ponedeljek, 27. april 2020

Izrek tedna:TVEGANO? NEDVOUMNO, TODA KAKO DRUGAČE REŠITI ČAST NARODA IN NJEGOVO BODOČNOST ALI CELO NJEGOV OBSTOJ? DRUGEGA IZHODA NI BILO. Josip Vidmar, slovenski literarni in gledališki kritik, dramaturg, prevajalec, esejist in politik

Nagradni 6-slični stripovski natečaj:

Življenje v času korona virusa je podaljšan do 1. maja 2020.


Kdor želi sodelovati, mi strip lahko še vedno pošlje do omenjenega datuma. Bernarda


Pozdravljeni,

V tem tednu praznujemo kar dva državna praznika: dan upora proti okupatorju in praznik dela.

27. aprila praznujemo Dan upora proti okupatorju.

Pred 79. leti je Nemčija, 6. aprila 1941, brez vojne napovedi bombardirala Beograd in s tem je tudi Kraljevina Jugoslavija stopila v drugo svetovno vojno. Po kratkem boju so nemške, italijanske, madžarske in bolgarske vojaške sile zasedle njeno ozemlje in ga razkosale. Ozemlje današnje Slovenije so si razdelile štiri države: Nemčija, Kraljevina Italija, Kraljevina Madžarska in v majhni meri Neodvisna država Hrvaška.

26. aprila 1941 so se poleg predstavnikov Komunistične partije Slovenije, ki je dala pobudo, na sestanku v vili književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani sestali tudi predstavniki levega krila telovadnega društva Sokol, krščanski socialisti ter skupina kulturnih delavcev. Ustanovljena je bila Proti imperialistična fronta, po Hitlerjevem napadu na Sovjetsko zvezo junija 1941 pa se je preimenovala v Osvobodilno fronto.

















Vir: Srdjan Zivulovic/Bobo

Pred spremembo imena, ki ga državni praznik nosi danes, se je praznik imenoval Dan osvobodilne fronte, za katero je sprva veljalo, da je bila ustanovljena 27. 4. 1941, čeprav je bilo kasneje ugotovljeno, da je do ustanovitve prišlo že en dan prej, in sicer 26. aprila 1941, ravno na dan, ko je Hitler obiskal Maribor.


VIR: http://muzejavnoj.ba/



Aktivisti so med 2. svetovno vojno po stenah risali oznake OF, pisali razna gesla, trosili listke z bojnimi gesli, obešali slovenske zastave, rezali telefonske žice itd... Znak Triglava je postal glavni element kasnejšega grba OF in novih oblasti in je tudi danes osrednji element grba Republike Slovenije.
Državni praznik nas med drugim lahko opominja, da tudi svoboda, v kateri danes živimo, ni samoumevna in da si jo je slovenski narod moral izboriti. Na nas pa je, da jo s pokončno držo in strpnimi in spoštljivimi medsebojnimi odnosi ohranjamo.

Želim vam lep praznik,

Bernarda





1. in 2. maja praznujemo praznik dela.

Majski dan je prvotno slavil pomlad ali preporod, ki ga v tem času spremljamo tudi v naravi. Tradicionalno so majski dan v svetu obeleževali zbiranje rož in obredi, kot je plesanje okrog mlaja, s katerim se slavi plodnostV Sloveniji na predvečer prvega maja zakurimo kresove. Že po poganskem, staroslovanskem verovanju je boginja plodnosti Maja potrebovala za preporod narave tudi moškega in zato je tu Kresnik, moški simbol ognja in kresa. Kasneje se je razvijalo tudi vraževerje, da na ta dan z neba priletijo čarovnice, ki so jih naši predniki preganjali s kurjenji kresov in pokanjem možnarjev.

zadnjih desetletjih pa je, posebno v socialističnih in komunističnih državah, majski dan postal delavski festival. Mednarodni praznik dela, ki se nam bliža in ga pri nas praznujemo ravno na ta dan, je državni praznik ter dela prost dan, praznujejo pa ga v mnogih državah sveta, le da se datum praznovanja razlikuje od države do države. 




Vir: Wikipedia



Praznik dela izhaja iz prizadevanj delavskega gibanja, da bi obeležili težko in krvavo pridobljene ekonomske in socialne dosežke delavcev. Praznik predstavlja izvorno spomin na krvave demonstracije delavcev v ameriškem Chicagu leta 1886, ko je Federacija organiziranih obrti in delavskih zvez zahtevala več pravic, med njimi predvsem uzakonjen 8 urni delavnik. V podporo delavskim organizacijam so se na ta dan v Chicagu v velikem številu organizirali delavci in pričeli z večdnevno splošno stavko. Po prvotno mirnih demonstracijah, je eksplodirala bomba in ubila 8 policistov. Na to je policija reagirala s streljanjem in ranila več deset ljudi, nekateri so ranam podlegli. Kasneje je bila pravica do 8-urnega delavnika uveljavljena.



Tudi v Sloveniji ima praznik dela že dolgo tradicijo, ki jo Slovenci včasih sicer različno doživljajo, a mnogi redno slavijo in praznujejo. Slovenska tradicija prvi maj obeležuje s kresovi in nošnjo rdečih nageljnov, v Ljubljani pa je še posebej znan pohod na Rožnik, kjer se zakuri kres, naslednje dopoldne pa pod njim obeležujejo z govori. Poseben pomen ima tudi za Vičane in Šiškarje, ki so se že od nekdaj vsak s svoje strani tudi na ta dan odpravili na vrh Rožnika, ki so si ga vsi lastili za svojega.

Želim vam lep praznik,

Bernarda

2 komentarja:

  1. Vdem želim lep praznik.
    Lp.Shadow

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala lepa za tvoje lepe želje. Lepo, da si v prazničnih dneh pomislil tudi na druge. Enako želim tudi tebi:)

    OdgovoriIzbriši

Veselim se vaših komentarjev. Prosim, da upoštevate spoštljiv odnos in pozitivno naravnanost.