si prebral tudi zahtevan besedilo in rešil naloge. Se strinjam z izborom filma. Ta je res presežek in za vpogled v gradnjo in življenje starega Rima prav izjemen.

   Izbriši
 12. Pozdravljeni! Opravil sem vse naloge.Najbolj mi je všeč zgodba o Trojanskem konju.
  Orion

  OdgovoriIzbriši
 13. Navodila sem razmela in naloge naredila. Filemček se mi je zdel zamimv. Lp

  OdgovoriIzbriši
 14. Odgovori
  1. Prima, drugič mi pa lahko še kaj več poveš o svojem delu ali nalogah. Lepo bodi.

   Izbriši
 15. Nalogo v DZ sem opravila, všeč so mi bili tudi posnetki o antičnih junakih. Mogoče malo prehitri podnapisi in nisem uspela vsega prebrati. Ampak sem prevrtela nazaj. Všeč mi je tak način učenja. Hvala učiteljica Bernarda!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super, da si vse uspešno opravila! Tudi sama se opazila, da so nekateri govorci in podnapisi hitri, a je včasih na internetu težko najti , kar iščeš z ustreznimi govorci ali podnapisi. Bom pa na to pozorna in bom skušala najti počasnejše. Vesela sem, da si se tako dobro znašla in prevrtela nazaj. Še posebej me veseli, da ti je tak način učenja všeč. Ljudje smo različni in eni si lažje zapomnimo, če slišimo in vidimo, zato lahko pri učenju na daljavo pri zgodovini vedno računaš na kakšen filmček.

   Izbriši
 16. Naloga opravljena.

  Upam,da sem ustrezno popravil ime

  Lp

  OdgovoriIzbriši
 17. Najbolj mi je všeč prvi filmček.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Podpiši se z vzdevkom in mi ga pošlji na email, da vem, kdo si.

   Izbriši
 18. Dober dan,
  najbolj mi je zanimiva zgodba o Jazonu in argonavtih. Manjka pa mi njen konec.
  Hadrijan

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Me veseli, da ti je bil film všeč. Se strinjam, da bi bilo bolj zanimivo in iz zgodovinskega vidika natančneje, če bi avtor razvil še konec. Odličen opazovalec si.

   Izbriši
 19. https://www.google.com/search?q=trojanski+konj&tbm=isch&ved=2ahUKEwjF84eKlsnoAhUCyKQKHbR7Bo8Q2-cCegQIABAA&oq=trojanski&gs_lcp=CgNpbWcQARgBMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjoECAAQEzoICAAQBRAeEBM6BggAEB4QE1CFEliqRWC1WGgAcAB4AIABuwOIAckJkgEJMS40LjEuMC4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWc&sclient=img&ei=842FXoWuI4KQkwW095n4CA&bih=786&biw=1600&client=firefox-b-d#imgrc=joTND6KXb1WPSM

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Na linku, ki si mi ga poslal, sem našla fotografije različnih maket trojanskih konjev. Si mi hotel povedati, da jih lahko tam najdem?

   Izbriši
 20. https://sl.wikipedia.org/wiki/Trojanski_konj

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala, da si delilz nami povezavo trojanskega konja, da bodo še drugi učenci lahko prebrali kaj več o njem in se tudi sami učili iskati in razvijati radovednost.

   Izbriši 21. Nalogo sem naredil brez težav. Všeč mi je bil video o Trojanskem konju.

  Lp, Emonec

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zelo se vesela, da ti je bil všeč video in da z nalogo ni bilo težav, sem pa jo zastavila tako, da si gotovo imel kje malo težjo odločitev. Nalogo, ki sem vam jo dala, bom še pokomentirala nasednjič v uvodu besedila.

   Izbriši
 22. Brahimus:Kak ste kaj guspod?
  Xperus:Ma dubru.
  Brahimus:A veste,da je danjes čas za kupanje?
  Xrerius:Ma dubru kje pa?
  Brahimus:Ja u nasem potočku!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Danes si pa zelo ustvarjalen in raziskovalen. Hvala za zanimiv dialog v narečju in idejo za kopanje. Ampak šele po koncu pandemije.

   Izbriši
  2. Prosim te še, če mi na email pošlješ svoj vzdevek, da vem, kdo si.

   Izbriši
 23. Nalogo sem naredil brez težav navodila so razumljiva.
  Lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima, vesela sem, da so bila navodila razumljiva in si bil uspešen.

   Izbriši
 24. Pogledala fimčke zdeli so se mi zanimivi. Rešila sem tudi naloge

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To me veseli. Upam, da si dobila malo novega vpogleda do pristopa k filmčkom in fotografijam, ki obravnavajo zgodovinsko tematiko.

   Izbriši
 25. Nalogo sem naredil, zdela se mi je zanimiva, nisem imel večjih težav. Film Troja sem že gledal, zdi se mi izmišljen ampak zelo zanimiv.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vesela sem, da si tako hitro naredil nalogo in da te je zanimala in ni bilo težav. Film Troja je res zanimiv, zagotovo pa je potrebno mnogo stvari v njem vzeti za rezervo, nekaj jih temelji na zapisih iz Ilijade, veliko pa je, kot si sam ugotovil izmišljenega ali pa prirejenega po avtorjevem okusu. Glede na velikanske zneske, ki jih vlagajo v ameriške spektakle pa s številnimi statisti in velikanskim številom ladij in vojakov ter čudovitimi zračnimi posnetki lepo prikaže možno ogromno razsežnost vojsk in bitk in neko rdečo nit Homerjeve Ilijade.

   Izbriši
 26. Pogledal si bom film troja. Tud naloga ne že narejena

  OdgovoriIzbriši
 27. Odlično! Če si boš ogledal film, pa mi prosim pošlji svoje mnenje o njem. Me zanima, kako ga boš ocenil.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljeni,

   filma še nisem pegledal. Pogledal ga bom ob prvi priložnoati.

   Izbriši
 28. Ta stvar z vzdevki se mi zdi kar komplicirana drugače pa je v redu. Naloga je narejena ter snov predelana.
  LP

  OdgovoriIzbriši
 29. Ja, glej, to ni moja domislica, ampak zakon o varovanju podatkov. Ampak kot vidim ti je uspelo in zdaj bo super, ker boš lahko vedno na zvezi. Le vsakič preveri, če se je komentar res tudi oddla. Vesela sem, da si uspešno opravil vse naloge v teh dveh tednih.

  OdgovoriIzbriši
 30. dober večer,
  prebral sem snou ter uspešno opravil nalogo
  lep večer še naprej
  LEV :) :) :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Čestitam za dobro in uspešno opravljeno delo.

   Izbriši
 31. Vsi filemčki in slike so se mi zdeli poučni in zanimivi. Naredila naročeno. Lp Kleopatra

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima. Lepo, da te je zanimalo in da si bila uspešna.

   Izbriši
 32. Vse je bilo dobro razloženo in zanimivo. Zelo mi je bil všeč 13.video o Olimpijskih igrah v stari Grčiji,

  lp

  OdgovoriIzbriši
 33. Ni bilo težko ker sem imel nekaj nalog že opravljenih.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja to je pa sploh super. Morda se lotiš kdaj še kakšne dodatne.

   Izbriši
 34. Opravila vse naloge. Lp, Feniks

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odlično. Sem vesela zate, da ti gre tako dobro.

   Izbriši
 35. Dober dan. Vse naloge imam narejene. Filemčki so zelo zanimivi, najbolj pa mi je bil všeč tisti o Olimpijskih igrah v stari Grčiji. Lep dan še naprej

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super, da si tako uspešna in da so ti všeč tudi filmčki. Le tako naprej.

   Izbriši
 36. Filmčki so mi bili zanimivi.

  KORENJE

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To me veseli, verjamem, da so te motivirali tudi za branje besedila in reševanje nalog.

   Izbriši
 37. Pozdravljeni učiteljica Bernarda,

  oprostite mi za tako pozno objavljen komentar, saj nisem razumel vaših navodil.
  Zagotavljam vam, da sem naredil vse dane naloge, ki vam jih bom tudi poslal.
  LP LANCER

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ni problema. Sem vesela, da si pri učenju zgodovine na daljavo vesten in uspešen. Sedaj se pa kar vsak teden po opravljeni nalogi javi v komentar.

   Izbriši
 38. Nalogo sem naredil in sem jo razumel. Filmi so mi bili všeč najbolj o delu iz Troje ko je konj.

  OdgovoriIzbriši
 39. Vesela sem, da si tako vesten in uspešen in da ti je bil všeč video o trojanskem konju. Le pridno nadaljuj.

  OdgovoriIzbriši
 40. Pozdravljen tudi ti. Prosim, sporoči mi na email svoj vzdevek, da bom vedela, kdo si in zapiši svoj komentar o opravljenem delu.

  OdgovoriIzbriši
 41. Pozdravljeni,
  Naloge so mi bile jasne in sem jih tudi opravila.Pogledala sem tudi video.
  Lep pozdrav hipo.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala za tvoje sporočilo, da so naloge jasne, saj samo preko vaših odzivov lahko vem, kako vam gre. Bila si uspešna, sedaj pa se loti ta teden še utrjevanja snovi za nazaj za kviz v naslednjem tednu.

   Izbriši
 42. Videi so mi bili všeč. Naloge sem opravila.

  Lp,Emonka

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Sem vesela, da ti je všeč in da si uspešna. Ta teden pa se loti še pobnavljanja snovi za nazaj za kviz.

   Izbriši
 43. Nalogo sem opravila. Najbolj mi je bil všeč odlomek o trojanskem konju iz filma.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To me veseli. Si se pa pozabila podpisati z vzdevkom, zato te prosim, da še enkrat objaviš komentar in se podpišeš z vzdevkom. Pa ne pozabi ta teden utrjevati tudi stare snovi zapreverjanje v naslednjem tednu.

   Izbriši
 44. Se opravičujem ker tako pozno pišem. Opravila sem vse naloge. Upam da, sem komentar objavila pravilno. Naslednjič bom sporočila prej.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vse je ok in ni problema, samo pozabila si se podpisati z vzdevkom na koncu komentarja, zato te prosim, da ga še enkrat objaviš, da te bom lahko preko vzdevka prepoznala. Ne pozabi ta teden ponavljati snovi za kviz v naslednjem tednu.

   Izbriši
 45. Pozdravljeni, dva tedna sproti delam vse naloge, ki jih objavljate na tej strani. Lep pozdrav, Rubykim

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima. Le tako naprej, sedaj pa začni kar z utrjevanjem za kviz, ki te čaka v naslednjem tednu.

   Izbriši
 46. Se opravičujem ker tako pozno sporočam .Nalogo sem uspešno naredila in filmčki so mi bili zelo všeč.

  Lep dan
  Sladkorček

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To pa z veseljem slišim. Želim ti uspešno in zanimivo delo še naprej.

   Izbriši
  2. To je odlična novica. Le tako naprej.

   Izbriši
 47. Se oproscam,ker se javljam sele zdej.Naloga je narejena,filmcki so zanimivi in upam da sem jih tudi pravilno razvrstil. Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Me veseli, da so ti bili filmčki všeč in da si se potrudil z rzvrstitvijo.

   Izbriši
 48. Čestitam za uspešno opravljeno delo, razvrstitev filmčkov pa bom za vse komentirala v naslednjih navodilih v četrtek.

  OdgovoriIzbriši
 49. Pozdravljeni!

  Naloge sem rešila brez težav in pogledala videe.Najbolj mi je bil zanimiv video o najvišji stavbi na svetu.
  lep dan še naprej!

  Emonka

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima! Ja , res je fascinantno kaj gradijo, po drugi strani pa lahko vidimo, kako se nekje v svetu ogromne količine denarja vlagajo v megalomanske gradnje, drugje pa vlada revščina.

   Izbriši
 50. oprostite ker že prej nisem pisala,naredila sem vse naloge in vse razumem.Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ni problema, sedaj se pa redno vsak teden javi na blog in sporoči, kako ti gre. Vesela sem, da ti je šlo do sedaj dobro in da razumeš snov.

   Izbriši
 51. Trolgang

  Pozdravljeni!

  Naloge sem resil vse vsebine mi je všeč nisem imel težav. L.P

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super, me veseli, da si tako uspešen in zadovoljen. Le tako naprej.

   Izbriši
 52. Dober dan
  prebral in rešil naloge

  KORENJE

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima, če imaš čas, se morda v naslednjem tednu, ko ne bo novih zadolžitev, lotiš kakšnega dodatnega del...

   Izbriši
 53. Naloga opravljena. V prihodnjem tednu bom probal opraviti še kaj dodatnega. LP

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odlično, Res si zelo aktiven in sem vedno vesela tvojega truda in zanimivih izdelkov.

   Izbriši
 54. Pozdravljeni!

  Naloge sem dobro naredil čeprav jih je bilo po mojem mnenju malo preveč.Vsi videi so mi bili zelo všeč, čeprav sem video o Emoni videl že večkrat.

  Drugače pa lep dan, Emonec

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bil si zelo marljiv in uspešen. Ali si prebral, da sem vam tokrat izjemoma posredovalanaloge za dva tedna? Verjetno si v svojem trudu in zagonu opravil že vse, kar je pa tudi odlično. Naslednji teden vam bom poslala samo še kakšen zanimiv video za neobvezno ponovitev in kakšno idejo za dodatno delo, kdor bi želel.

   Izbriši
 55. Pozdravljeni,
  Nalogo sem opravila.Rada pa bi opozorila da ste napisalistr.33,ceprav ste mislili str.54
  Lep pozdrav

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super. Najlepša hvala za opozorilo. Sem takoj popravila. Sem po nesreči napisala številko naloge, zapisano nad številko strani.Pozne ure za delo res niso najboljše za koncentracijo...

   Izbriši
 56. Zdravo. V Predjamskem gradu sem že bil zato mi je bilo to besedilo še enkrat lažje za razumet.Najbolj mi je bil zanimiv film o Dubaju saj imama rad moderna mesta in si tja tudi želim oditi z družino. LP

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Veseli me, da si že osvojil ta 800 let star "neosvojljiv" grad in da ti je bil všeč Dubaj s svojimi modernimi presežki gradnje. Če boš imel možnost obiska Dubaja se ti bo s svojimi mega gradnjami sredi puščave gotovo vtisnil v spomin.


   Izbriši
 57. Vse sem prebral in naredil za sliko Londona pa bom rekel očiju .
  LP

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja super. A si naredil že vse naloge tudi za naslednji teden. Morda se lotiš kakšne dodatne...?

   Izbriši
 58. Dober dan. Naloge sem opravila pa tudi filmčke sem si že pogledala. Video o Dubaju je bil zelo carski všeč so mi te moderne stavbe

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To se sliši super. Sem vesela, da ti je bil filmček o Dubaju carski. Tudi meni je bil zelo všeč in sm ga zato izbrala za vas.

   Izbriši
 59. Meni je bilo malo težko vse razumeti, mislim da sem naredila vse naloge.
  Lp, Feniks

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Č e si že vse naredila, si bila pa res uspešan. Če imaš še občutek, da ti kaj ni jasno, mi samo piši na email in čim bolj jasno napiši, česa nisi trazumela in ti bom z veseljem razložila.

   Izbriši
 60. Dober dan. Meni je bil najbolj všeč video o dubaju.Lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super! Očitno je bil Dubai dobra izbira in je danes zmagovalec!

   Izbriši
 61. Dober dan,
  jaz pa sem imel to srečo, da sem si lahko Dubai že ogledal. Obakrat sem novo leto pričakal ob najvišji zgradbi Burj Khalifa. Super je tudi Dubai Frame s katerega se na vrhu vidi z ene strani stari del z druge pa novi del Dubaia. Snov mi je všeč, ker si rad ogledujem mesta. Lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To pa je bila res sreča. Pa še za novo leto! Prav gotovo je bilo veličastno... In vesela sem, da te ta snov zanima. Morda pa bi naredil kakšno dodatno nalogo in nam predstavil Dubai?

   Izbriši
  2. Dober dan,
   bilo bi mi v veselje, ker imam kar nekaj slik in filmčkov, ki jih lahko pokažem.To bi lahko predstavil v PowerPointu ali pa kako drugače, kaj mislite?

   Izbriši
  3. Krasno, to bi bilo pa res super. Power point bi bil prima in bi ga z veseljem objavila na strani 6. razreda na blogu za ostale učence. Na koncu PPT predstavitve pa obvezno navedi še vire, odkod boš črpal besedilo ali fotografije (če bo s spleta, kar nalepi povezavo do besedila ali slik). Kar pa bo tvojih fotografij ali filmčkov, pa napiši kar Vir: Zasebna zbirka in tvoj vzdevek. Če potrebuješ še kakšno informacijo, pa mi piši na email. Hvala za pripravljenost in lep praznični vikend.

   Izbriši
 62. Pozdravljeni,

  naredil sem že skoraj vse naloge vstalo bom naredil enkrat v naslednjih dneh. Naloge so se mi zdele zelo lahke.
  LP LANCER

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To se lepo sliši. Morda bi razmislil še o kakašni dodatni, ko nasldnji teden pri zgodovini ne bo več dela?

   Izbriši
 63. Pozdravljeni, filemček dan v emoni mi je bil zelo všeč. Lp Rubkim.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To me zelo veseli, upam, da si uspešno naredil tudi naloge.

   Izbriši
 64. pozdravljeni, naredil sem vse naloge filmčki so mi bili zanimivi lp.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odlično! Vesela sem, da si bil tako uspešen in da so ti bili filmčki zanimivi.

   Izbriši
 65. Dober dan,
  Naredila sem naloge prebrala besedila in pogledala filemčke, ki so mi bili všeč. Lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljena, krasno, da si bila tako uspešna in da so ti bili všeč filmčki.

   Izbriši
 66. Naloge sem naredila in razumela,tudi filmčki so bili zelo zanimivi

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljena, super, samo ne vem, kdo si. Prosim objavi komentar še enkrat in se podpiši z vzdevkom, ki mi ga pošlji na email.

   Izbriši
 67. Se opravičujem ker tako pozno pišem. Opravila sem vse naloge. Upam, da sem komentar objavila pravilno. Naslednjič bom sporočila prej.

  Lp,BCKLN5

  OdgovoriIzbriši
 68. Pozdravljena, vesela sem, da si uspešno objavila komentar in naloge. Velja, sedaj bodi v stiku z mano vsak teden in komentar zapiši, kaj si naredila in kako ti gre. Lepo bodi.

  OdgovoriIzbriši
 69. Naloge sem uspešno naredila in upam da se ne bom več pozabila podpisat z vzdevkom

  Lp,sladkorček

  OdgovoriIzbriši
 70. me prov zanima če jim koliko zadev jim bo ratalo

  KORENJE

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bo treba malo spremljati in bomo videli, v katero smer bo šel njihov razvoj...

   Izbriši
 71. Všeč so mi bile slike o Dubaju,ker si tudi sam želim obiskati to mesto.

  Lp, Emonec

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Morda se bo že tako spremenil, da boš do tedaj že deležen fantazijske dežele...

   Izbriši
 72. Zdaj sem pogledal še video. Imajo zelo bujno domišljijo,sploh glede zdravstva.Čeprav dvomim, da jim bo uspelo.

  Emonec

  OdgovoriIzbriši
 73. Naloge delam sproti,snov je zanimiva.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vesela sem, da si vesten in te snov privlači. Ko je človek motiviran, si tudi več zapomni.

   Izbriši
 74. Naloge sem naredil. Tudi filmčke sem si ogledal

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super. Sedaj počasi začni s ponavljanjem snovi.

   Izbriši
 75. Pozdravljena!

  Nalpge sem rešila že prejšnič teden ter si ogledala videe.
  Predstavitev "Kameleona"mi je bila zelo všeč.

  Lp,Emonka

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima. Ja, predstavitev je res zelo zanimiva in "Kameleon" se je zelo potrudil za vas.

   Izbriši
 76. nalogo sem uspešno opravil.

  lp.LEV

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bravo! Sedaj pa počasi ponavljaj snov za nazaj.

   Izbriši
 77. Za danes sm naredila vse naloge in si pogledala filmčke. Edenj mi je biv še posebaj všeč.
  Lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super. Svetujem ti, da zdaj počasi začneš s ponavljanjem za nazaj.

   Izbriši
 78. Nalogo sem uspešno upravila že prejšnji teden...

  OdgovoriIzbriši
 79. Ja prejšnič je bilo kar veliko ampak je bolje da danes ni nič .
  LP

  OdgovoriIzbriši
 80. Današnjo nalogo sem uspešno opravila.Žana Kalan

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Lepo. Zdaj kar začni počasi ponavljati snov za nazaj.

   Izbriši
 81. Naredaila sem vse. Filemčekm mi je bil ušeč

  lp, BCKLN5

  OdgovoriIzbriši
 82. vse naloge sem opravila in tudi filemčki so bili dobri.
  lp. voda

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Me veseli. Zdaj pa lahko začneš že počasi ponavljati snov.

   Izbriši
 83. pozdravljeni,
  naredil se vse naloge od minulih dveh tedno.
  Lp LANCER

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Prima, zdaj pa lahko že malo ponoviš snov za nazaj.

   Izbriši
 84. Naloge sem opravila, filmi so mi bili zelo zanimivi. Lp

  OdgovoriIzbriši
 85. Dober dan,
  opravil sem naloge, tudi nekaj dodatnih. Všeč mi je bil filmček o gradnji najvišjih stavb na svetu.
  Hadrijan

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Odlično! Zelo si marljiv. Vesela sem, da si užival ob filmih.

   Izbriši
 86. Dober dan, če sem pra razumela (za kviz) je najbolje, da se najprej še malo učim in vadim, potem pa naredim kviz? In še zanima me tudi, če še lahko oddam vazo? Lp Timothée Chalamet

  OdgovoriIzbriši
 87. Vsekakor bi ti priporočila, da tako kot vedno pred preverjanjem, ponovite in utrjujete snov, zato sem vam tudi poslala vprašanja. Seveda, pošlji vazo. Res sem navdušena in ste se zelo potrudili, zbrala bom vse, ki ste jih poslali tudi učiteljici Angelski in bom zanje odprla kar galerijo.

  OdgovoriIzbriši
 88. Odgovori
  1. Fino, Drugič se podpiši z vzdevkom, da te bom prepoznala. Ne pozabi ponoviti snovi s pomočjo vprašanj in do konca počitnic rešiti kviza za preverjanje.

   Izbriši
 89. Pozdravljeni
  Za danes sem naresila in odgovorila use,pogledala sem si tudi use filmčke razen enega ki se mi ni zdel zanimiv.

  Lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. ?? Katere filmčke? Za danes sem vam poslal samo en film... Morda si si ogledovala filme za nazaj...Če si se že pripravila tudi s pomočjo vprašanj, ne pozabi rešiti kviza za preverjanje.

   Izbriši
 90. Vse naloge sem razumela.Zdaj pa grem ponavljati snov, da bom uspešno opravila kviz.
  Lp

  OdgovoriIzbriši
 91. Velja, samo pozabila si se podpisati in ne vem, kdo si. Držim pesti za kviz.

  OdgovoriIzbriši
 92. Vse naloge sem razumela.Zdaj pa grem ponavljati snov, da bom uspešno opravila kviz.Tak komentar sem že poslala vendar kot Unknown,zdaj pa imam uzdevek.
  Lp,Krofek

  OdgovoriIzbriši
 93. video o Dubaju čez 100 let mi je bil res res zelo zanimiv in upam da bo to res vendar težko vrjamem

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost... Ne pozabi se pripraviti na kviz in ga rešiti do konca počitnic.

   Izbriši
 94. naredil vse sedaj grem pa vaditi/ponavljati za kviz KORENJE

  OdgovoriIzbriši
 95. Na vsa vprašanja sem odgovoril ,zdaj e pripravljam na kviz.
  LP

  OdgovoriIzbriši
 96. naredila sem vse naloge in tudi filemčki so mi bili zelo zanimivi.
  lp. voda

  OdgovoriIzbriši
 97. Danes in jutri bom snov še utrjeval, v prihodnjih dneh pa bom rešu še kviz.

  Lp,Emonec

  OdgovoriIzbriši
 98. JAS SE NE MOREM PRIJAVIT V KVIS
  LP LANCERhttps://bernarda1.blogspot.com/logout?d=https://www.blogger.com/logout-

  OdgovoriIzbriši
 99. OKEJ MEN NEKI ŠTEKA
  LP LANCER

  OdgovoriIzbriši
 100. pozdravljeni!

  Snov bom še enkrat ponovila in kmalu rešila kviz.
  Lp, Emonka

  OdgovoriIzbriši
 101. Pozdravljeni,
  uspelo se mi je priti v kviz brez tega linka
  lp LANCER

  OdgovoriIzbriši
 102. Zdej sm pa vmes ponesreči zapru in ne morem več notri
  lp LANCER

  OdgovoriIzbriši

Veselim se vaših komentarjev. Prosim, da upoštevate spoštljiv odnos in pozitivno naravnanost.